13 mei 2017

  Bert won ook, maar Bob is de terechte kampioen!
  (Foto's door Marlies en Robin)

Achtste schaaktitel voor Bob Stolp
Op vrijdag 12 mei speelden de schakers van SV Vredeburg de 28e en laatste ronde van de interne competitie.
De spannende race om het kampioenschap kwam ten einde in het voordeel van Bob Stolp. Hij deed wat hij moest doen om zijn voorsprong op de ranglijst op Bert Hollander vast te houden: zijn partij winnen. Barry Blekmolen was het slachtoffer van de dadendrang van Stolp. Toen de witte dame binnen viel op h6, en ook nog hulp kreeg van een toren, was er voor Blekemolen geen houden meer aan. Het leverde Stolp zijn achtste clubkampioenschap sinds 2006 op. Ook Bert Hollander won zijn partij. In het eindspel maakte hij het verschil met Jos Admiraal. Met vaste hand en superieure techniek wist Hollander een pluspion naar de overzijde te loodsen. De bronzen medaille was uiteindelijk voor Harold Ebels die Dick Aafjes versloeg. Ebels bereikte voordeel door een onzorgvuldige zet van Aafjes die de rokade moest opgeven. De centraal geposteerde koning bleef een mikpunt van aanvallen en rond de 25e zet barstte de zwarte stelling uit z’n voegen en kon Ebels een toren veroveren. De partij tussen Jan Levering en Tars Wanders leverde een zeer interessant eindspel op: de dame van Levering bleek uiteindelijk even sterk als toren, paard en pion van Wanders. Bij Marlies Sturk tegen Marc Voorwalt draaide alles om een pion compensatie die Sturk kreeg voor een geofferd stuk. De pion leverde tenslotte een vol punt op. Hidde Ebels bond Hans de Goede aan de zegekar. Een fraaie koningsaanval waarbij wit twee pionnen investeerde en de nodige risico’s nam, werd De Goede noodlottig. Gertjan Hafkamp kreeg Robin Rommel op de knieën door een heerlijk stukoffer. De zwarte koningstelling opende zich en het verzet van Rommel was kansloos. Jan Brantjes kende dit seizoen een mooie eindsprint. Ook zijn opponent in de laatste ronde, Bert van Diermen, werd opgerold. Ook Nico Pepping finishte in stijl: verrassend versloeg hij Jan de Graaf. Jaap Limmen rekende vlot af met Adri Beentjes en Gijs Pouw besliste het duel met Harry Levering in zijn voordeel. De schakers van SV Vredeburg spelen nog een rapid-toernooi en besluiten het seizoen op 26 mei met een simultaan tegen niemand minder dan 13-voudig Nederlands kampioen bij de vrouwen, Zhaoqin Peng!
Eindstand SV Vredeburg, 2016-2017, top 10: 1. Bob Stolp, 2. Bert Hollander, 3. Harold Ebels, 4. Sandra Hollander, 5. Barry Blekemolen, 6. Ed Stolp, 7. Niels Hageman, 8. Hidde Ebels, 9. Dick Aafjes, 10. Jos Admiraal.


Alle verslagen zijn van Harold Ebels, tenzij de schrijver onder het verslag is genoemd.

En verder . . .

De verslagen van eerdere seizoenen, in PDF-formaat:

seizoen 2015 - 2016
seizoen 2014 - 2015
seizoen 2013 - 2014
seizoen 2012 - 2013
seizoen 2011 - 2012
seizoen 2010 - 2011
seizoen 2009 - 2010
seizoen 2008 - 2009
seizoen 2007 - 2008

Lees ook eens de oude kelderverslagen en wat columns uit het verleden!

6 mei 2017

Ontknoping titelstrijd pas in laatste ronde
Op vrijdag 5 mei speelden de schakers van SV Vredeburg de 27e en voorlaatste ronde van de interne competitie.
Koploper Bob Stolp en zijn naaste belager Bert Hollander zijn al weken verwikkeld in een adembenemende strijd om het kampioenschap. Beiden blijven maar winnen. Bob Stolp rekende af met Hidde Ebels die de partij te wild aanving. Met een scherpe uitval met de dame veroverde Ebels een pion, maar verwaarloosde ondertussen zijn koningstelling. Daarvan profiteerde de uitgekookte koploper in het middenspel. Bert Hollander trof Harold Ebels aan de overzijde van het bord. Na een Spaanse opening ontwikkelde zich een lang en spannend duel. Hollander moest er hard voor werken – Ebels stond onder druk maar hield gemene tegenkansen in de stelling – en realiseerde pas in het diepe eindspel een doorslaggevend voordeel door pionwinst. Ruim na middernacht, op de 73e zet, had Hollander dan ook de vis op het droge. Komende vrijdag staat de laatste ronde op het programma: wanneer Stolp wint dan continueert hij zijn titel. Sandra Hollander won op kundige wijze van Tars Wanders die in het middenspel een stuk moest laten gaan. Sandra Hollander schuift door naar de derde plek op de ranglijst. Jan Levering was terecht trots op zijn overtuigende winst op zijn bloedeigen broer Harry. Barry Blekemolen en Jos Admiraal zorgden voor een mooie partij. Langzaam maar zeker verkreeg Blekemolen met de witte stukken de overhand. Terecht legde hij een remise-aanbod naast zich neer en schoof in het eindspel naar winst. Ook Blekemolen maakt, net als Sandra Hollander en Harold Ebels, in de laatste ronde nog kans op de bronzen medaille. Jaap Limmen en Gertjan Hafkamp vermaakten de omstanders eveneens met een boeiende partij. Limmen vlocht een verdekte aanval op de zwarte koning in de stelling, maar het was Hafkamp die via stukwinst op de damevleugel het punt binnen hengelde. Marcel Wester en Adri Beentjes gingen er eens goed voor zitten. In een zeer gesloten stelling vond Beentjes de betere velden voor zijn stukken en schoof gedegen naar winst. Toch bleef het nog lang spannend omdat Beentjes erg veel bedenktijd consumeerde en Wester niet van opgave wilde weten. Robin Rommel versterkte zijn positie op de ranglijst door een winstpartij tegen Theo Al en Jan Brantjes boekte een keurige zege op Nico Pepping.

29 april 2017

  Barry won met een mooie combinatie van Ed.
  (Foto: Robin)

Stolp langs rand afgrond naar punt
Op vrijdag 28 april speelden de schakers van SV Vredeburg ronde 26 van de interne competitie. Een razend spannende kampioenstrijd tussen Bob Stolp en Bert Hollander nadert een ontknoping.
Runner up Bert Hollander rekende vlot af met Jaap Limmen die zijn partijen veelal goed opbouwt, maar dan zichzelf tekort doet door onbenullige fouten. Zo ook in dit duel: Hollander profiteerde met pionwinst in het centrum. Koploper Bob Stolp speelde tegen Harold Ebels die op een bronzen plek koerst. Stolp kwam na een Franse afruilvariant en enkele krachtzetten van de witspeler onder grote druk te staan. Ebels echter miste een kans om, met een kleine combinatie, het paard op f6 te strikken. Toen de partij na dameruil in rustiger wateren belandde, benutte de opgeluchte Stolp wel een zich aandienende kans. Met een loperoffer veroverde hij een cruciale pion, waarna de rest een kwestie van techniek was. Zo hield Stolp, met nog twee ronden te gaan, langs de rand van de afgrond zijn minieme voorsprong op de ranglijst toch in stand. Was dat met het geluk van een kampioen? Robin Rommel, die voor zijn doen op een te lage plek op de ranglijst bivakkeert, versloeg Nico Pepping met speels gemak. Vader en zoon Dick en Remi Aafjes zorgden voor een spectaculaire partij. Remi Aafjes stond vrijwel de hele partij comfortabeler, maar zag zijn oude heer in de dying seconds met een handigheidje beslissend een toren veroveren. Knipogend verklaarde Dick Aafjes de logica van de uitslag: "z'n zakgeld stond op het spel!" Harry Levering maakte het Gertjan Hafkamp zeer lastig maar liet de inwoner van Heiloo in het eindspel, na een misrekening, toch nog met de zege wegkomen. Barry Blekemolen boekte een overtuigende winst op Ed Stolp. Door het sterke positionele spel van Blekemolen barstte de verdediging rondom de witte koning. Jan de Graaf toonde zich sterker dan Ed van Duin en de partij tussen Adri Beentjes en Jeroen van Vliet kende geen winnaar.

22 april 2017

  Vredeburg 3 won met 3-1.

Vredeburg 3 deelt titel
Op vrijdag 21 april speelde Vredeburg 3 het laatste bondsduel van dit schaakseizoen bij Het Witte Paard 3 in Zaandam. De overige spelers werkten ronde 25 van de interne competitie af.
In de vierde klasse G stond Volendam 3 bovenaan. Om de Volendammers te passeren moest Vredeburg 3 het laatste duel, tegen het laaggeplaatste Het Witte Paard 3, met 3½-½ winnen. Door overwinningen van Dick Aafjes, Tars Wanders en Marlies Sturk en een nederlaag van Jaap Limmen kwam een score van 3-1 op de teller. Daardoor eindigt Vredeburg 3 – zonder de afwezige teamcaptain Adri Beentjes – ex aequo met Volendam 3. Toch een uitstekende prestatie!
In de interne competitie waren de ogen gericht op het topduel tussen de nummers één en twee, Bob Stolp en Bert Hollander. Laatstgenoemde leek, achter de witte stukken gezeten, een licht overwicht te ontwikkelen, maar bij nader inzien bleek Stolp de zaakjes in verdedigende zin volledig onder controle te hebben. Remise was het onvermijdelijke resultaat. Met nog drie ronden te gaan behoudt Stolp zijn minieme voorsprong op de ranglijst. Ook het "duel der mastodonten", Jos Admiraal en Ed Stolp, leverde – niet onverwacht – een remise op. Admiraal beschikte weliswaar over een pion extra, maar deze dubbelpion was niet voldoende om de zwarte verdedigingslinie te doorbreken. ‘Oude sluwe vos’ Jan Borst scoorde een prima overwinning. Ed van Duin werd op techniek weggeschoven en zag zijn koning midden op het bord mat gezet worden. Sandra Hollander won een lange partij van de stug verdedigende Gertjan Hafkamp. Een pionnenmeerderheid op de damevleugel gaf uiteindelijk de doorslag. Gijs Pouw speelde uitstekend tegen de sterke Hidde Ebels en won in het middenspel een belangrijk pionnetje. Maar alles werd anders toen Pouw een toren weg blunderde. Ebels pakte het cadeautje uit en won het punt vervolgens eenvoudig. Jan Brantjes boekte een even verrassende als fraaie zege op Jan de Graaf. De Graaf mocht vooral zichzelf verwijten maken: hij durfde een prima aanval op de koningsvleugel niet door te zetten, waarna Brantjes uit de kuil klauterde en profiteerde van het positionele voordeel. Hans de Goede en Harold Ebels gaven elkaar geen duimbreed toe in een variant van het Slavisch. Na 31 zetten werd de vrede getekend. De Goede, die eerder dit seizoen nog lelijk van Ebels verloor, was daarmee de morele winnaar. Harry Levering was sterker dan Marc Voorwalt en Nico Pepping bond Bert van Diermen aan de zegekar.

15 april 2017

  Jos Admiraal met de leuke groep van dit jaar.

Schaakklas bij De Kerkuil
In vroeger jaren leerde de Limmer jeugd schaken bij Schaakvereniging Vredeburg. Op zaterdagmiddag waren er schaaklessen in het cultureel centrum aan de Dusseldorperweg en op de vroege vrijdagavond konden de jeugdige schakers zich met elkaar meten in een specifieke competitie. Maar dat was vroeger... Al een paar jaar gelden stopte de schaakvereniging met de lessen: leerlingen meldden zich nauwelijks nog aan; docenten verloren hun engagement en de kosten voor de zaalhuur waren niet meer te rechtvaardigen. Toch kunnen jeugdige Limmers nog steeds leren schaken. In plaats van kinderen naar zich toe te laten komen, trekt SV Vredeburg tegenwoordig in de richting van de leerlingen. Sinds enkele jaren verzorgt de vereniging namelijk een buitenschoolse activiteit bij basisschool De Kerkuil. Ook dit jaar was er weer een mooi groepje van jeugdige schaakliefhebbers die zich, aan de hand van het stappenplan van de Nederlandse Schaakbond, de beginselen van het edele spel lieten bij brengen. Docent Jos Admiraal – gepensioneerd ICT-medewerker van een grote bank en een uitstekende schaakspeler bij SV Vredeburg – bezocht iedere vrijdagmiddag De Kerkuil om de lessen te begeleiden. Admiraal was enthousiast over de groep van 2016-2017 en hoopt in het nieuwe schooljaar weer net zo’n leuke en leergierige groep te treffen.

8 april 2017

Glorieus kampioenschap SV Vredeburg
Op vrijdag 7 april was het dan eindelijk zover. Het vlaggenschip van SV Vredeburg kon het kampioenschap in de derde klasse C binnen halen. Ook ronde 24 van de interne competitie stond op het programma.
Zonder de in het buitenland verblijvende kopman Bob Stolp vertrok Vredeburg 1 naar Sint Pancras voor het bondsduel tegen degradatiekandidaat Opening ’64 3. Om het al uitgespeelde Caïssa 5 uit Hoorn op de ranglijst van klasse 3C voorbij te gaan, moest met minimaal 4,5-1,5 gewonnen worden. Een duidelijke, maar toch niet al te gemakkelijke opgave. Niels Hageman, op het vierde bord, was de eerste die een punt veroverde. Toen hij met een toren op de zevende rij een loper veroverde, was het pleit beslecht. Vervolgens won Jos Admiraal op bord vijf. Dat ging evenwel niet zonder slag of stoot. Na een openingsfoutje stond Admiraal vrijwel de hele partij een pion in het nadeel en dreigde ten onder te gaan. Gelukkig maakte zijn tegenstander in het eindspel een kapitale blunder en kon Admiraal de vijandige dame veroveren ten koste van een toren en loper, waarna een gewonnen eindspel resteerde. Op het hoogste bord moest Bert Hollander een remise toestaan. Het eindspel met koning, toren en vier pionnen aan weerszijden van het bord bood geen winstperspectief. Op bord twee wist Harold Ebels een vijandige loper in te sluiten en te veroveren. Omdat dit ten koste ging van de ontwikkeling van de stukken op de zwarte damevleugel bleef de partij nog lang spannend, maar toen eenmaal die stukken mee gingen doen, kon Ebels vlot de 3,5-0,5 aantekenen. Met de overwinning van Ed Stolp op bord drie werd de titel veilig gesteld. Met een actieve dame en loper kraakte Stolp zijn tegenstander langzaam en ving de zwarte koning in het open veld. De overwinning van Sandra Hollander op het laatste bord completeerde het feest. Haar tegenstander kon de doorgebroken a-pion alleen nog maar stoppen door een toren te geven. Einduitslag: een denderende 5,5-0,5. Vredeburg 1 finishte op 10 matchpunten en 26,5 bordpunten uit zes duels. Een glorieus kampioenschap! In de tweede klasse volgend seizoen wordt het zestal een achttal en zal Vredeburg bepaald geen favoriet meer zijn. Integendeel, er zal moeten worden gestreden voor lijfsbehoud. Maar voor nu overheerst de kampioensroes. In de interne competitie veroverde Hans de Goede een mooie scalp: Tars Wanders werd verslagen. Dick Aafjes was ontevreden over zijn spel. Hij was niet opgewassen tegen Barry Blekemolen die de laatste weken weer in uitstekende vorm verkeert. Gertjan Hafkamp rekende vlot af met Adri Beentjes. Gijs Pouw boekte een goede zege op Marc Voorwalt, terwijl Jeroen van Vliet zich de meerdere toonde van Jan Brantjes. De partijen tussen Jan Levering en Jaap Limmen en tussen Nico Pepping en Theo Al kenden geen winnaar. Komende vrijdag – Goede Vrijdag – spelen de schakers van SV Vredeburg het traditionele paastoernooi.

1 april 2017

  Jan Levering zorgde voor een bescheiden stunt

Dubbelslag voor Brantjes
Op vrijdag 31 maart speelden de schakers van SV Vredeburg ronde 23 van de interne competitie. Enkele dagen eerder speelde Vredeburg 4 een bondswedstrijd bij Assendelft 2.
In de vierde klasse F eindigt Vredeburg 4 op de laatste plaats, zoveel was ook al voor het laatste bondsduel al zeker. Des te groter de verrassing dat Vredeburg 4 het sterke Assendelft 2 op een keurige 2-2 hield. Marcel Wester en Jeroen van Vliet verloren hun potje, maar Jan Brantjes en Adri Beentjes noteerden een punt. De overwinning van Brantjes was spraakmakend, want tegen een speler met 400 ratingpunten meer achter de naam. In de interne competitie won koploper Bob Stolp overtuigend van Jos Admiraal. Toen Stolp de zwarte loper op b7 veroverde vond Admiraal het welletjes en stak de hand uit. Ook runner up Bert Hollander won zijn partij. Hans de Goede kwam dramatisch uit de opening. Zijn verdedigingstelling werd vervolgens vlot gekraakt door de aanvallende stukken van Hollander. Ed Stolp en Harold Ebels speelden een lange, enerverende partij. Stolp beschikte over de actieve stelling en leek in het vroege eindspel te kunnen toeslaan. Schijnbaar bevangen door een spook tastte Stolp evenwel mis en verspeelde pardoes een paard. Ebels krabbelde uit het dal en bouwde het verkregen voordeel binnen enkele zetten uit tot een vol punt. Jaap Limmen had binnen no time een kwaliteit te pakken tegen Tars Wanders en schoof de plusstelling keurig naar winst. De geconcentreerde Jan Brantjes versloeg Theo Al en pakte zo zijn tweede overwinning binnen enkele dagen. Ook Adri Beentjes behaalde een dubbelslag: hij versloeg Marc Voorwalt door de zwarte koning met twee lopers en een pion te vangen op veld h5. Jan Levering zorgde voor een bescheiden stunt door de doorgaans sterkere Gertjan Hafkamp op onberispelijke wijze naar een nederlaag te spelen. Hidde Ebels krikte zijn hoge scoringspercentage op naar een niveau boven de 70 procent door een degelijke overwinning op Jan Borst die eerst de c-pion inleverde en later een dodelijke koningsaanval over zich heen kreeg. Barry Blekemolen knokte zich weer binnen de top tien van de ranglijst door te winnen van Sandra Hollander. Harry Levering won de immer beladen strijd tegen zijn zwager Ed van Duin en Marcel Wester tekende voor een fraaie zege op Nico Pepping. Komende vrijdag kan Vredeburg 1 de titel in de derde klasse C binnenhalen. Een overwinning van minimaal 4,5-1,5 bij Opening ’64 3 in Sint Pancras is vereist. Zeker zonder de afwezige eerste bordspeler Bob Stolp een pittige opgave.

25 maart 2017

  De "Stolpjes" speelden remise (Foto: Marlies)

Briljante Beentjes wint toren
Op vrijdag 24 maart speelden de schakers van SV Vredeburg alweer de 22e ronde van de interne competitie.
Koploper Bob Stolp trof zijn vader Ed aan de overzijde van het schaakbord. Zoals vaker eindigde de partij tussen de "Stolpjes" in remise. Het logisch gevolg van een duel waarbij de spelers elkaar door en door kennen en ook geen onverantwoorde risico's willen nemen. Door een overwinning op Dick Aafjes kon Stolp’s achtervolger Bert Hollander op de ranglijst iets dichterbij komen. Hollander haalde het punt binnen door met een toren fraai naar de onderste rij te komen. Dat leverde een volle loper op. Sandra Hollander en Harold Ebels bestreden elkaar in een Siciliaanse partij. De gesloten stelling die na een stukkenruil in het middenspel resulteerde, bood beiden geen enkele winstkans: remise. Gertjan Hafkamp werd op kundige wijze geroosterd door een sterke Hidde Ebels. In het middenspel won Ebels een kleine kwaliteit en schoof het voordeel onberispelijk naar een punt. De paardzet waarmee de uiteindelijke mataanval werd ingeluid, was even dodelijk als sierlijk. De partij tussen Bert van Diermen en Adri Beentjes was lang en meeslepend. In de tijdnoodfase wist Beentjes op briljante wijze het verschil te maken. Met een dame-offer en een slim tussenschaakje veroverde hij een toren. Bewondering door de omstanders viel Beentjes terecht ten deel. Ook Jaap Limmen verkeerde in bloedvorm. Met uitgekiende zetten liet hij Barry Blekemolen in het stof happen. De wijze waarop Limmen zijn f-pion winnend naar de overkant loodste was werkelijk van grote klasse. Hans de Goede en Remi Aafjes kwamen na 25 zetten remise overeen. Uit de analyses achteraf bleek dat De Goede daarmee de beste deal had gedaan: bij de juiste voortzetting had Aafjes wellicht groot voordeel kunnen bereiken. Harry Levering wist via een goede samenwerking tussen dame en toren de zwarte koning van Jan de Graaf van de onderste rij te jagen en uiteindelijk in een matnet te drijven: een prestigieuze overwinning voor Levering. Marlies Sturk won vlot een stuk van Nico Pepping en wikkelde vervolgens keurig af naar winst van de partij. Ook Jan Brantjes boekte een goede zege. Hij behandelde het damegambiet beter dan opponent Marcel Wester. Het duel tussen Jan Levering en Jeroen van Vliet leverde geen winnaar op. Van Vliet beschikte weliswaar over een duidelijk betere slotstelling, maar kon geen winstplan meer bedenken en stelde zich tevreden met een halfje. De pechvogel van de avond was Gijs Pouw. Hij was degene die op het indelingsformulier het onaangename 'oneven' achter zijn naam zag staan.

  Liefst tien externe potjes vrijdag (Foto: Marlies)

18 maart 2017

Vredeburg verplettert Schaakmat
Met bondswedstrijden voor Vredeburg 1, Vredeburg 2 en Vredeburg 4 en ook nog de 21e ronde van de interne competitie was het voor de schakers van SV Vredeburg een zeer actieve week.
Op donderdag 16 maart bezocht het zestal van Vredeburg 2 laagvlieger Purmerend 6. Een regelmatige, maar toch niet echt klinkende, 3,5-2,5 overwinning werd genoteerd. Hidde Ebels, Remi Aafjes en Gertjan Hafkamp zorgden ieder voor een vol punt. Tars Wanders was goed voor een remise. Dick Aafjes en Hans de Goede liepen tegen een nederlaag aan. Met twee overwinningen, twee remises en twee nederlagen eindigt Vredeburg 2 in de middenmoot van de derde klasse E. Vredeburg 1 ontving een dag later Schaakmat 2 uit Zuid-Scharwoude. Om op koers te blijven voor het kampioenschap in de derde klasse C moest het vlaggenschip van SV Vredeburg een goede overwinning boeken. En dat lukte... Bert Hollander scoorde het eerste punt na een mooie koningsaanval. Bob Stolp volgde snel. De verbonden vrijpionnen op de b- en c-lijn waren niet meer te stoppen. Sandra Hollander maakte de 3-0. De vijandelijke koning werd midden op het bord gevangen. Harold Ebels zag een openingsvoordeel verdampen, nam geen risico en stelde via een geaccepteerd remise-aanbod de overwinning veilig voor SV Vredeburg. Vervolgens scoorden ook Niels Hageman en Ed Stolp nog het volle punt. Hageman via een fraaie matwending met paard en toren. Stolp duwde zijn tegenstander in een positionele partij langzaam over de rand. Met de superscore van 5,5-0,5 houdt Vredeburg 1 de titelkansen in eigen hand. Het uitgangspunt is glashelder: op 7 april dient bij degradatiekandidaat Opening '64 3 in Sint Pancras met 4,5-1,5 of meer gewonnen te worden om het reeds uitgespeelde Caïssa 5 uit Hoorn voor te blijven. Lukt dit niet... dan maken de schakers uit Hoorn de stap naar de tweede klasse. Het viertal van Vredeburg 4 ontving de buren van Oppositie 3. Harry Levering, Marcel Wester en Jan Brantjes konden het niet bolwerken, maar Ed van Duin noteerde een fraaie zege. Met de 1-3 nederlaag blijft Vredeburg 4 onderaan bungelen in de vierde klasse F. In de interne competitie boekte Adri Beentjes een keurige overwinning op Marlies Sturk die in het middenspel een paard verloor. Theo Al wist de koning van Marc Voorwalt in de hoek te drijven, om vervolgens met dame en toren beslissend toe te slaan. Tars Wanders en Gertjan Hafkamp speelden een enerverende partij. Met een kwaliteit en een pion meer op het bord had Wanders de zege in handen, maar Hafkamp stribbelde nog lang en gevaarlijk tegen. De partij tussen Hans de Goede en Dick Aafjes was spannend tot het moment dat De Goede, na een pionnenruil, volkomen ten onrechte meende met een toren te kunnen terugslaan. Aafjes veroverde de toren eenvoudig. De Goede kon opgeven. Komende week wachten een bondswedstrijd voor Vredeburg 3 en de 22e ronde van de interne competitie.

  Vredeburg 3 ging thuis onderuit (Foto: Marlies)

4 maart 2017

Volendam vloert Vredeburg
Op vrijdag 3 maart ontving het viertal van Vredeburg 3 de titelconcurrent van Volendam 3 voor een duel in de bondscompetitie. De overige schakers traden aan voor ronde twintig van de interne competitie.
Vredeburg 3 ging goed van start door een overwinning van Jan Borst. Hij kwam op het vierde bord al beter uit de opening en bouwde het voordeel kundig uit naar een punt. Maar daarna was het over met de pret. Tars Wanders plaatste op het eerste bord een stukoffer dat volkomen mislukte en kwam de achterstand van een volle loper niet meer te boven. Ook Jan Levering en Bert van Diermen delfden het onderspit. Met de 3-1 nederlaag diskwalificeert Vredeburg 3 zich in de titelstrijd in de vierde klasse G. Met nog twee duels te gaan lijkt Volendam 3 daar nu op weg naar het kampioenschap. In de interne competitie versterkten koploper Bob Stolp en achtervolger Bert Hollander hun positie. Stolp versloeg Dick Aafjes op typerende wijze. Door Stolp’s diepzinnige zetten in het vroege middenspel transformeerde een op het eerste gezicht evenwichtige stelling langzaam in een hopeloze situatie voor Aafjes. Bert Hollander overklaste Barry Blekemolen en won vlot een stuk tegen een pion. Omdat de term "opgeven" in het woordenboek van Blekemolen niet voorkomt, moest Hollander nog lang wachten alvorens het punt daadwerkelijk te kunnen bijschrijven. Remi Aafjes en Harold Ebels noteerden een saaie remise. Met zetten van beton zorgde Aafjes ervoor dat zijn hoger geklasseerde tegenstander geen aanvallende aanknopingspunten kreeg en verdiende aldus het keurige halfje. De partij tussen Jos Admiraal en Sandra Holander leverde ook een remise op. Deze remise was echter resultante van een zeer enerverende partij met wisselende kansen en spanning als gevolg van tijdnood. Jan de Graaf begon zich na exact zeven openingszetten eens langzaam op zijn partij te concentreren toen zijn messcherpe opponent Jaap Limmen met een voortreffelijke paardzet al de dame veroverde. De Graaf kon direct opgeven en had ruim de tijd voor een extra bakkie troost. Hans de Goede overleefde het openingsoffensief van Gertjan Hafkamp en kwam met kwaliteitswinst in het middenspel beslissend ‘back in business’. Theo Al tekende voor een fraaie overwinning op Adri Beentjes – ook hier was kwaliteitswinst genoeg – terwijl Jeroen van Vliet verrassend Harry Levering de baas was. Jan Brantjes en Ed van Duin maakten er een lange partij van. Het was Brantjes die de langste adem had en in het eindspel het punt veroverde. Komende vrijdag wordt er niet geschaakt, omdat de speelzaal niet beschikbaar is vanwege Limmen Creatief. Op 16 en 17 maart staan bondswedstrijden geprogrammeerd voor respectievelijk Vredeburg 2 en 1.

25 februari 2017

  Vredeburg speelde ronde 19 van de competitie.

Koploper Stolp slaat gaatje
Op vrijdag 24 februari speelden de schakers van SV Vredeburg de negentiende ronde van de interne competitie. Op het affiche onder meer tweemaal een Stolp-Hollander duel.
Koploper Bob Stolp bediende zich van het koningsgambiet in zijn partij tegen Sandra Hollander. Met man en macht probeerde de zwartspeelster de pluspion op het bord te houden, maar Stolp wist wel raad met de slecht verdedigde vijandelijke koning die in het centrum bleef hangen. Langzaam maar zeker drukte Stolp door naar een mooie overwinning. Een tafel verder kwam runner-up Bert Hollander maar niet door de stugge verdediging van Ed Stolp. Na een zet of dertig werd de vrede getekend. Omdat nummer drie Jos Admiraal ook niet tot winst kwam - hij remiseerde na een wat matige opening met Remi Aafjes - slaat Stolp een serieus gaatje in de race om het kampioenschap. Barry Blekemolen profiteerde van een moment van onachtzaamheid van Gertjan Hafkamp die een stuk weggaf. Blekemolen kon daardoor de a-pion naar de overzijde dirigeren. Hans de Goede won, voor het eerst in zijn schaakcarrière bij SV Vredeburg, van Jaap Limmen. Exemplarisch voor het seizoen van beiden: Hans de Goede staat met goede resultaten keurig binnen de top tien. Jaap Limmen staat met een teleurstellend percentage van minder dan vijftig procent rond de twintigste stek. Harold Ebels en Tars Wanders speelden een lange en enerverende partij. Ebels ging niet optimaal om met de Franse opening van Wanders, maar creëerde in het middenspel toch een evenwichtige stelling. Vervolgens liet Wanders een remise-aanbod lopen, om in het ultieme eindspel nog onderuit te gaan. Hij taxeerde een gemene penning van Ebels verkeerd en verloor een paard. Bert van Diermen was opgetogen over zijn overwinning op Theo Al. Damewinst maakte het verschil. Jan Brantjes vertrouwde op zijn geliefde damegambiet, maar de gehaaide Marc Voorwalt trapte niet in de valletjes, speelde zijn eigen spel en veroverde keurig een punt. Jan Borst had in de slotstelling twee vrijpionnen over die door Gijs Pouw niet meer tegen te houden waren. Robin Rommel rekende vlot af met Jan de Graaf. De verbonden torens op de zevende rij waren De Graaf te machtig. Komende vrijdag wacht ronde twintig van de interne competitie. Ook speelt Vredeburg 3 een bondsduel tegen titelconcurrent Volendam 3.

18 februari 2017

  Vrijdag bleef Harry Levering helaas oneven
  (Foto: Marlies)

Kampioenskansen blijven intact
Op dinsdag 14 februari bezocht het eerste zestal van SV Vredeburg de buren van Oppositie 2 voor een duel in de bondscompetitie. Op vrijdag stond ronde achttien van de interne competitie op het programma.
Vredeburg 1 strijdt met Caïssa uit Hoorn en Attaqueer uit Nibbixwoud om de titel in de derde klasse C. Om de kampioenskansen intact te houden moest gewonnen worden van middenmoter Oppositie 2. Het werd een moeizame avond. Na een te makkelijke remise van Jos Admiraal, remises van Niels Hageman en Ed Stolp, een jammerlijke nederlaag van Gertjan Hafkamp – hij werd geklopt door een uitgekookte Piet Manni – en een strakke overwinning van kopman Bert Hollander op Tjerk Voskuil stond een stand van 2,5-2,5 op het scorebord. Gelukkig wist Hidde Ebels in een eindspel dat zomaar remise had kunnen lopen dusdanig veel druk op de stelling te houden dat zijn tegenstander, Jacques den Outer, in tijdnood kwam. Toen Den Outer daadwerkelijk de maximaal toegestane bedenktijd overschreed, konden de spelers van Vredeburg opgelucht ademhalen. In de interne competitie verloor Remi Aafjes in het vroege middenspel van zijn partij tegen Bert Hollander een pionnetje: het begin van het einde. Hollander ruilde af, bouwde uit en schoof door naar een vol punt. Ook koploper Bob Stolp won zijn partij. Tegenstander Barry Blekemolen offerde doelbewust een pion voor een aanvalskans over een open lijn. Maar tegen een speler van het kaliber Bob Stolp was dit juist een strategie die versneld naar de ondergang leidde. Harold Ebels beschikte in zijn partij tegen Jos Admiraal over het initiatief en het ruimtevoordeel. Maar toen Admiraal de bevrijdende pionzet f5 kon spelen, vielen voor Ebels alle deuren in het slot en resteerde een remisestelling. Theo Al speelde een puike partij en leek, met drie pluspionnen, Marlies Sturk op te gaan rollen. Maar toen Al in het eindspel zomaar een toren wegblunderde, kon Sturk toch nog de overwinning stelen. Al was in goed gezelschap: ook Gertjan Hafkamp deed een volle toren cadeau. Hier was het Dick Aafjes die het cadeautje uitpakte. Ed Stolp en Hidde Ebels speelden een complexe manoeuvreerpartij. Even leek Stolp de overhand te krijgen, maar met een slimme damezet herstelde Ebels het evenwicht en verzekerde zich daarmee van een halfje. Marc Voorwalt probeerde tegen Nico Pepping aan te sturen op een pionneneindspel, om zodoende de geleerde lessen van de voorafgaande schaaktraining in de praktijk te kunnen brengen. Daar kwam het niet van: in het middenspel verloor Pepping de concentratie en kon Voorwalt beslissend toeslaan. Jan Levering en Adri Beentjes gingen lang gelijk op. Toch wist Levering in het eindspel een voordelig verschil te creëren en het punt te pakken.

11 februari 2017

  De derby Vredeburg 2 – Castricum 3 (Foto: Bert)

Burenstrijd eindigt onbeslist
Op vrijdag 10 februari stond het mooie affiche Vredeburg 2-Castricum 3 op het programma. Ook ronde zeventien van de interne competitie was aan de orde. Eerder in de week kwam Vredeburg 4 in actie.
Barry Blekemolen bracht Vredeburg 2 op een voorsprong door te profiteren van slap openingsspel van zijn tegenstander. Dat leverde winst van maar liefst twee gezonde pionnen op. Hans de Goede verdubbelde de voorsprong door een voordelig pionneneindspel bekwaam naar winst te schuiven. Maar de vreugde verstomde toen snel na elkaar Gertjan Hafkamp, Remi Aafjes en Sandra Hollander de koning moesten omleggen. Teamcaptain Dick Aafjes moest plots zijn remise-achtige eindspel zien te winnen om Vredeburg 2 te behoeden voor een nederlaag. Met enig fortuin slaagde Aafjes daar in: in de tijdnoodfase tastte zijn tegenstander mis en Aafjes kon materiaal en de partij winnen. De 3-3-eindscore houdt zowel Vredeburg 2 als Castricum 3 gevangen in de middenmoot van de ranglijst van de derde klasse E. Eerder in de week bezocht het viertal van Vredeburg 4 het Paard van Ree 2 in Wijk aan Zee. Dat leidde tot een nipte nederlaag: 2,5-1,5. Harry Levering en Ed van Duin verloren hun partij. Marcel Wester boekte een knappe zege, terwijl Adri Beentjes goed was voor een half punt. Vredeburg 4 staat in de achterhoede in de vierde klasse F. In de interne competitie liet Jaap Limmen een gewonnen eindspel tegen Gijs Pouw glippen: hij verzuimde een cruciale loperzet die nodig was om een ver opgerukte pion van Pouw van promotie te weerhouden. Nu werd het een nul voor Limmen en een één voor Pouw. Robin Rommel haalde vlot een punt: de aanval met dubbele torens en dame over de h-lijn was te machtig voor Marcel Wester. Bert Hollander hoopte Harold Ebels te verrassen met een wilde aanval op de koningsvleugel. Ebels echter haalde de angel eruit door middel van een tegenaanval in het centrum. Na een fikse ruil van stukken resteerde niet meer dan een remisestelling . Theo Al scoorde het volle punt. Dat was een koud kunstje: zijn tegenstander Harry Levering had onderweg de dame verkwanseld. Nico ‘Bam Bam’ Pepping won de strijd van Ed van Duin, die mopperde dat hij eerst beter stond, maar het toch nog had weggegeven. Ed Stolp en Jan Levering speelden een lange partij. Stolp won een stuk in het middenspel, maar Levering verkocht zijn huid duur. Toch gaf de materiële plus van Stolp de doorslag. Adri Beentjes toonde zich sterker dan Jan Brantjes. Komende week bezoekt Vredeburg 1 de buren van Oppositie 2. Enkele dagen later wacht ronde achttien van de interne competitie.

4 februari 2017

  Vredeburg 3 won ruim en snel (Foto: Bert)

Vredeburg veegt Wijker Toren
Op vrijdag 3 februari ontving het viertal van Vredeburg 3 Wijker Toren 5 voor een duel in de bondscompetitie. De overige schakers speelden ronde zestien van de interne competitie.
Gijs Pouw toonde Vredeburg 3 de juiste weg door snel de partij van zijn Beverwijkse opponent te winnen. Damewinst was beslissend. Niet veel later volgde Remi Aafjes, op het eerste bord, het goede voorbeeld. Toen Jan Borst pionwinst in het middenspel uitbouwde naar een winnende stelling was het pleit beslecht. Jan Levering kwam vervolgens remise overeen met zijn tegenstander, zodat de afgedroogde Beverwijkers snel huiswaarts konden. Met de 3,5-0,5-overwinning voegt Vredeburg 3 zich bij de koplopers in de vierde klasse G. In de interne competitie ontwikkelde het duel tussen Gertjan Hafkamp en Bert Hollander zich tot een fascinerend schouwspel. Hafkamp met een dame en Hollander met twee torens gaven elkaar in het lange eindspel geen duimbreed toe. Ademloos zagen de omstanders hoe in de opperste tijdnoodfase – beiden hadden nog minder dan anderhalve minuut bedenktijd – een sprankelende remise tot stand kwam. Eerder was ook het duel tussen koploper Bob Stolp en Harold Ebels al in remise geëindigd. Stolp had een klein ruimtevoordeel, maar vond in een Engelse partij geen opening in de gesloten verdediging van de zwartspeler. Voor de tweede keer op rij won Jan Brantjes van een tegenstander met de naam Pepping. Dit maal was het Nico Pepping die niet goed reageerde op het damegambiet van Brantjes. Barry Blekemolen was uitstekend op dreef. Met goed samenspel tussen de torens en een gevaarlijke loper op de diagonaal a1-h8 kraakte hij de verdediging van Hans de Goede. De partij tussen Theo Al en de immer op de aanval loerende Jan de Graaf was spannend. De Graaf won materiaal, maar kampte met een open koningstelling. Toch was het De Graaf die het punt scoorde. Niels Hageman deed Dick Aafjes schrikken met een knallend loperoffer op h6. Aafjes kon de loper niet nemen wegens dreigend paardverlies. Aafjes probeerde zijn huid nog zo duur mogelijk te verkopen, maar Hageman schoof op routine naar de winst. Marcel Wester verraste met een degelijke overwinning op Adri Beentjes, terwijl Ed Stolp een moment van onachtzaamheid van Jaap Limmen met stukwinst meedogenloos afstrafte. Robin Rommel trof de meest beroerde indeling: oneven. Komende vrijdag wacht het fraaie affiche Vredeburg 2-Castricum 3, alsmede ronde zeventien van de interne competitie.

28 januari 2017

Brantjes in bloedvorm
Op vrijdag 27 januari speelden de schakers van SV Vredeburg de vijftiende ronde van de interne competitie. Ondermeer een rechtstreeks duel om de eerste plaats stond op het programma.
Runner-up Bert Hollander maakte het koploper Bob Stolp bijzonder lastig. Door pionwinst in het vroege middenspel liep Stolp, nota bene achter de witte stukken, achter de feiten aan. Maar Hollander slaagde er toch niet in om de stelling met de pluspion in winst om te zetten. Met de benauwde remise handhaaft Stolp zich aan de kop van de ranglijst. Gertjan Hafkamp liet weer eens zien over stalen zenuwen te beschikken. In de tijdnoodfase begon Jos Admiraal foutjes te maken, terwijl Hafkamp geen krimp gaf en voortdurend de beste zet speelde. Na tachtig zetten mocht Hafkamp het punt noteren. Harold Ebels probeerde de Scandinavische verdediging van Niels Hageman te kraken, maar verder dan een ruimtevoordeel kwam Ebels niet. Met kunst en vliegwerk hield Hageman de koningspositie gesloten en dwong een remise af. Jan Brantjes verkeerde in bloedvorm en versloeg Chiel Pepping met een mooie aanval over de g-lijn. De twee torens kregen hulp van een loper en schakelden de zwarte koning uit. Remi Aafjes velde Barry Blekemolen met een briljante loperzet. Blekemolen kon kiezen tussen dameverlies of een matwending. Sandra Hollander won in het middenspel een stuk tegen twee pionnen van Dick Aafjes, maar moest nog lang werken om het voordeel uit te bouwen tot een punt. Hans de Goede vond iedere keer weer een verdediging tegen de sterke aanvallen van Ed Stolp en sleepte zo, voor de poorten van de hel, een half punt weg. Hidde Ebels en Theo Al gingen gelijk op, tot het moment dat Al spontaan een loper doneerde. Daarna had Ebels, de kakelverse snelschaakkampioen, geen probleem de vis op het droge te halen. Tars Wanders houdt aansluiting met de top tien door een degelijke overwinning op Jan Levering. Komende vrijdag wordt vervolgd met ronde zestien. Ook ontvangt Vredeburg 3 De Wijker Toren 5 voor een duel in de bondscompetitie.

21 januari 2017

  Hidde ontvangt de beker van voorzitter Jos
  (Foto: Bert)

Hidde Ebels kampioen snelschaken
Op vrijdag 20 januari speelden de schakers van SV Vredeburg het jaarlijkse toernooi om het kampioenschap snelschaken.
Bij het snelschaken geldt dat de spelers maximaal vijf minuten bedenktijd per persoon per partij hebben. Het is do or die en dat levert het nodige vuurwerk op. Bij Vredeburg zijn veel spelers bedreven in de spectaculaire discipline, waardoor het toernooi jaar in jaar uit spannend is tot de laatste ronde. Dit maal gingen Hidde Ebels en Gertjan Hafkamp met 4 uit 4 als een komeet van start. Oud-kampioenen Bert Hollander, Robin Rommel en Harold Ebels morsten daarentegen dusdanig veel punten dat zij al snel tot de kanslozen behoorden. Bob Stolp en Niels Hageman mengden zich wel in de strijd om de titel. Toen Hafkamp in de zesde ronde verloor van Niels Hageman en Hidde Ebels won van Bert Hollander kwam Hidde Ebels aan de leiding van de ranglijst om deze positie niet meer af te staan. Uiteindelijk finishte de 21-jarige psychologiestudent op 7,5 uit 9 en greep zo voor de eerste keer de felbegeerde snelschaaktrofee. Omdat Hidde Ebels in de onderlinge duels won van al zijn directe concurrenten kon de titel zeker "verdiend" genoemd worden. Overigens blijft de beker op hetzelfde adres te aanschouwen: Hidde Ebels volgt namelijk zijn vader op als snelschaakkampioen van SV Vredeburg. Met 7 punten legde Bob Stolp beslag op het zilver, terwijl Niels Hageman met 6,5 punten goed was voor brons. Hafkamp en Jos Admiraal completeerden de top vijf. Komende vrijdag staat ronde vijftien van de interne competitie op het programma.

14 januari 2017

  Jan wint het prestigeduel tegen Harry
  (Foto: Marlies)

Blekemolen grijpt strohalm
Op vrijdag 13 januari speelden de schakers van SV Vredeburg de veertiende ronde van de interne competitie. Maar liefst twaalf partijen werden gespeeld.
Jaap Limmen lijkt in bloedvorm voor het prestigieuze Tata Chess Tournament. Met een flitsende tegenaanval – de winnende zet van de loper naar veld h3 was even verrassend als dodelijk – nekte hij de witte koning van Hidde Ebels. Bob Stolp en Gertjan Hafkamp speelden een lange en spannende partij. Het was Stolp, die ondanks de wegtikkende minuten, koel bleef en de vrije b-pion winnend richting overzijde loodste. Het prestigeduel tussen de broers Jan en Harry Levering werd in het voordeel van eerstgenoemde beslecht. Kwaliteitswinst in de openingsfase was beslissend. Bert van Diermen beging een onzorgvuldigheid in de opening. Na nog geen twaalf zetten werd de arme Van Diermen vervolgens ingeblikt door de alerte Jan de Graaf. Harold Ebels wist met een kleine combinatie in het middenspel een kwaliteit te winnen van Hans de Goede. Toen Ebels ook nog een pion binnen hengelde, besloot De Goede wijselijk de pijp aan Maarten te geven. Op routine haalde Tars Wanders het punt tegen Adri Beentjes: in de opening ging het nog gelijk op, maar daarna nam Wanders het heft in handen en bouwde aan een gewonnen eindspel. De partij tussen Ed Stolp en Barry Blekemolen was een kraker van formaat. Conform verwachting kwam de sterke Ed Stolp na loperwinst in het middenspel in een winnende positie, maar door een dubieuze damezet van Stolp kreeg Blekemolen een tegenkans. Blekemolen greep de strohalm, penetreerde de witte koningstelling met dame en loper en duwde de witte koning in een matnet. Jos Admiraal handhaaft zich op de tweede plek van de ranglijst. Dick Aafjes werd gestraft voor het uitstellen van de rokade. De damezet van Admiraal waardoor de zwarte koning vleuggellam werd gemaakt, was fraai. Theo Al en Jeroen van Vliet gingen er eens goed voor zitten, maar geen van de twee kemphanen wist de ander zijn wil op te leggen. Remise was onontkoombaar. Komende vrijdag spelen de schakers van SV Vredeburg de jaarlijkse strijd om de felbegeerde snelschaaktrofee.

7 januari 2017

Benauwde remise voor Vredeburg
Op vrijdag 6 januari speelden zowel het eerste als het tweede team van SV Vredeburg een bondswedstrijd. De overige schakers traden aan voor ronde dertien van de interne competitie.
Vredeburg 1 ontving titelconcurrent Caïssa 5 uit Hoorn. Op alle zes de borden ontstond een spannende strijd. Door ongelijke lopers kon Jos Admiraal een pluspion niet uitbuiten en moest berusten in remise. Ook Ed Stolp behaalde, in een zeer gesloten stelling, een half punt. Niels Hageman leek te gaan winnen, maar op miraculeuze wijze wist zijn tegenstander in een eindspel met twee pionnen minder, door een ijzersterke positionering van de koning, te ontsnappen met remise. Ook Harold Ebels scoorde een halfje. In zijn partij, met een Slavische opstelling, werd het evenwicht nooit doorbroken. Toen Bert Hollander onverhoopt verloor – na een fraaie combinatie was de opgerukte d-pion van zijn opponent niet meer tegen te houden – moest Bob Stolp, op het eerste bord, beslist winnen om Vredeburg voor een nederlaag te behoeden. Maar de clubkampioen van Vredeburg maakte zijn faam waar: in de tijdnoodfase veroverde hij de h-pion en schoof vervolgens, met vele gespannen koppies rond het bord, het eindspel ijskoud en kundig naar winst. Met de benauwde 3-3 blijft Vredeburg mee strijden om het kampioenschap in de derde klasse C. Vredeburg 2 bezocht Het Witte Paard 2 in Zaandijk, alwaar het zestal de oren werden gewassen. Teamcaptain Dick Aafjes, Barry Blekemolen, Gertjan Hafkamp, Robin Rommel en Remi Aafjes kregen allen een nederlaag te verwerken. Hans de Goede vormde de gunstige uitzondering: hij won, op het vijfde bord, in gedegen stijl zijn partij. De 5-1 betekent dat Vredeburg 2 gevangen blijft in de grijze middenmoot van de ranglijst van de derde klasse E. In de interne competitie wist Adri Beentjes, ondanks een matige opening, te winnen van Ed van Duin. In het eindspel waren de twee zwarte paarden van Beentjes sterker dan de vier witte pionnen van Van Duin. Jaap Limmen hield enigszins verrassend de sterke Sandra Hollander op remise. Harry Levering versloeg Jan Brantjes, die moest boeten voor een uitgestelde rokade. Theo Al en Nico Pepping gaven elkaar geen duimbreed toe. Remise was derhalve een logische uitslag.

18 december 2016

Hollander winterkampioen
Op vrijdag 16 december speelden de schakers van SV Vredeburg de twaalfde ronde van de interne competitie. Dit jaar rest nog slechts het traditionele kersttoernooi.
In een rechtstreeks duel mochten Bert Hollander en Jos Admiraal uitmaken wie als "winterkampioen" de kerst in zou gaan. Hoewel de partij zich in materiële zin evenwichtig ontwikkelde, was dat in positionele zin niet het geval. Hollander bouwde zorgvuldig aan een sterke pionnenketen op de damevleugel. Admiraal kwam steeds meer onder druk te staan en zag met lede ogen dat de b-pion van Hollander niet meer tegen te houden was. De partij tussen Barry Blekemolen en Sandra Hollander was plots afgelopen toen eerstgenoemde zomaar een paard verspeelde. Gertjan Hafkamp en Harold Ebels maakten er een ware schaakthriller van. Ebels kreeg in een Siciliaanse partij de overhand in het middenspel, maar het betere time-management van Hafkamp zorgde ervoor dat de rollen in het eindspel werden omgedraaid. Ruim na middernacht – na liefst 86 zetten – kon Hafkamp het punt bijschrijven. Ook Robin Rommel en Hans de Goede speelden een lange partij. Lang leek remise het voor de hand liggende resultaat, maar toen De Goede met dame en toren de tweede rij wist te bereiken had Rommel plots geen verdediging meer tegen de matdreiging. Het interessante "duel der generaties" tussen vader Dick en zoon Remi Aafjes eindigde in het voordeel van de meer ervaren speler. Remi maakte een klein foutje in het middenspel met verlies van een paard tot gevolg. Jan Borst haalde Chiel Pepping, die vorige week nog zo sterk speelde, van de roze wolk. Met degelijke zetten haalde Borst de zege binnen. Tars Wanders en Hidde Ebels deelden het punt. Eerst leek Ebels gebruik te kunnen maken van de matige ontwikkeling van de witte stukken. Later leek Wanders in het voordeel te komen door de zwakke positie van de zwarte koning. In de praktijk echter werd de remisemarge niet overschreden. Iets soortgelijks gold voor de partij tussen Jan Levering en Theo Al. Na een zet of veertig van het betere schuifwerk was nog geen cruciaal verschil ontstaan, waarna het overeenkomen van remise een aanvaardbare route naar "het barretje" opleverde. Gijs Pouw won overtuigend van Ed van Duin, terwijl Harry Levering zich sterker toonde dan Kees Aafjes. Komende vrijdag staat het traditionele kersttoernooi op het programma. Daarna volgt een weekje vakantie. Op 6 januari 2017 wachten weer de nodige schaakactiviteiten in de vorm van twee bondswedstrijden en een interne ronde.

10 december 2016

  Vredeburg 3 en 4 aan de bak. (Foto: Marlies)

Briljante matvoering door Pepping
Op vrijdag 9 december speelden Vredeburg 3 en 4 bondswedstrijden. De overige schakers speelden de elfde ronde van de interne competitie. Dat leverde gedenkwaardige partijen en opvallende uitslagen op.
Vredeburg 3 ontving Het Witte Paard 3 uit Zaandam. Adri Beentjes en Gijs Pouw liepen vlot tegen een nederlaag aan. Bert van Diermen wist vervolgens een eindspel met dame tegen twee torens in zijn voordeel te beslechten. Een overwinning voor Jan Levering op het eerste bord zou Vredeburg 3 toch nog een matchpunt opleveren... Levering kwam een heel eind, maar in het bloedstollende eindspel liet hij zijn tegenstander wegkomen met remise door een ongelukkig patzet. Eindscore: 1,5-2,5. Vredeburg 4 trof de buren van Castricum 4. Tegen de ijzersterke koploper viel geen eer te behalen. Op de borden van Harry Levering, Jan Brantjes, Marcel Wester en Ed van Duin tekende zich eenzelfde beeld af: na een aanvankelijk evenwicht werd de tegenstander in het zadel geholpen door een klein foutje, hetgeen vervolgens de basis bleek voor een stevige nederlaag. In de interne competitie won Chiel Pepping verrassend van de sterker veronderstelde Marlies Sturk. Naar eigen zeggen was het zijn beste partij in bijna twintig jaar schaken bij SV Vredeburg. De matvoering van Pepping, die met de beide lopers de zwarte koning vastzette in de hoek van het bord, was inderdaad briljant. Jeroen van Vliet won van Jan Borst die in de opening een paard liet gaan. Van Vliet schoof de meevaller onberispelijk naar een prima zege. Ook Dick Aafjes ontving van zijn tegenstander een vorstelijk cadeau: Ed Stolp zette zomaar een stuk te grabbel op veld f5. Aafjes pakte het cadeautje uit, ruilde vervolgens zoveel mogelijk materiaal af en incasseerde rond de dertigste zet het volle punt. Jaap Limmen trok veel te wild ten aanval tegen de Siciliaanse verdediging van Harold Ebels. Een uitgekookte tegenzet in de vorm van een dubbele aanval op paard en dame bracht Ebels stukwinst, waarna Limmen de ongelijke strijd staakte. Het topduel tussen Jos Admiraal en Bob Stolp was uitermate boeiend. Stolp leek na kwaliteitswinst in het middenspel aan het langste eind te trekken, maar met een ingenieuze eeuwig-schaakvariant ontsnapte Admiraal met remise. Ook de partij tussen Bert Hollander en Niels Hageman eindigde in remise. Hollander leek positioneel de overhand te hebben, maar toen Hageman losbrak met een torenzet naar de onderste rij kwam Hollander plots in het nauw. De witte koning had evenwel een ontsnappingsroute, waarna het punt logischerwijs werd gedeeld. De partij tussen Hidde Ebels en Gertjan Hafkamp was lang en van hoog niveau. Met een mooi offer creëerde Hafkamp voordeel in het middenspel. Ebels knokte zich terug in de partij en bereikte op zijn beurt een zeer voordelig eindspel. Maar na paardwinst in de "dying seconds" was het toch de onverstoorbare Hafkamp die de zege boekte. Na een nederlaag tegen Barry Blekemolen zakt Tars Wanders uit de top tien van de ranglijst. Blekemolen bewandelt juist de omgekeerde route. Hans de Goede was te sterk voor Theo Al. Eerst smeerde hij Al een dubbelpion aan. Vervolgens bracht hij zijn verdediging op orde, om tenslotte een winnende koningsaanval in gang te zetten.

3 december 2016

  Vredeburg 2 speelde 3-3 tegen Waagtoren 7.

Twee maal 3-3 bij Vredeburg
Op vrijdag 2 december speelden zowel het eerste als het tweede zestal van SV Vredeburg een bondswedstrijd. Ook stond ronde tien van de interne competitie geprogrammeerd.
Vredeburg 1 trad aan in Nibbixwoud, alwaar koploper Attaqueer 1 de messen had geslepen. Voor Vredeburg werd gewonnen door Bob Stolp, Bert Hollander en Jos Admiraal. Stolp veroverde een kwaliteit in het middenspel. Hollander rokeerde bewust niet en viel beslissend aan over de koningsvleugel. Admiraal is een kenner van het Morra-gambiet. Zijn tegenstander blijkbaar niet: hij kwam met ontwikkelingsnadeel uit de opening en werd vervolgens langzaam gekraakt. Sandra Hollander, Harold Ebels en Tars Wanders kregen helaas een nederlaag te verwerken. Hollander werd hard aangepakt over de h-lijn en kon de blote koning niet meer verdedigen. Ebels verloor een pion in het vroege middenspel van een Shvesnikov en kwam die achterstand niet meer te boven. Wanders verloor een paard op de onderste rij. De 3-3-eindscore houdt Vredeburg in positie voor een topklassering in klasse 3C. Toch overheerste het gevoel dat met een half puntje meer een reuzenstap zou zijn gedaan. Vredeburg 2 ontving De Waagtoren 7 uit Alkmaar. Ook hier draaide het uit op een 3-3-score. Gertjan Hafkamp en Dick Aafjes zorgden voor een vol punt. Remi Aafjes en Barry Blekemolen waren goed voor een remise, terwijl Robin Rommel en Adri Beentjes onderuit gingen. Vredeburg 2 handhaaft zich in de middenmoot. In de interne competitie was de remise tussen Theo Al en Jaap Limmen opvallend. Met het knappe resultaat tegen de doorgaans sterkere Limmen houdt Al aansluiting in het linker rijtje. Hidde Ebels verloor in zijn partij tegen Marlies Sturk in de opening een pionnetje, maar herpakte zich snel en voerde de druk op tegen de witte koning. Toen Sturk, onder de aanhoudende druk, verzuimde de dame naar een ander veld te spelen, was het gelijk gedaan. Jan Borst was te sterk voor Nico Pepping en Marcel Wester won overtuigend van Kees Aafjes. Komende vrijdag spelen de viertallen van Vredeburg 3 en 4 bondswedstrijden en wacht ronde elf van de interne competitie.

26 november 2016

  Broederstrijd fam. Pepping: 1-1! (Foto: Marlies)

Kleine lettertjes nekken Vredeburg
Met een bekerduel voor het eerste viertal, een bondswedstrijd voor Vredeburg 4 en de negende ronde van de interne competitie beleefden de schakers van SV Vredeburg een drukke week.
Op vrijdag 25 november ontving Vredeburg 1 het sterke Aris de Heer – gemiddeld scoorden de tegenstanders uit Middenbeemster honderd ratingpunten meer – voor een duel in de eerste ronde van de bekercompetitie van de NHSB. Bob Stolp en Bert Hollander leverden solide prestaties door op de eerste twee borden te remiseren. Jos Admiraal kwam op bord drie onder druk te staan toen zijn opponent met paard en loper de koningstelling van Admiraal penetreerde. Nadat ook de vijandelijke dame zich aan het front had gemeld, viel de stelling van Admiraal snel in elkaar. Sandra Hollander speelde op het vierde bord een uitmuntende partij en profiteerde knap van de matige verdediging rondom de zwarte koning aan de overzijde. De meer dan keurige 2-2-score was voor Vredeburg echter niet genoeg om door te kunnen bekeren. De kleine lettertjes in het reglement zeggen dat bij een gelijke stand de uitslagen op de hogere borden de doorslag geven. Vredeburg 4 bezocht op dinsdagavond De Waagtoren 10 in Alkmaar en noteerde een krappe nederlaag. Tegenover de overwinning van Harry Levering en de remise van Jan Brantjes stonden nullen van Marcel Wester en Ed van Duin. De 2,5-1,5 kan niettemin als "bemoedigend" worden getaxeerd. In de interne competitie gaf Remi Aafjes andermaal blijk van zijn recente progressie: zonder enig moment in de problemen te komen hield hij de sterke Niels Hageman op remise. Robin Rommel speelde voor Sinterklaas toen hij zijn politieke vriend Harold Ebels op de zeventiende zet een ongedekt paard liet slaan. Opgeven was vervolgens de beste optie. Adri Beentjes kampt met vormverlies: met enkele ongelukkige zetten hielp hij de dankbare Theo Al aan een toren en een paard en daarmee aan de zege. "Weet je het zeker?", vroeg Harry Levering aan zijn zwager en tegenstander Ed van Duin toen deze een toren naar veld b6 speelde. Maar Van Duin had het stuk al losgelaten. Tot zijn afgrijzen zag hij een moment later dat de grijnzende Levering de toren zomaar kon nemen. Van Duin gooide het bijltje er vervolgens maar bij neer. Bert van Diermen had geen schijn van kans tegen de uitgekookte Jan Borst die door een goede samenwerking tussen dame en torens de witte stelling uiteen wist te spelen. Jaap Limmen kende een weekhartig moment toen hij in een superieure stelling met een pion meer instemde met het remisevoorstel van Marlies Sturk. Hans de Goede en Gertjan Hafkamp zorgden voor een spannend duel waarin De Goede een stuk moest laten gaan tegen twee pionnen. In het eindspel was de techniek van Hafkamp doorslaggevend. Een partij met twee gezichten was die tussen Ed Stolp en Tars Wanders. De eerste twintig zetten speelde Wanders geweldig: hij veroverde een pion en vervolgens de kwaliteit, maar na een verkeerde pionzet liet Wanders zijn tegenstander weer uit het ravijn klauteren. Vervolgens etaleerde Stolp zijn verfijnde techniek door met twee ver opgerukte pionnen, ondersteund door een actieve koning, promotie en daarmee winst af te dwingen. De broederstrijd tussen Nico en Chiel Pepping was buitengewoon attractief. Lang leek de oudste broer – Nico – op de overwinning af te stevenen, maar na het wegblunderen van een loper waren de rollen omgedraaid. Daarna echter moest Chiel materiaal teruggeven om een gevaarlijke vrijpion onschadelijk te maken. Met de resulterende remise konden de broers beiden tevreden zijn. Komende vrijdag speelt het eerste zestal van Vredeburg het belangrijke bondsduel uit bij het sterke Attaqueer in Nibbixwoud.

19 november 2016

Zwart zegeviert bij SV Vredeburg
Afgelopen vrijdag werkten de schakers van Vredeburg hun achtste ronde van de competitie af. Ondanks dat wit steeds mocht beginnen, wist opvallend genoeg geen enkele speler dat in winst om te zetten. Wel werden er in Sinterklaastijd een hoop cadeautjes uitgedeeld.
Tars Wanders had weliswaar pech met lootjes trekken, maar liet Bert Hollander wel erg makkelijk een beslissende aanval opzetten. Sandra Hollander hield Remi Aafjes zoet met een pion meer, maar kreeg bepaald geen lekkers: Aafjes zocht tegenspel en zette op knappe wijze een vrijpion om in winst. Barry Blekemolen was als eerste klaar door te winnen van Gertjan Hafkamp, hij profiteerde van een misrekening. In de analyse bij Dirk Aafjes ging het niet over zwarte piet, maar een zwarte toren die al veel eerder mat had kunnen geven tegen Marlies Sturk. Jaap Limmen won eindelijk weer eens in een lange partij tegen Jan Borst. Marc Voorwalt kon van de daken schreeuwen dat hij gewonnen had: eerst een toren achter tegen Harry Levering, maar die legde een gratis koningin in het schoentje van Voorwalt. Ed van Duin won zijn eerste partij van het seizoen tegen Jan Brantjes, die met een vormcrisis kampt. En ook Hans de Goede en Jan Levering zegevierden met zwart tegen respectievelijk Jeroen van Vliet en Nico Pepping, die wel goed weerwerk boden. De enige remise werd genoteerd door een tevreden Gijs Pouw. Hij kwam een stuk achter tegen Marcel Wester maar wist dat keurig te keepen. Op donderdag speelde Vredeburg 3 zijn eerste bondswedstrijd in Volendam. Het werd een krappe maar prima overwinning door volle punten – met wit – van Tars Wanders en Marlies Sturk, terwijl Dirk Aafjes het beslissende halfje bemachtigde. Alleen Adri Beentjes kreeg in de opening al de zwartepiet toegespeeld en moest een nederlaag slikken. Komende dinsdag begint het nieuw gevormde team Vredeburg 4 de bondscompetitie in Alkmaar.
Bert Hollander

12 november 2016

  Een eclatante 6-0 zege. (Foto: Marlies)

Eclatante zege SV Vredeburg
Op vrijdag 11 november speelde het eerste team van SV Vredeburg de eerste bondswedstrijd van het schaakseizoen. Enkele dagen eerder speelde ook Vredeburg 2 een externe wedstrijd. Ook stond ronde zeven van de interne competitie op het programma.
Vredeburg 1 ontving laagvlieger Heerhugowaard 3. Het kwaliteitsverschil – de Limmers waren op papier gemiddeld 200 ratingpunten sterker – resulteerde in een eclatante zege voor Vredeburg: maar liefst 6-0. Ed Stolp gaf het goede voorbeeld door een snelle mataanval over de h-lijn uit te voeren. Met een indrukwekkende koningsaanval liet Niels Hageman zijn tegenstander volstrekt kansloos. Jos Admiraal kreeg in een gelijkwaardige stelling plots de winst in zijn schoot geworpen toen zijn opponent een cruciale wending over het hoofd zag. Bert Hollander veroverde vlot twee pionnen en schoof keurig naar winst. De tegenstander van Harold Ebels overschreed in een explosieve stelling de maximaal toegestane bedenktijd en zag zijn digitale vlag vallen. Bob Stolp tenslotte etaleerde zijn surplus aan techniek door een eindspel met een pion meer uit te bouwen naar een vol punt. Met de 100 procent-score manoeuvreert het vlaggenschip van SV Vredeburg zich in de rol van titelfavoriet in de derde klasse C. Enkele dagen eerder bezocht Vredeburg 2 het sterke Waagtoren 6 in Alkmaar. Het team bleek niet opgewassen tegen de koploper: eindstand 5-1. Alleen Gertjan Hafkamp veroverde – op knappe wijze – een punt. Tars Wanders, Barry Blekemolen, Jaap Limmen en Dick en Remi Aafjes hapten jammerlijk in het stof. In de interne competitie was de partij tussen Jan Borst en Marlies Sturk spannend en interessant. Borst leek over een voordelige stelling te beschikken, maar dat was optisch bedrog. Sturk verloor nooit de controle en maakte in het eindspel slim gebruik van de zwakke positie van de witte koning. Adri Beentjes maakte in een leuke partij tegen Harry Levering geen fout en sloeg toe toen Levering zijn aangevallen koning de verkeerde kant uit bewoog. Lang leek Gijs Pouw met een solide pluspion uitzicht te hebben op een zege tegen Theo Al. Maar in het eindspel werden de rollen beslissend omgedraaid toen Pouw een stuk wegblunderde en Al toch nog kon winnen.

5 november 2016

Je wordt ouder, pappa...
Op vrijdag 4 november speelden de schakers van SV Vredeburg de zesde ronde van de interne competitie.
Het topduel tussen Niels Hageman en Jos Admiraal eindigde na een kleine dertig zetten in remise. Admiraal kampte met een geïsoleerde pion die een aanvalsobject voor Hageman kon worden, maar Hageman had een kwetsbare, halfopen koningstelling en tekende voor het halve punt. Admiraal behoudt zijn voorsprong op de ranglijst. Nog niet eerder won Hidde Ebels een competitieduel van zijn vader Harold, maar dit maal werd de ban gebroken. Met agressief spel veroverde de zoon de zwarte c-pion – het begin van het einde voor zijn oude heer – en bekroonde de partij met een piekfijne matvoering, waarbij de vijandelijke koning op het midden van het bord werd gevangen door de witte torens. “Je wordt ouder, pappa...”, kreeg senior bemoedigend te horen van de omstanders. Tars Wanders speelde een sterke partij tegen Robin Rommel. In het middenspel creëerde Wanders een pluspion en bouwde het voordeel op gedegen wijze uit tot een fraaie zege. Chiel Pepping heeft de smaak te pakken: na het volle punt van vorige week, volgde nu een solide remise tegen de op papier sterkere Jaap Limmen. De partij tussen Bert Hollander en Barry Blekemolen was attractief. Na een florissante opening leek Hollander makkelijk te winnen, maar na een fout in het middenspel werden de rollen omgedraaid. Toch was het Hollander die het laatst lachte nadat Blekemolen op zijn beurt het voordeel verkwanselde door een familieschaak op toren en loper over het hoofd te zien. Bob Stolp had de handen vol aan de geconcentreerde Hans de Goede. Toch wist de clubkampioen een klein voordeeltje te realiseren in het middenspel. En voor een technicus van het kaliber Stolp is een klein voordeeltje genoeg om vijftien zetten later een punt op te kunnen schrijven. Komende vrijdag speelt het eerste zestal van Vredeburg tegen Heerhugowaard 3 de eerste wedstrijd in de bondscompetitie. Enkele dagen eerder al staat ook voor Vredeburg 2 een externe wedstrijd op het programma. Het team gaat op bezoek bij het Alkmaarse Waagtoren 6.

29 oktober 2016

  Remi hield Bob op remise (Foto: Bert vD.)

Trotse Pepping pakt punt
Op vrijdag 28 oktober werd bij SV Vredeburg de vijfde ronde van de interne competitie gespeeld. Er was sprake van een hoge opkomst en van verrassende uitslagen.
"Deze opening heb je zeker nog nooit gezien?", vroeg Marc Voorwalt aan tegenstander Bert Hollander. Inderdaad, het openingsspel van Voorwalt was bepaald niet conform de theorie en hij verloor dan ook snel. Toen Harold Ebels in het middenspel nog een korte rokade uitvoerde, werd Jos Admiraal in het zadel geholpen. De witte paarden kregen de beschikking over cruciale velden en de winnende koningsaanval van Admiraal volgde spoedig. Het punt bracht Admiraal ook terug naar de kop van de ranglijst. Terecht was Chiel Pepping trots op zijn eerste zege van het seizoen. Ed van Duin, die onderweg de dame inleverde, was het slachtoffer van de dadendrang van Pepping. Opnieuw boekte Remi Aafjes een uitmuntende uitslag. Na een lang gevecht hield hij in de bloedstollende tijdnoodfase, nota bene met een pion minder, clubkampioen Bob Stolp op remise. Het topduel tussen Niels Hageman en Robin Rommel bleek een behoedzame en strategische schuifpartij, waarin de remisemarge niet werd overschreden. Weinigen zullen voorspeld hebben dat Adri Beentjes een half punt af zou snoepen van de sterke Ed Stolp. Toch was dat het geval. Beentjes posteerde in het eindspel een loeisterke toren op veld e6, waardoor Stolp met de zwarte stukken geen initiatief kon ontwikkelen en moest berusten in remise. Gijs Pouw leek te gaan winnen van Bert van Diermen, maar produceerde in het diepe eindspel een dure misser. Hierdoor kon de h-pion van Van Diermen doorlopen en winnend de overzijde bereiken. Door een degelijke overwinning op Gertjan Hafkamp sluipt Sandra Hollander naar de top van de ranglijst. Marlies Sturk en Jan Levering maakten er een spannende partij van. Sturk toonde zich in het middenspel geraffineerd en creëerde een beslissend voordeel door stukwinst. Barry Blekemolen veroverde een gezonde pion van Jan Borst en dacht vervolgens gemakkelijk te gaan winnen. Maar met vaste hand wist Borst het eindspel met een pion minder, vanwege de ongelijke lopers, remise te houden. De partij tussen Hans de Goede en Tars Wanders was een spectaculaire. Eerst bereikte Wanders groot voordeel door twee pionnen te veroveren. Zelfs damewinst lag binnen de mogelijkheden, maar hij verdedigde zich niet goed tegen de wanhoopsaanval van De Goede, waarna De Goede het initiatief overnam. Wanders mocht uiteindelijk de handen samenknijpen met een half punt.

22 oktober 2016

Daverende schaakstunt Remi Aafjes
Voor de schakers van SV Vredeburg stond op vrijdag 21 oktober alweer de vierde ronde van de interne competitie op het programma.
Even leek Jos Admiraal een overrompelende aanval in handen te hebben in zijn partij tegen Hidde Ebels, maar toen Ebels de juiste verdediging vond en dameruil wist af te dwingen was de angel eruit. Daarna werd de vroege remise genoteerd. Ook bij het duel tussen Sandra Hollander en Robin Rommel werd de vrede vlot getekend. Remi Aafjes leverde een schaakstunt van formaat door te winnen van topper Bert Hollander. In een gesloten stelling trachtte Hollander iets te forceren met een speculatief torenoffer en een aanval over de h-lijn, maar Aafjes gaf geen krimp en wist het verkregen materiële voordeel uiteindelijk zelfs om te zetten in een fraaie zege. Gertjan Hafkamp en Theo Al speelden een leuke partij, waarin Al ondanks de achterstand van een stuk voortdurend op zoek ging naar de vijandelijke koning. Hafkamp weerstond echter de aanvallen en veroverde het volle punt. In afwijking van zijn doorgaans gedegen speelstijl offerde Harold Ebels een paard tegen een pion en de aanval. En inderdaad: die aanval was te machtig voor Barry Blekemolen, die de blote koning geen veilige plek meer kon bezorgen. Jan de Graaf won vlot een stuk van Marcel Wester, maar deed er vervolgens lang over om Wester de genadeklap te geven. Dat kwam deels door het goede verdedigende spel van Wester. Maar naar eigen zeggen is De Graaf ook niet goed in het eindspel. Dick Aafjes was niet opgewassen tegen de sterke Tars Wanders. Toen Aafjes de keuze had om een paard of een toren te verliezen, gooide hij – verstandig – het bijltje erbij neer. Bob Stolp maakte geen fout tegen Jan Levering. Een ver opgerukte e-pion maakte het verschil. Nico Pepping noteerde een degelijke overwinning op Jan Brantjes, die onderweg de kans op een beter resultaat had gemist. Jaap Limmen toonde weinig strijdbaarheid. In een duidelijk mindere, maar toch nog niet kansloze stelling gaf hij op. Hij voorzag langzaam weggedrukt te worden door de sterke Ed Stolp.

  Niels nam de koppositie over (Foto: Marlies)

15 oktober 2016

Hageman naar koppositie
Op vrijdag 14 oktober speelden de schakers van SV Vredeburg de derde ronde van de interne competitie.
Koploper Jos Admiraal trof een geconcentreerde Robin Rommel aan de overzijde van het bord. Admiraal bereikte licht voordeel in het middenspel, maar het was niet genoeg om meer dan een half punt over te houden. Door de remise van Jos Admiraal kon Niels Hageman de koppositie op de ranglijst overnemen. Winst op Dick Aafjes was daarvoor genoeg. Hageman moest er wel lang voor zitten; pas in het diepe eindspel viel de stelling van Aafjes als een kaartenhuis in elkaar. Hidde Ebels rekende vlot af met Marc Voorwalt, die na weinig actief openingsspel continu achter de feiten aanliep. Bert Hollander poetste zijn geschonden blazoen op met behulp van een degelijke overwinning op Marlies Sturk. Lang bood Sturk goed tegenspel, maar uiteindelijk was de samenwerking tussen dame en torens effectief voor Hollander. Tars Wanders en Harold Ebels maakten er een lange en spannende partij van met wisselende kansen. Toen beiden slechts de koning, een toren en een pion overhielden werd de vrede getekend. Ook de partij tussen Jan Borst en Marcel Wester was lang en spectaculair. Borst liet in gewonnen stelling de dame glippen, maar scoorde toch nog het punt toen Wester zich in een matnet liet drijven. Remi Aafjes toonde zijn talenten door Jan de Graaf op een nederlaag te trakteren. Stukwinst in het middenspel was bepalend. Gijs Pouw kraakte Nico Pepping, terwijl Jaap Limmen en Adri Beentjes elkaar in evenwicht hielden.

  Vredeburg 2 ontving Krommenie 3 (Foto: Marlies)

8 oktober 2016

Vredeburg 2 naar krappe winst
Op vrijdag 7 oktober speelde het tweede zestal van SV Vredeburg het eerste duel in de bondscompetitie. Tegelijkertijd speelden de overige schakers de tweede ronde van de interne competitie.
Vredeburg 2 ontving Krommenie 3. Al rap stond een 3-0 stand op het bord. Robin Rommel won door een handig valletje al in de opening een volle toren; Gertjan Hafkamp profiteerde van een zwakke koningstelling aan de overzijde en Hans de Goede voerde een eindspel met twee pluspionnen keurig naar winst. Daarna was het maar goed dat Jaap Limmen in een iets mindere stelling instemming verkreeg op zijn remise-aanbod, want op de borden van Barry Blekemolen en Tars Wanders ging het mis. Blekemolen zag een geniepige mat-wending over het hoofd en Wanders ging met een pion minder ten onder in het eindspel. Met de eindscore van 3,5-2,5 kon non-playing-captain Dick Aafjes tevreden zijn. De eerste matchpunten in klasse 3E zijn binnen. In de interne competitie liet Jos Admiraal zijn oude glorie zien. Met zeer goed spel schoof hij de sterke Bert Hollander aan de kant. De sterke lopers verlamden de zwarte koning en toen de witte dame er via veld f3 ook nog bij kwam, kon Hollander niets anders meer dan hoofdschuddend opgeven. Admiraal voert nu de ranglijst aan. Bob Stolp had een zware dobber aan de taaie Jan Borst, maar wist met een pionnetje meer in het eindspel de winst toch naar zich toe te halen. Harold Ebels en Sandra Hollander gaven elkaar geen duimbreed toe en kwamen in een gesloten stelling remise overeen. Marlies Sturk rekende vlot af met Ed van Duin. Na vijftien zetjes was het klaar. Theo Al was op dreef en versloeg Marcel Wester in een solide partij. Niels Hageman bleef geconcentreerd en wist de tegenstribbelde Bert van Diermen met een uitgekookte damezet uiteindelijk op de knieën te krijgen. Naar eigen zeggen was Jan Brantjes te lief geweest voor Kees Aafjes. Brantjes had dus zijn kansen niet benut en was vervolgens door Aafjes in een matnet gedreven. Marc Voorwalt paste een recent geleerde schaakstrategie met succes toe: hij sloot de loper van Gijs Pouw in en maakte daarmee het verschil.

 Op liefst 16 borden werd gespeeld. (Foto: Bert)

1 oktober 2016

Vredeburg wint spannende burenstrijd
Eenmaal per jaar komen de bevriende schakers van SV Oppositie uit Heiloo en SV Vredeburg uit Limmen bijeen om op zoveel mogelijk borden een burenstrijd te beslechten.
Op vrijdag 30 september was Vredeburg de gastheer van de zoveelste editie van die traditionele massakamp. Op maar liefst zestien borden werd gespeeld. Het leverde een zeer spannende schaakavond op. Lang ging het gelijk op. Hier won Oppositie een punt, daar veroverde Vredeburg een scalp. Toen veertien partijen gespeeld waren, stond een 7-7 tussenstand op het scorebord. Opvallend daarbij waren de knappe overwinning van Bert Hollander, op bord twee, tegen Oppositie-kanon Cor van Etten en de vlotte zege van Fred Smith op Dick Aafjes van Vredeburg. Alles kwam aan op de twee langste partijen van de avond. Die tussen Niels Hageman en Dick Oostrom en tussen de kopmannen Bob Stolp en Simon Smit. Namens Vredeburg veroverde Hageman het cruciale achtste punt: een ijzersterke loperzet leverde kwaliteitswinst op. Alle ogen werden gericht op het bloedstollende eindspel tussen Stolp en Smit. In tijdnood verloor Smit jammerlijk een toren, maar hield nog wel een stiekeme matdreiging in de stelling. Stolp echter blonk uit door zorgvuldige, verdedigende zetten en wikkelde af naar een glad gewonnen stelling. Om alle risico's uit te sluiten, bood Stolp remise aan, hetgeen Smit niet meer kon weigeren. Met de 8,5-7,5 eindstand, kan na een jarenlange periode van succes voor Oppositie, dan eindelijk de naam van Vredeburg weer in de wisselbeker gegraveerd worden. In 2017 krijgen de schakers van Oppositie – in eigen huis – weer de gelegenheid revanche te nemen in een volgende editie van de traditionele burenstrijd.

 Ervaring gaf de doorslag bij Jan (Foto: Marlies)

24 september 2016

De kop is eraf bij SV Vredeburg
Op vrijdag 23 september speelden de schakers van SV Vredeburg de eerste ronde van weer een nieuw seizoen. Het 43ste in de clubgeschiedenis.
De eerste ronde voorzag in maar liefst vijftien partijen. Spannende duels waren er zeker, maar echt verrassende uitslagen waren er nog niet. Jos Admiraal rekende met enige moeite af met Gertjan Hafkamp. Pionwinst in het middenspel leverde het beslissende voordeel op voor Admiraal. Even leek Jan de Graaf te stunten tegen de sterke Barry Blekemolen. Hij won een stuk tegen twee pionnen, maar in het eindspel blunderde De Graaf een toren weg en delfde alsnog het onderspit. Tars Wanders profiteerde van een onzorgvuldigheid in het openingsspel van Marlies Sturk en bouwde het voordeel keurig uit naar winst. De twee oudste leden van SV Vredeburg, Jan Borst (83) en Kees Aafjes (77), speelden een leuke partij, waarin volgens de grappende winnaar de ervaring de doorslag gaf. Jaap Limmen gooide wel erg snel het bijltje er bij neer toen hij in het vroege middenspel van zijn partij tegen Hidde Ebels een pion verloor en zijn defensieve stelling zag verzwakken. Het altijd leuke affiche van Remi Aafjes tegen zijn vader Dick leverde een spannende pot op. Senior bleek in het eindspel de scherpste en won een stuk. Harold Ebels en Theo Al speelden een Spaanse partij waarin Ebels eerst een pion, later een loper en daarmee het volle punt won. Niels Hageman gaf Jan Brantjes geen kans op tegenspel en wikkelde af naar een gewonnen eindspel met een pion meer. Gijs Pouw was afwezig zonder afbericht en bezorgde zo zijn papieren tegenstander Jan Levering een reglementair punt. Bert en Sandra Hollander versloegen respectievelijk Adri Beentjes en Nico Pepping en kandideerden zich voor de plekken hoog op de ranglijst. Komende vrijdag ontvangen de schakers van Vredeburg hun goede vrienden en buren, de schakers van SV Oppositie, voor de jaarlijkse massakamp.

Meer verslagen?


Slechts de ca. 20 meest recente verslagen passen op deze pagina.
Maar er is een PDF-bestand met alle verslagen van het seizoen 2015/2016 bijgehouden.

Terug naar boven

 Het podium 2015-2016 (Foto: Marlies)

18 september 2016

Nieuw schaakseizoen voor SV Vredeburg
De Limmer schaakvereniging SV Vredeburg is op vrijdag 16 september van start gegaan met een nieuw schaakseizoen.
Voor het "echie" werd er nog niet gespeeld. Traditioneel werd er gestart met een vrije ronde. Om er weer in te komen, zoals dat heet. Tevens vond de jaarlijkse ledenvergadering plaats en werden de prijzen over afgelopen seizoen uitgereikt. Clubkampioen Bob Stolp, Bert en Sandra Hollander legden beslag op goud, zilver en brons. Voor Sandra Hollander was de bronzen plak niet de enige prijs. Ook veroverde zij, voor Marlies Sturk, het goud bij de dames en voor Hidde Ebels en Remi Aafjes het goud bij de jeugdspelers tot en met 21 jaar. Harold Ebels toonde zich gelukkig met de felbegeerde snelschaakbeker. Vanaf komende vrijdag wordt er weer om de punten gespeeld. Een ieder die het leuk vindt eens kennis te maken met de vereniging en het schaken in Limmen kan vrijblijvend langskomen in het gezellige Vredeburg aan de Dusseldorperweg. Een computerprogramma zorgt ervoor dat iedereen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander treft. Dus op alle niveaus is instappen mogelijk.