Columns - Archief

Eerder gepubliceerde colums.

Columns gepubliceerd in november en december 2009.

Columns uit aug-dec 2010
Columns uit april 2010
Columns uit februari 2010
Columns uit januari 2010


Waarschuwing

Doe het niet. Begin er niet aan, nooit. Ik waarschuw jullie, nee ik smeek jullie om er niet aan te beginnen. Ofwel jullie hebben nog zo veel te bereiken, ik denk hierbij aan onze jeugd, ofwel jullie hebben al een drukke baan en vier kinderen en helemaal geen tijd, zoals Harold. Begin er niet aan, want er is geen weg terug.

Enkele van onze leden hebben deze catastrofale fout wel begaan. De meest notoire probleemgevallen zijn zonder twijfel de subjecten B. S. en K. K., maar ook L. W. behoort tot deze groep. Vaak ligggen hen veel nuttige en bevredigende bezigheden binnen handbereik, zoals studeren, uitgaan of een goed boek lezen. Maar hiervan komt niets terecht.

Ik heb het hier niet over softdrugs, zoals hash, speed of heroine. Net zo min heb ik het over alcohol of lichtgevende exotische padden. Ik spreek over het zwaardere spul, onbekend en onderschat: internetschaken. Uren van hun leven vergooien onze subjecten starend naar een scherm, in een klein kamertje waar het daglicht niet wenst binnen te dringen. Waren dit ooit veelbelovende personen, nu vergooien zij hun leven, zwaar verslaafd, aan het digitaal verzetten van digitale paarden, lopers en dergelijke. Totaal verloren in hun obsessie nemen zij de wereld om hen heen nog nauwelijks waar. Voor een antropoloog is nauwelijks te bevatten wat zich daar afspeelt, wat de betekenis van de handelingen van deze individuen is.

De subjecten vertonen de kenmerkende haat-liefde verhouding met hun obsessie. Meerdere malen hebben zijn geprobeerd te stoppen, tevergeefs. Een tijdje lukt het hen, maar de digitale paarden blijven verleidelijk naar hen hinniken, de digitale dames verleidelijk naar hen lonken. Om over die grote glimmende torens nog maar te zwijgen. Er is voor deze subjecten geen weg terug. Zelfs het verwijderen van de benodigde software heeft geen zin; de subjecten installeren, hooguit na een korte onderbreking, de software opnieuw en vervolgen hun routine.

Neem het probleemgeval K. K. Van dit individu is bekend dat hij maar liefst 4 procent van zijn leven vergooit aan internetschaken. Ooit een grote geest, nu is hij een zielig klein mannetje achter een beeldscherm, van iedere interesse in de wereld verstoken. Zijn ideaal is, volgens eigen zeggen, een 'rating boven de 2000' te halen en te behouden. Wat dit precies moet inhouden is niet duidelijk, maar wel duidelijk is dat deze vreemde frase op zijn verslaving betrekking heeft.

Vreemd genoeg heeft dit subject nog wel een relatie. De typische conversatie met zijn relatie bestaat erin dat zij allerhande interessante noemenswaardigheden spuit, waarbij zijn bijdrage bestaat in het ritmisch uiten van 'ja', onderwijl zijn spel voortzettend. Verliest hij, dan wordt hij niet zelden boos op haar omdat zij hem, vindt hij, afleidt. Waarom de relatie van dit subject niet, in plaats van het subject, een vlotte, met beide benen in het leven staande niet-schaker neemt is volslagen onduidelijk.

Bovenstaande is voldoende aanleiding om jullie te smeken niet naar www.freechess.org of een dergelijke website te gaan, een account aan te maken en gratis tegen personen over de gehele wereld te schaken. Het is het werkelijk niet waard. Het kost je je veelbelovende leven, niet alleen de tijd die je daadwerkelijk aan het schaken bent, maar ook de rest van je leven, dat immers door de verslaving wordt beheerst. Het is toch werkelijk zonde om, om half 2 's nachts, naast je inmiddels frigide geworden vrouw chagerijnig te gaan slapen, chagerijnig omdat je weer eens stupide van IKillYouGood, MeKillYouBigTime of Koningsloper hebt verloren - personen die overigens in hetzelfde schuitje zitten.

Kijk naar buiten, zie de zon en de bomen, zie de lammetjes, paarden en jongedames huppelen. Aanschouw en waardeer. Het leven kan zo mooi zijn voor wie daar voor openstaat. Vergooi het niet aan internetschaken.

Koen Kramer
1-1-2010


Toost op het komende jaar

Hoewel de meeste mensen gewoon uitkijken naar het komende jaar, is dat voor mij een extra spannend jaar. Het is het jaar dat ik verhuis naar Castricum, het jaar dat ik hopelijk mijn studie afrond en, het belangrijkste, mogelijk een ELO boven de 1800 ga halen. Voor dat laatste heb ik gelukkig twee podia: mijn NHSB-ELO en mijn internet ELO. Kortom, ik zie het komende jaar zonnig tegemoet.

Het heeft mij ook plezierig verrast dat anderen binnen de club de pen hebben opgepakt en een bijdrage leveren aan de columns. Persoonlijk hoop ik nu op een bijdrage van de voorzitter en een paar geluiden uit de kelder. Ook mag de schrijver van Column of Duty en filosoof in spé zich melden.

Momenteel is het enkele weken rustig aan het schaakfront. Komt mij wel goed uit. Het verlies tegen Caïssa 3 en ook mijn persoonlijke falen daarin kwamen hard aan. Schakers zijn van nature slechte verliezers. De een kan het beter verbergen dan de andere, maar we balen altijd van verliezen. Vaak gooien we het op externe factoren. Zo kan ik me zelfs herinneren dat in een externe match een van de tegenstanders met verloren stelling een partij wilde afbreken vanwege het lawaai?1-0 voor Vredeburg dus!

Zelf heb ik ook trauma's welke ik voor de rest van mijn leven moet meedragen. Zo heb ik mij in Uitgeest onnodig laten mat zetten met een toren en twee stukken voor. Een ander groot trauma is het door mijn vlag gaan met een toren voor tegen een schaker van 2050 ELO-punten. Dit gebeurde op het Nova-college toernooi in Haarlem. En dagelijks creëer ik nieuwe trauma's op internet. Soms denk ik dan wel eens aan dat andere mooie bordspel?

Toch brengen de gezelligheid (en die hele kleine kans op een kampioenschap) mij elke keer weer op vrijdagavond naar Vredeburg. Mijn goede voornemen is dan ook minder verliezen en meer winnen, zodat ik beter kan slapen.

Dan nog een laatste waarschuwing voor de jaarwisseling: kijk uit met vuurwerk! Blindschaken is namelijk verdomde moeilijk. Ik wens iedereen een fijn 2010!

Bob Stolp
30-12-2009


Bier en schaken

Sinds enkele leden van de club, waarbij ik mezelf meereken, de afgelopen maanden 16 jaar zijn geworden, vroeg ik me iets af. Zestien is natuurlijk de grens waarna je legaal mag zuipen en op de club af en toe wordt beweerd dat je beter gaat schaken door bier te drinken, volgt hier een klein onderzoekje met afsluitend advies.

Bier. In bier zit alcohol, en de ontzettend betrouwbare site Wikipedia legt uit: ´na één of twee glazen gaat men anders denken en raakt men de controle kwijt.´ Bij sommige mensen op de club is dit gevolg pijnlijk merkbaar.

Wat dan als alternatief kan dienen is koffie. Nadeel van koffie is dat je er na een paar kopjes toch wel genoeg van hebt. Dus dan neem je cola. Maar ja, net als koffie zit er in cola cafeïne. Dat werkt goed voor je kortetermijngeheugen, maar je kunt er ook hyper van worden. Meestal niet goed voor je schaakprestaties.

Thee is wat dat betreft al iets beter. Maar ja, kamillethee werkt dan weer averechts: je kunt ook in slaap vallen tijdens je mooie partij. Denk nu niet dat het enige wat over blijft chocolademelk is! Weer spreekt het internet: ´Chocolade is een product dat diverse stoffen bevat die een bewezen effect op de hersenen hebben zoals de stoffen cafeïne en anandamide, een stof die verwant is aan THC (de werkzame component van cannabis).´

Conclusie voor iedereen van boven de 16, en de rest: als je eens geen zin hebt in smaakloos water, bestel bij de bar eens een keer fristi. Prettige partij!

Bert Hollander
11-12-2009


Internetschaken

Zo tussen werk en privé verveel ik me wel eens. De toevlucht die ik neem is tot internetschaken. Wie er nog niet mee bekend is: je schaakt op internet tegen iemand anders ergens op de wereld via je computer.

Het vervelende is: het is zeer verslavend. Je zult natuurlijk denken: 'ik schaak alleen op vrijdag'. Toch ligt het niet zo simpel. Ik schaak potjes van 3 minuten per persoon en daaraan gebonden is mijn rating.

Nu zullen veel mensen deze vorm van schaken veroordelen. '3 minuten schaken ... bah!' Toch heeft het voordelen. Ik oefen niet alleen mijn intuïtie maar ook mijn openingen.

Na een lange werkdag is er natuurlijk niets beters dan 30 rating-punten verliezen. Een vervelende plaag. En om het nog erger te maken: Koen heeft ALTIJD een hogere rating dan ik. Tijd om wat anders te gaan doen. Een modus of vorm kiezen waar ik wel in kan winnen.

Maar als elke verslaving blijft internetschaken aan mij trekken. Het beste wat ik kan doen is mijn leed delen. Daarom bij deze: www.freechess.org. Ik gebruik de Jin-interface, gratis te downloaden. Succes!

Bob Stolp
6-12-2009


Talenten

Sinds het doorbreken van mijn eigen persoon en Koen is het lange tijd stil geweest aan het front der talenten. Het is ooit mijn angst geweest de jongste schaker te blijven. Nu is er echter een nieuwe lichting.

Hidde, Bert, Sandra en Jaap: stuk voor stuk jong van hart en zeer sterk. Het doet mij denken aan mijn weg naar succes. Mijn 4e partij op de club was een verlies van 18 zetten tegen Jos Admiraal. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Het was een Siciliaan, Morra Gambiet wel te verstaan. Het is natuurlijk overbodig om te zeggen, maar Jos werd voor mij de te kloppen man.

Nu heeft het schaken tegen mijn vader, Koen en anderen, met name ook Loek, van mij een degelijke schaker gemaakt. Ik dank bij deze allen!

Toch had een zekere Koen de primeur als het op doorbreken aankomt. Na jaren heb ook ik het clubkampioenschap binnen weten te halen. Dit alles natuurlijk na mijn grote masterplan om Koen aan de vrouw te helpen. Nu heb ik een nieuwe uitdaging: de jeugd van partners voorzien voor ze te goed worden.

Maar alle gekheid op een stokje: we hebben veel talenten op de club. De uitdaging is om dit talent te koesteren en te ontwikkelen. Bert heeft laatst remise tegen mij gespeeld, Hidde heeft goede resultaten, en in dit korte jaar zijn reeds meer voorbeelden van talent te vinden.

Ik wil, ook namens Koen, pleiten voor het enthousiasmeren van de jeugd. Dit betekent, vanzelfsprekend, stap 5 en 6 aanbieden. Maar wat dacht u van toernooien en de externe competitie. Er zijn legio podia waar we de jeugd in kunnen zetten. Dit is, denk ik, de sleutel om de jeugd te behouden. En wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. 1e klasse, hier komen we!

Bob Stolp
28-11-2009


Column of Duty

Allereerst hulde aan Cees voor het onderhouden van onze mooie website. Het ziet er werkelijk professioneel uit, en is altijd goed onderhouden. Dat kost veel tijd. Daarom kunnen we niet van Cees verlangen dat hij ook nog eens de inhoud van de site verzorgt.

Bob en ik zijn gevraagd om af en toe een column te schrijven. Kennelijk redeneerde Cees dat de sterkste schakers - dat vindt Cees ons, wijzelf vinden dat niet - de meest interessante dingen te vertellen hebben. Didactisch ingesteld als wij zijn zullen wij aantonen dat dit een drogreden betreft.

Bob en ik kozen aanvankelijk voor een format dat wij 'Associatief Coöperatief Auteursschap' noemen. Dat was geen daverend succes. Ik moest in Bob mijn meerdere erkennen in het al bierdrinkend schrijven van columns. Dit vond plaats op een vrijdagavond na het schaken. Die avond heeft Bob uiteindelijk een aantal stukken alléén geschreven. Deze zullen, hopelijk te zijner tijd op de site worden gepubliceerd. Mij is gebleken dat ik beter schrijf op de ochtend na het schaken. Ook ik heb een stukje ingeleverd.

We zullen zien hoelang dit format stand houdt. Zelf zou ik het leuk vinden als ook andere leden af en toe een stukje bij Cees aanleveren - de stukjes hoeven geen schaken te betreffen. Hoe dan ook, veel lees-en-frons-plezier met de stukken van Bob en mij. De drogreden wordt pijnlijk duidelijk aangetoond.

Koen Kramer
23-11-2009

De columns

Op deze pagina staan de columns geschreven door clubleden van sv Vredeburg.