Simultaan dit jaar op 27 mei tegen Manuel Bosboom

Een groeiende traditie bij Vredeburg is om na de interne competitie het jaar mooi af te sluiten met een simultaansessie. Na vorige edities met Dimitri Reinderman en Thomas Broek mogen we het in 2016 proberen tegen Manuel Bosboom!

De 53-jarige Internationaal Meester uit de Zaan met een rating van 2400 staat vooral bekend om zijn snelschaakcapaciteiten, waar hij al decennia lang vele sterk bezette toernooien mee gewonnen heeft. Daarnaast is hij opvallend door zijn creatieve speelstijl. Niet zelden gooit hij op zet 3 al zijn h-pion naar voren, met vaak lastige tactische gevolgen. Tegenstanders zijn soms niet beducht op dit soort zetten die niet in openingsboeken behandeld worden! Zo won hij recent, 22 februari, nog de schoonheidsprijs in de KNSB-competitie.

Bosboom' rating piekte over de 2500, maar helaas is een derde grootmeesternorm er nog niet van gekomen. Toch is hij ook internationaal gekend, en wel vanwege twee partijen snelschaak tijdens een editie van het Hoogovenstoernooi 1999. Bosboom mocht invallen voor Shirov in een 5-minutentoernooi dat werd gewonnen door Kasparov met 10½ uit 13, gevolgd door Anand met 9 punten. Kasparov verloor echter één partij... In interviews in Wijk aan Zee vijftien jaar later bleek hij dat nog niet vergeten te zijn: "8,5 uit 9 en toen ineens... Bosboom!" Hierbij interview & partij:

Minder bekend is zijn partij tegen Anand. Toegegeven, hij verloor de partij, maar niet voordat hij op zet 10 zijn dame offerde! Bosboom had het nieuwtje in het Dame-Indisch bedacht. IM Herman Grooten beschrijft op Schaaksite prachtig hoe hij samen met GM Friso Nijboer urenlang het offer probeerde te weerleggen, maar hier partij na partij in faalde. Geniet mee van het briljante offer, inclusief zeer uitgebreide analyse van Grooten:

  De webmaster heeft er alvast heel veel zin in en heeft 27 mei 2016 in zijn agenda genoteerd om vrij te houden, hopelijk doen zoveel mogelijk leden dat ook!

Foto met dank aan Jos Sutmuller