Hoe lever je een partij aan?

Het is erg makkelijk en geeft veel voldoening om een partij aan anderen te laten zien. En alle schakers kunnen het. Hieronder staan bijvoorbeeld al vier manieren om een partij op te sturen voor plaatsing op de site - van eenvoudig typen in Word tot geavanceerde applicaties met varianten.
Wil je gewoon een partij zonder varianten, maar met commentaar geven, gebruik dan de applicatie bij manier 1. Wil je wel varianten meegeven en uitgebreider commentaar meeleveren? Scroll dan door naar de link bij manier 2. Of wil je liever doe-het-zelven met een programma of in Word? Bekijk dan manier 3 onderaan de pagina. Tenslotte voor de mensen die weinig verstand van het digitale schaken hebben, is er altijd nog manier 4. Succes!

Manier 1:   de Caïssa-applicatie

Vul je eigen partij in PGN in

Onderaan de pagina vind je een manier om handmatig je partij in te leveren. Maar hiernaast is een applicatie waarbij je gewoon de zetten in kunt voeren. Hier volgt een Nederlandse handleiding:

1 We starten met de gewone beginopstelling, en drukken daarom boven in de app op "2. Game moves"
2 In dit scherm kunnen we de zetten invoeren door de stukken te verslepen. Om aan te geven of iets een goede of slechte zet is, kun je af en toe "Evaluation" gebruiken om "!!" (zeer goed) of "??" (blunder) toe te voegen. Verder kun je na iedere zet commentaar toevoegen in het vak "Comment/Annotation". Op die manier kun je de partij tot het einde toe invoeren.
3 Klaar? Ga verder door op "Next" of rechtsboven op "3. Game info" te drukken. Hier kun je aanvullende info als namen, rating, datum en resultaat invullen.
4 Druk weer op "Next" (of op "4. Output"), klik beneden op "Select PGN" om de tekst te selecteren, en kopieer deze tekst met rechtermuisknop-Kopieer (of met Ctrl+C)
5 Open de mail (gelieve te mailen naar Webmaster"at"sv-vredeburg.nl) en plak de tekst (bijv. met Ctrl+V). Na verzenden is de klus geklaard!


Manier 2:   Gebruik het bord online op Chess.com

Om ook varianten in te voeren, is er op internet veel gebruiksvriendelijk materiaal te vinden. Chess.com is echter in het Nederlands. Klik de link aan om te beginnen. Het wijst zichtzelf, maar we helpen je graag op weg:

uiterlijk Chess.com

1 Begin door rechtsboven op "Stelling opzetten" te klikken. Onderin zijn gegevens als naam, rating, datum en niet te vergeten resultaat in te vullen.
2 Druk rechtsboven op "Partij bewerken". In dit scherm kunnen we de zetten invoeren door de stukken te verslepen. Het is wellicht handig om "Bord omdraaien" of "Toon coördinaten" aan te vinken. Om een variant in te voeren: ga terug naar de stelling waar de verandering begint, en maak die zet. Tussen haakjes verschijnt de variant. Goede zetten of blunders kunnen hier ook met "!!" of "??" aangegeven worden, klik maar op ▼ naast "Varieer meer". Nu kun je de hele partij met commentaar invoeren.
3 Klaar? Druk dan op Kopieer PGN en kopieer deze tekst met rechtermuisknop-Kopieer (of met Ctrl+C)
4 Open de mail (gelieve te mailen naar Webmaster"at"sv-vredeburg.nl) en plak de tekst (bijv. met Ctrl+V). Na verzenden is de klus geklaard!
(Voor de niet-Engelstaligen: Q = dame (queen),K = koning,R = toren (rook),B = loper (bishop),N = paard (knight),[] = pion (pawn).)


Manier 3:   Alles zelf in de hand met ChessPad en Word

Zoals je inmiddels hebt gemerkt, is voor ons het eenvoudigst om een partij digitaal in het pgn-formaat te verwerken. Dit kun je zelf maken met behulp van het gratis programma ChessPad.

- download ChessPad
- installeer het programma
- start ChessPad
- voer de zetten in door de stukken te verplaatsen

Je kunt in ChessPad na een zet commentaar toevoegen door de menu-opdracht Stelling, Commentaar (of met de opdracht Ctrl+E). Ook is het mogelijk om varianten toe te voegen: voer eerst de gespeelde zetten in door de stukken te verplaatsen, ga daarna met de pijltjes onder het diagram terug naar de stelling waar je die andere zetten wilt hebben en voer die variant in door weer de stukken te verplaatsen. Ook in een variant kun je commentaar toevoegen.
Als je dat te ingewikkeld lijkt, volg dan onderstaande methode.

Als je de hele partij in ChessPad hebt nagespeeld:
- geef de menu-opdracht Partij, Kopiëren als, Pgn (of geef de opdracht Ctrl+C)
- start Word
- geef de menu-opdracht Bewerken, Plakken (of geef de opdracht Ctrl+V)
Je krijgt iets als:

Partij1


- druk een paar keer op de Enter-toets om wat ruimte te maken
- vul op de plaats van de vraagtekens in wat je weet
Je krijgt nu iets als:

Partij1


- verander verder de partij niet, maar zet eronder je commentaar
  Bijvoorbeeld:

Partij1- bewaar het Word document
- om de mail te openen: klik hier
- voeg het Word document als bijlage toe en klik op verzenden


Manier 4:   Stuur een foto op!

Is dit allemaal te ingewikkeld? Laat dan uw webmeester het digitale werk doen. Zet eventueel in je notatieboekje wat commentaar bij een zet (of onder de zetten), maak een leesbare foto van het notatiebiljet en stuur deze per mail op.