Kelderverslagen


Stuur een mail!
Op deze pagina een bloemlezing van verslagen van Jan de Graaf over de Kelder tot 2013 op vrijdagavonden.

Verder: huidige Kelder • oude eindstanden

Ronde 22 - 22 maart 2013

16 externe wedstrijden en 8 interne wedstrijden. De externe wedstrijden werden een drama. Het eerste team verloor met 6 tegen 2 en het tweede team met 7-1. Een grote geruststelling voor de 11 verliezers is dat zij 1/3 van de punten krijgen en geen schade opliepen ten opzichte van de heren Stolp die vanavond helaas niet konden. De enige overwinning kwam op naam van Hidde Ebels welke op het laatste moment nog als vervanger van Jan Levering aan het bord verscheen.

Door de vele afzeggingen in het eerste team mocht Robin Rommel met het vlaggenschip van de vereniging spelen en wordt daardoor uit de kelder gezet.

Bij de kelder stond het duel Harry Levering tegen Jan Levering op het programma. Harry die dit kalenderjaar nog niet verloren had won dit duel ook met overmacht en neem de leiding over van zijn broer. Verrassend was het voor mij niet. Jan heeft nu andere prioriteiten en Harry is in bloedvorm. Het is voor ook onbegrijpelijk dat hij niet is geselecteerd voor het eerste team.

Theo Al kon het niet bolwerken tegen Dylan de Vries en daalt gestaag in de ranglijst. Door de vele afzeggingen mocht Jan de graaf tegen Nico Pepping op nemen. Hoewel het best een aardige partij geweest is verloor Nico langzaam drie pionnen en kon ondanks leuke combinaties in het eindspel het verlies niet afwenden.

Onderaan in de kelder won Jan Brantjes van Cees Aafjes en Paul de Ruijter van Mark Voorwalt. Zij lieten de kelder dan nu ook Nico achter zich. Chiel Pepping hield het op remise tegen Bert van Diermen. Deskundigen dachten echter dat er meer voor Bert inzat.

De vrije val van Marcel Wester zette zich door in een kansloze partij te verliezen van Gijs Pouw. Hij probeerde het nog met een wanhoopsaanval op de laatste rij van het bord met een dame en een toren maar Gijs Pouw kon dit met zijn zware stukken gemakkelijk afwenden.

Piet van der Heijdt liet ook een steekje vallen tegen Allard de Vries. Wellicht kwam dit doordat hij niet op zijn vaste plaats in de hoek zat te schaken.

Jan gaf nog schaakles op het einde van de avond door aan te geven dat de spelers meer aandacht moeten geven aan vormen van intimidatie. Uit de commentaren van de eerste team spelers bleek dan ook dat zij zich door dames lieten inpakken .

Volgende week is het weer paastoernooi of flauwekultoernooi.

Jan de Graaf

Ronde 19 - 22 februari 2013

Door de voorjaarsvakantie stonden er 15 partijen. Normaal kunnen er als er geen externe competitie is 17 borden worden gevuld. Van de 9 zogenaamde kelderpartijen waren er maar vier echte kelder confrontaties en vier kelderpartijen tegen jeugdleden . Alleen Jan Levering onze koploper moest het opnemen tegen de topper Jaap Limmen die in het verleden weleens 12 partijen achter elkaar heeft gewonnen. Jan Levering hield stand en wist er een keurige remise uit te slepen.

Bij de jonkies wisten er drie Remi Aafjes, Alex Termes en Hidde Ebels hun oudere medeschakers Jeroen Tebbens, Nico Pepping en Dirk Aafjes van het bord te spelen. Jan de Graaf wist ondanks enkele hachelijke situaties met promoverende pionnen Ozahir Dahi nog een remise te ontfutselen. Jan bood nadat hij uit de problemen was gekomen al remise aan maar daar wilde Ozahir niets van weten. Hij mocht blij zijn dan na een vijftal zetten Jan zijn remise verzoek wilde accepteren, ondanks Jans veel betere bord positie.

Bij de echte kelder partijen was het ongekend spannend. Kees Aafjes wist ondanks goed tegenspel te nauwer nood Paul de Ruyter te verslaan. Hier zag het lang niet naar uit. Theo Al was een maatje te klein voor Robin rommel en kon snel aan het bier.

Piet van der Heijdt en Jeroen van Vliet maakte er een veel boeiender partij van. Piet kon zijn concentratie toch beter bewaren als Jeroen en won overtuigend.

De langste kelderpartij was Gijs Pouw tegen Jan Brantjes. Op papier was dit een makkelijke partij voor Gijs maar hij kwam er ondanks stukken voordeel niet door heen. Door een concentratiefout van Jan die weer een stuk weg gaf konden zij na elf uur eindelijk de bar opzoeken.

Jan Levering blijft koploper in de kelder en Paul de Ruyter hekkesluiter.

Barry Blekemolen hield nog lang stand tegen Cees Dinkla, maar ondanks het gepruts van Cees (volgens Barry) moet hij zich toch gewonnen geven.

Van de vijf wedstrijden in de top had ik als er een toto was zeker vier uitslagen goed voorspeld.

Jan de Graaf

Ronde 18 - 15 februari 2013

Ik weet niet of het komt door mijn column van vorige week, maar in deze ronde waren er maar 2 remises van de 14 partijen of nog geen 15 %.

Mijn partij liep niet goed af tegen mijn angstgegner Harry Levering. In de voorgaande 8 seizoenen heb ik drie keer van hem verloren en in december 2012 een keer van hem gewonnen. Ook nu verloor ik pijnlijk. Ik had bijna de schade hersteld van een torenpenning toen ik mij kinderlijk mat liet zetten op een bord met nog er veel stukken. Het was wel een mooie combinatie die ik door de drang om nog wat stukken van Harry te veroveren over het hoofd zag.

Bert van Diermen werd door zijn echtgenote Marlies pijnlijk afgeslacht. Ik zou niet graag in zijn schoenen hebben gestaan.

Bert Hollander won gemakkelijk van Jos Admiraal, welke dit ook nog accepteerde zonder enig excuus. De strijdbaarheid van Jos lijkt een beetje te zijn weggevallen of hij na te veel risico door niet zoals gebruikelijk met remise genoegen te nemen.

Robin Rommel die weer zijn gezicht liet zien, was nog niet ingespreeld want Jaap Limmen kon hem lachend afmaken. De jonkies Hidde Ebels en en Remie Aafjes hadden geen moeite met de kelderrotten Theo Al en Mark Voorwalt.

Paul de Ruijter had nog geen inspiratie om van de laatste plaats te komen en gaf de eer aan zijn eeuwige opponent Jan Brantjes.

Kees Aafje won gelukkig ook weer een keer. Nico Pepping was iets minder geconcentreerd deze avond na de drukke Valentijns week. Volgens Nico waren de cactussen zijn met rode hartjes in trek. Je zou er mee aankomen bij je vriendin.

Het was uiteraard na het schaken ondanks de wintersport van enkele kelderplakkers (Marcel en Ed) mede door mijn pijnlijke nederlaag toch gezellig bij de bar

Jan de Graaf

Ronde 17 - 8 februari 2013

Schaken is ook sport van cijfers. Op de website onder competitie onder het hoofdje resultaten heeft onze webmaster Cees Dinkla een prachtige statistiek opgebouwd waar de resultaten van het seizoen 2004/2005 tot en met 2011/2012 per deelnemer worden samengevat. In deze 8 laatste seizoenen met maximaal 208 partijen kan je je eigen resultaten analyseren. Voor de wedstrijd gaf ik mijn tegenstander Kees Aafjes al aan dat ik van de vier keer dat ik tegen hem had gespeeld drie keer had gewonnen en een keer verloren. Dit deed ik uiteraard om het te motiveren. Uit deze statistiek kan je ook opmaken dat ik van de maximale 208 partijen er 126 heb gespeeld of 60.5 %. Van deze partijen heb ik er 63 gewonnen of 50 % en 10 remise gespeeld. Door mijn overwinning verbeterde ik mijn statistiek t.o.v Kees door nu op vier overwinningen te komen. Ondanks een gewaagde opening kon ik door een domme zet van Kees de partij naar mij toetrekken.

Mijn tegenstander Kees heeft 171 partijen gespeeld of 82.2 %. Hij heeft 65 keer gewonnen of 38 % en 20 keer remise of 11.7% van het totaal aantal gespeelde partijen.

Vanavond was een echte remiseavond . Maar liefst 8 partijen van de 17 eindigde in remise of wel 47 % van de gespeelde partijen. Ik wil het dan ook over remise hebben. Wie het meeste remise heeft gespeeld kon ik al voorstellen zonder deze uitstekende database. Jos admiraal speelde maar liefst 60 keer remise van de 185 partijen of 32.4 % van de partijen. Dit betekent niet dat je tegen Jos relatief de meeste kans heb om remise te spelen. Ed Stolp speelde 33.1 % en Niels Hageman zelfs 35.4 % van hun gespeelde partijen remise. Relatief wordt door de betere schaker meer remise gespeeld. Alleen Gertjan Hafkamp is hierop een positieve uitzondering, Hij speelde maar liefst 201 van de 208 partijen en besloot slechts 8 keer of nog geen 4 % van zijn gespeelde partijen in remise te laten eindigen.

Gebeurde er vanavond nog meer dan remise schuiven. In de kelder won Harry Levering van Gijs Pouw en verloor Jan Brantjes van Ozair Dahi. Marcel Wester blijft na zijn nederlaag dalen in de keldercompetitie. Na een aantal weken geleden nog op der tweede plaats te hebben gestaan is de achtste plaats nu zijn deel na de domme nederlaag tegen Remi Aafjes. Bert van Diermen deed betere zaken door de jonge Thomas Voorwalt schaakles te geven. Ed van Duin had de verdere avond de pest in dat hij van Nico Pepping verloor,

Jan Levering staat nu al weer 6 weken bovenaan in de keldercompetitie. Een overwinning van Marc Voorwalt in plaats van remise had vanavond voldoende geweest om deze eerste plaats over te nemen.

Jan Brantjes heeft helaas voor hem de laatste plaats weer terug heroverd op Paul de Ruyter.

Het seizoen telt nog 9 wedstrijden er kan nog van alles gebeuren.

Jan de Graaf

Ronde 12 - 14 december 2012

Op naar de Top

Jan Levering en Piet van der Heijdt streden vanavond om de eerste plaats in de keldercompetitie. Piet was blijkbaar nog niet hersteld van de taaltest van donderdagavond. Ons team slaagde er in voor de derde maal te winnen, zodat de wisselbokaal die bijna net zo groot is als de kelderbokaal definitief aan de prijzenkast kan worden toegevoegd. Hij verloor kansloos van Dirk Aafjes die op de goede weg naar boven is. Hulde ook aan Theo Al Jos Admiraal en Harold Ebels die mede voor deze taalprestatie hebben zorggedragen. Door de knappe remise van Jan Levering tegen Cees Dinkla kon Jan de koppositie overnemen. Beide vonden dat zij, na bijna alle stukken afgeruild te hebben en een toren en pionnen overhielden, beter snel de bar konden opzoeken

Bert van Diermen blijft zakken. Ook Robin Rommel die volgens Bert ook een veel betere speler is was een maatje te groot voor hem . Theo Al was beter hersteld van de taaltest en won knap van Gijs Pouw. Marcel Wester mocht blij zijn dat Jeroen Tebbens op tijd naar huis wilde. Hij had dan ook geen moeite met het remiseaanbod van Jeroen die een toren voor stond maar enigszins onder druk stond.

Marlies Sturk die niet zo vaak meer komt won toch wel makkelijk van de meestal zeer verrassende technicus Dylan de Vries. Ook Marc Voorwalt won weer en staat nu op een stevige zesde plaats in de keldercompetitie. Kees Aafje was niet blij dat hij eindelijk weer een partij winnend kon afsluiten omdat zijn tegenstander Paul de Ruijter onafgemeld was weggebleven. Omdat hij een andere partij tegen een veel hoger geklasseerde speler winnend kon afsluiten vroeg hij zich wel af wat hij moest doen. Omdat hij de overwinning op Paul was geclaimd kon de wedstrijdleiding niet anders dan deze partij in de stand op te nemen.

Jeroen van Vliet stond veel beter tegen Allard de Vries maar liet zich verrassen door zijn tegenstander, welke in het eindspel door een aftrekschaak gemakkelijk een toren kon veroveren. Harry is van plan al voor de kerst de eindsprint in te zetten door middel van een voor Nico Pepping kansloze partij zeer snel om te zetten in een omgevallen koning. Zijn broer Chiel kon het ook niet bolwerken tegen Ed van Duin en daardoor was het aan de bar toch weer gezellig.

De partij welke deze avond wel de meeste belangstelling had van die van mij tegen Jan Brantjes. Hoewel ik langzaam twee pionnen had veroverd en van de stelling van Jan Brantjes gatenkaas had gemaakt maakte ik door een stomme fout de partij toch weer spannend. Alleen Jan had zelfs aan tien minuten denken, tot grote wanhoop van alle belangstellenden niet genoeg, om te zien dat mijn dame instond. Ik zag het al bij het zetten, maar Jan Brantjes liet mij zeer lang op mijn stoel in spanning zitten om het dame offer maar niet te aanvaarden. Hij had het tot mijn geluk echt niet gezien. Daarna was het ondanks zijn materiele overwicht door een aantal blunders van hem snel gebeurd. De enige overigens die blij was met mijn overwinning was Jeroen van Vliet die mijn rating zag stijgen en daarvan door zijn overwinning op mij ook van profiteert. Het blijft rekenen.

In het nieuwe jaar zal ik proberen beter te schaken om ook eens in de top te kunnen meedraaien.

Plezierige kerstdagen en een goed uiteinde en denk aan de kapper voor de foto's van Cees Dinkla op 21 december 2012 tijdens het kersttoernooi

Jan de Graaf

Ronde 11 - 7 december 2012

Wraak

Het blijft onderaan modderen in de keldercompetitie. Het leedvermaak over de onderste plaats van Jan de Graaf gaf Harry Levering de gelegenheid om deze een paar weken geleden door te geven aan zijn compagnon die het uiteraard door mailde naar mijn vakantie adres. Vanavond stonden dan ook twee zeer gemotiveerde schakers aan het bord om wraak te nemen of de schande groter te maken.

Gelukkig viel na bijna tweeeneenhalf uur de wraak aan Jan de Graaf door een capitale blunder van Harry Levering die zijn dame onnodig offerde. Harry stond weliswaar de hele partij onder druk maar wist door een overname van de aanval op de D lijn met twee torens en een Dame de partij nog onverwacht spannend te maken. Helaas voor hem speelde de concentratie bij hem ook parten door de tijd. Alle 10 uitgespeelde deskundigen waren het er wel over eens dat Jan had moeten doordrukken en de mat in twee af te dwingen.

Bert van Diermen was al moe voordat hij zijn partij moest beginnen doordat hij op winterlaarzen lopend was gearriveerd en verloor dan ook kansloos van Barry Blekemolen. Hierdoor daalde hij wel in de kelder van plaats twee naar plaats vijf.

Marcel Wester was blij dat hij na een aantal nederlagen zijn partij van de veel te snel spelende Mark Voorwalt kon winnen en steeg weer twee plaatsen in de keldercompetitie.

Theo Al die met een vrije val bezig was in de keldercompetitie is zo diep gezakt dat hij tegen Ed van Duin weer een parij kon winnen en weer een plaatsje is gestegen. Gijs Pouw zakte een plaatsje door zijn nederlaag tegen Allard de Vries . Jan Levering deed wat van hem werd verwacht en won van Alex Termes en staat nu op de tweede plaats vlak achter de niet spelende Piet van der Heijdt.

Door de knappe overwinning van Jan Brantjes op Paul de Ruijter verliet hij de laatste plaats van de kelder en nam Paul de rode Lantaarn over . Chiel Pepping won toch verrassend van zijn broer Nico en staat nu zelf op de 12e plaats voor Marlies Sturk.

Ik ben mij al weer aan het opmaken voor het volgende duel dat tegen Ed van Duin gaat of Nico Pepping. Ze kunnen zich opladen voor een getergde opponent.

Het werd door de lange kelderpartijen die na elf uur past stopte ook laat in de bar waar nog steeds werd geprobeerd om Jan de Graaf mee op wintersport te krijgen. Dan kunnen ze iets van hem winnen.

Jan de Graaf

Ronde 5 - 26 oktober 2012

Er waren deze avond maar 13 partijen waarvan 9 partijen van belang voor de kelder. Een aantal leden wond de voorstelling van Oud Limmen met allemaal briefkaarten uit het verleden belangrijker als de competitie maar zij hebben een zeer verrassende avond gemist.

Harry Levering moet normaliter makkelijk van Paul de Ruyter winnen maar net zoals bij een voetbal wedstrijd kan het anders aflopen. Paul zetten met een twee paarden en een loper de koning van Harry helemaal en kon met een schijnoffer (veel leden niet wat dit is maar daar kom je dan vanzelf wel achter) een onontkoombaar mat afdwingen. Een schoonheid van een eindspel dat de top van de interne competitie waardig is.

Het eindspel van Marcel Wester en Jan Levering was in mijn ogen de meest strategische en gedwongen mat welke ik ooit op een bord heb gezien. Als je deze combinatie van Marcel zag, dan moet je echt gedacht hebben dat hier een speler met een ELO rate van boven de 2500 speelde. Deze jongen verdient een plaats in het eerste team op het tweede bord. Eerst een gedwongen koning zet van Jan afdwingen, daarna een gedwongen penning door een loper forceren en dan kunnen promoveren zonder stukverlies was zelf voor Jan Levering even te veel van het goed. Hij gaf dan ook meteen op.

Nico Pepping geeft les aan zijn tegenstanders en wil ook dat zij de regels begrijpen. Aanraken is zetten, ook als je daardoor verlies. Nico was resoluut, ondanks het verweer van Allard de Vries dat hij zo niet zou willen winnen. Jullie kennen mijn mening. Ik zal altijd de zet claimen, hoe beroerd en onbedoeld de zet ook is. We hebben twee teams in de externe competitie waar deze regels ook gelden. Nico was desondanks blij dat hij eindelijk van Allard had gewonnen maar gaf ruiterlijk toe dat hij dit niet met Marcel Wester zou gedaan hebben, want die doet dat minstens 10 keer per partij. Marcel pas dus op.

Een veel mindere partij was die van Jan de Graaf tegen Barry Blekemolen. Door schaakblindheid gaf ik in het begin een loper zomaar weg en kon toen de druk op mij stelling door de uiterst geconcentreerd spelende Barry niet breken. Dat Robin Rommel van Kees Aafjes zou winnen was wel verwacht en Dirk Aafjes zijn nederlaag tegen Ronald van der Storm was ook ingecalculeerd.

Theo Al blijft trots leider in de kelder met twee gewonnen partijen gevolgd op een punt door Piet van der Heijdt. Wie zal het worden volgende week Theo. Jaap Limmen of Piet van der Heijdt. De laatste partij zou een echte kelderkraker worden.

Jan de Graaf

Ronde 4 - 19 oktober 2012

Positief zijn na een nederlaag is niet moeilijk. Dirk Aafjes kwam blij binnen na zijn nederlaag tegen Jos Admiraal met de woorden. Ik ben weer terug in de kelder.

Ook vatte Cees Dinkla zijn nederlaag zeer sportief op. Nadat hij het halve bord stukken had veroverd op Thomas Voorwalt werd hij verrast door een magistraal torenoffer op B7. Waar anderen teleurgesteld van het bord weglopen gaf, hij voor een aantal uitgespeelde maar ook spelende competitiedeelnemers een uitgebreide analyse, waaruit bleek hoeveel beter hij was maar dat schaken net voetbal is en ook door een verrassende zet de wedstrijd zomaar kan kantelen.

Allard de Vries werd van het bord geveegd door de steeds beter gaan spelende Jan Brantjes. Alleen heeft Jan een belangrijke remiseregel over het hoofd gezien en hij zette de koning van zijn tegenstander op de achterste rij pat.

Hidde Ebels won zijn partij van de sterk spelende Marcel Wester maar net aan, In stukken ging het gelijk op maar het gebruikmaken van de vrije lijnen beheerst Hidde wat beter. Hiddes vader had echter meer last van de spanning als zijn zoon over deze partij. Hij vond het noodzakelijk telkens aanwijzingen te geven dat Hidde moest blijven opletten. Ik zou graag van de competitieleider willen weten of dit wel mag. Of is hij dit zelf. Ik kon het niet op de website vinden.

Ik verloor zelf kansloos van Robin Rommel en hoop volgende week een wat minder sterke tegenstander te loten. Marlies Sturk won van Kees Aafjes maar dat zal niemand verbazen. Bert van Diermen maakte het familiefeest compleet door te winnen van Mark Voorwalt. Deze heeft echter een excuus dat hij helemaal van slag was toen hij zijn zoon zag winnen van Cees Dinkla.

Theo Al was ook heel blij met zijn overwinning op Jeroen van Vliet en staat met een 200% (zoals hij zelf zegt) score op de 7 plaats in de reguliere competitie en op de eerste plaats in de keldercompetitie. Volgens mij blijft het een 100% score maar een kniesoor die daar op let. Chiel Pepping verdedigde zijn laatste plaats met verve door ook van Jeroen Tebbens te verliezen. Maar wellicht heeft hij volgende week een goede kans tegen Jan de Graaf. Paul de Ruyter verloor ondanks zeer lang nadenken (bijna een uur ) tegen nog geen 10 minuten van de snelle aanvaller Gert-Jan Hafkamp,

Volgende week hoop ik er weer te zijn ,

Jan de Graaf

Ronde 23 - 23 maart 2012

Met een bondswedstrijd vanavond op het programma leek het drukker dan normaal . Er waren toch 16 afzeggingen deze avond of een opkomst van 66 % . Gemiddeld tot nu toe in dit seizoen komt 65 % van de 47 leden van de A Groep schaken. Er was dan ook sprake van een normale opkomst.

Het tweede team won met 6-2 haar wedstrijd , is uitgespeeld en kan nog steeds kampioen worden. Cees Dinkla won na twee nederlagen voor het tweede team nu wel zijn partij.

In de kelder was het deze avond redelijk spannend. Gijs Pouw won van Piet van der Heijdt op basis van intelligenter schaak volgens Piet. Bert van Diermen verloor zijn partij tegen Jan de Graaf ondanks dat hij een paard meer had. Hij kon de mijn inziens gewonnen stelling niet voldoende door rekenen. Hij probeerde dit nog op zijn vingers af te tellen maar kwam handen tekort. Deze overwinning van Jan was de vijfde zege in 2012 waardoor hij weer op zijn 50 % gemiddelde zit na de rampzalige eerste helft van het seizoen.

Helaas kon Marlies welke weer met twee handen kon spelen het niet bolwerken tegen Jaap Limmen zodat zij elkaar moesten troosten.

De jaarlijkse broedermoord tussen Chiel en Nico Pepping eindigde in een overwinning van Nico omdat deze volgens Chiel iedere avond aan het oefenen is. Marcel Wester begrijpt er niets meer van dat iedereen hem verslaat. Voor zijn zelfvertrouwen is een overwinning noodzakelijk. Wie offert zich op. Harry Levering speelde remise (eeuwig schaak) tegen Mike Krom en dan mocht hij nog blij mee zijn. Theo Al won wel van Allard de Vries evenals Jan Brantjes van Paul de Ruijter die net uit Thailand kwam en last had van een veel te lange vliegreis.

Jan Levering verstevigde door zijn overwinning in de externe competitie zijn leiderspositie in de kelder, mede door de nederlaag van Marlies en de remise van Harry.

Inzake de door mij vorige week geopende discussie over de spelregels heb ik zelf alleen maar bevestigende reacties uit de kelder gekregen. Helaas wil de club zelf geen standpunt uitdragen dus iedereen blijft maar doorrommelen.

De komende twee weken is er geen competitie. Nog drie ronden en het seizoen is weer gesloten.

Jan de Graaf

Ronde 22 - 16 maart 2012

Het was vanavond bij de schaakvereniging rustig in Vredeburg. Al hoewe nu voor de derde keer boven oud Limmen haar voorstelling gaf. We kunnen de liedjes nu wel meezingen. Er was ook een bondswedstrijd van het eerste team welke verloren is gegaan . Gezien een voorval in deze wedstrijd ben ik hier niet ongelukkig mee.

Er stonden slechts zeven kelder wedstrijden op het programma.

Veruit de belangrijkste partij was het prestige duel tussen Ed van Duin en Jan de Graaf. Jan liet zich ver weg drukken maar dacht dat hij een solide verdediging had en hij zich meer kon richten op de rechter flank. Dat werd achteraf zweten. In zijn hoofd hadhij de partij al dik verloren en was al excuses aan het zoeken. Helaas voor Ed was er een narrow escape voor Jan en kon hij de partij gemakkelijk afmaken.

Marlies blijft solliciteren naar een koppositie door een zeer snelle overwinning op Remi Aafjes. Harry Levering bleef volgen door een knappe overwinning op Piet van der Heijdt. Nico Pepping was tevreden met de remise tegen Dylan de Vries en Theo Al en Gijs Pouw durfde ook niet om de winst te gaan strijden.

Verrassend genoeg verloor Jan Brantjes van Karel Voorwalt. Dat Bert van Diermen zijn partij verloor van Allard de Vries is te verklaren door zijn zeer drukke bestaan als geograaf en historicus maar ook de laatste vij weken als huisman. Gelukkig gaat het gips er bij Marlies deze week af en kan hij zich weer op het schaken richten.

Jan Levering durfde het niet aan met zijn jetlag uit New York zijn eerste plaats in de waagschaal te stellen en bleef tactisch thuis.

Jan de Graaf

Ronde 19 - 17 februari 2012

Het was deze vrijdag een bijzondere avond. Buiten dat er slechts 13 borden waren bezet, bleek op het einde van de avond dat buiten vier remises alle andere partijen door zwart werden gewonnen.

Ik denk dat dit veel zal zijn gebeurd in de geschiedenis van de club.

Ik had zelf een lange winterstop genomen om bij te komen van de dramatische eerste helft van de competitie, waarbij ik zwaar in de strijd ben om de aanmoedigingsbokaal van de kelder te winnen.

Nadat ik mij eerst warm gespeeld had tegen Marcel Wester kwam Thomas Voorwalt tegen negen uur ook even kijken. Helaas voor hem trof hij een getergde tegenstander en kon hij ondanks de opmerkelijke opening geen potje breken .

Het was voor de Voorwalts toch al geen goede avond omdat Harry Levering heel snel lachend de koning van Marc omlegde. Mijn directe concurrent Ed van Duin werd ook door Allard de Vries van het bord geveegd.

Jan Brantjes die het dit seizoen best goed doet begreep aan het einde van de partij dat Piet van der Heijdt maar kleine voordeeltjes kan uitbuiten tot een winstpartij. Zijn zoon Peter van der Heijdt begreep dat hij niet achter kon blijven en won na een redelijke lange partij van Jeroen van Vliet.

Theo Al besloot dat hij kort voor een vakantie naar Tennerife het beste met een overwinning tegen Kees Aafjes in zijn koffer kon vertrekken.

Hoewel het geen kelderpartij meer is vermeldingswaardig dat de langste partij van de avond van twee verdedigers eindigde in een overwinning van Cees Dinkla omdat de A lijn uiteindelijk niet meer door Dick Aafjes is te verdedigen.

Door de genadeloze spelregels moeten nu al drie leden de kelder verlaten omdat ze in de externe competitie voor het eerste team hebben gespeeld. Hierdoor hebben we weer een nieuwe koploper Marlies Sturk.

Voor de aanmoedigingsbokaal heeft Marcel Wester de beste papieren gevolgd door Nico Pepping en Jan de Graaf.

Jan de Graaf

Ronde 13 - 16 december 2011

Na een weekje rust te hebben genomen van een verschrikkelijke serie nederlagen melde ik mij weer aan het bord met als gedachte dat het nu gebeurd moest zijn met al die teleurstellende partijen.

De stille hoop dat Ed van Duin mijn tegenstander zou zijn ging niet door, omdat hij al weer ver boven mij stond. Jammer voor Alex Termes kon ik nu wel mijn concentreren op de partij en veegde ik hem in korte tijd van het bord. Alex gaf na de partij aan dat na e5 spelen, het dekken door d6 altijd fout is. Helaas was Ed van Duin vijf minuten sneller klaar door voor de derde keer dit jaar van Thomas Voorwalt te winnen.

Het gaf mij wel de tijd om ook eens de andere partijen te bekijken. Nadat ik Bert van Diermen even wakker had geschud; hij zat volgens mij te slapen achter het bord, won hij gedegen van Allard de Vries, welke laatste mij in een eerdere partij van het bord veegde.

Dirk Aafjes speelde een zeer gecompliceerde partij tegen Gertjan Hafkamp (wie niet) waar bij het dekken van stukken beslist geen prioriteit had. In deze partij viel de stelling van Gerard Hafkamp eerder om dan het gewrocht van Dirk Aafjes. Dat zijn zoon Remi Aafjes, welke volgens Dirk nooit tegen hem oefent, Gijs Pouw versloeg verbaast niemand meer. Het spelinzicht en de kracht van zijn aanval is na 7 overwinningen wel meer opponenten opgevallen.

Het fris gestarte Gerard de Graaf leerde de vermoeid ogende Jeroen Tebbens ( Hij had na 20 zetten al 7 kwartier verbruikt tegen Gerard nog geen half uur) dat gedurfde penningen met een dame ook goed kunnen aflopen. Mark Voorwalt en Barry Blekemolen hadden er niet veel zin in en waren te bang om te verliezen en gaven maar remise. Paul de Ruijter won zonder dat hij dit eigenlijk besefte zeer eenvoudig van Kees Aafjes

Nico Pepping verloor ondanks zijn kennis van de theorie, welke hij Mike wel bijgebracht zal hebben ook van hem. Een wat hoogstaander partij speelde Jan Levering tegen Sandra Hollander, welke partij toch heel verrassend in het voordeel van Jan kantelde.

Hidde Ebels welke dit jaar zeer sterk speelt, moet alleen nog leren hoe je met twee torens op vrije middenlijnen van de koploper Jos Admiraal kan winnen. Met mijn bescheiden kennis had het proberen te realiseren van pionnen winst meer succes gehad, dan afwachten wat je tegenstander gaat doen.

Robin Rommel blijft koploper in de kelder, ondanks de maar 6 gespeelde partijen, waarvan hij er vier won. Dirk Aafjes kwam door zijn overwinning wel weer dichter bij.

Marcel Wester nam na zijn 50e verjaardag nog maar een weekje rust en blijft onderaan staan.

De eerst competitie helft is afgesloten. Op 13 januari 2012 begint de tweede helft nadat op 23 december het kersttoernooi en 6 januari het snelschaaktoernooi is gespeeld. Denkt u er aan dat als u nog met uw portret op de site wil komen dat het snelschaaktoernooi dan een must is, omdat dan onze hoffotograaf zijn plaatjes schiet.

Plezierige kerstdagen en een voorspoedig 2012.

Jan de Graaf

Ronde 8 - 11 november 2011

Verliezen van de winnaar van de aanmoedigingsbokaal is de slechtste start van een weekend en verdient verder geen toelichting.

Jan de Graaf

Ronde 7 - 4 november 2011

We zitten al weer in ronde 7 en tot mijn eigen verbazing ben ik al weer voor de zesde keer aanwezig. Er was deze avond geen externe competitie dus konden onze kelderleden ook de toppers treffen.

Jan Levering trof dan ook Gert-Jan Hafkamp en kon tot zijn blijdschap en verbazing met zwart van hem winnen. Robin Rommel had geen moeite met Barry Blekemolen en nam de koppositie over van Marlies Sturk die pijnlijk verloor van topper Jaap Limmen. Zij voelde zich overigens deze avond niet zo tof en liet Bert van Diermen alleen op de kerkenveiling achter die haar wel daardoor gaat verrassen met iedere week een bos bloemen.

Dirk Aafjes handhaafde zich in de kop van de kelder door een overwinning op Hidde Ebels. Cees Dinkla klom een plaatsje in de keldercompetitie door een overwinning op de nieuwe nestor van de vereniging Piet van der Heijdt. Harry Levering handhaaft zich door een knappe overwinning op Dylan de Vries.

Dat Theo Al van Gijs Pouw zou verslaan had ik niet verwacht. Wel dat Bert van Diemen Kees Aafjes zou verslaan. Zelf ben ik zo gezakt dat ik de onderkant van de Kelder moet verkennen. Ik won met wat geluk van Marcel Wester die op het eind een mat over het hoofd zag. Als hij iets langer had nagedacht had de partij heel anders kunnen aflopen.

Jan Brantjes die dit jaar veel sterker speelt kon zijn derde overwinning behalen, nu op Peter van der Heijdt

Nico Pepping kon het niet bolwerken tegen Sandra Hollander die het dit jaar nog niet echt goed doet. Jeroen Tebbens had geen moeite met Mark Voorwalt maar de pijnlijkste nederlaag leed Ed van Duin tegen Jeroen van Vliet van wie hij nog nooit van had verloren en staat hierdoor op de onderste plaats van de kelder competitie.

Na wat nagezeten te hebben gingen nog een aantal kelderleden naar de kerkenveiling.

Jan de Graaf

Ronde 3 - 7 oktober 2011

De kelderreporter is weer actief schaker geworden. Hij heeft er alle eerste drie ronden meegemaakt.

Terugkomend op het afgelopen seizoen konden wij in dat schaakjaar Dirk Aafjes weer als kelderkampioen kronen. Robin Rommel viel af omdat hij zich liet verleiden om in het vlaggenschip uit te komen. Jeroen van Vliet mocht de aanmoedigingsprijs in ontvangst nemen.

Voor het komend seizoen wordt onze kelder versterkt met twee deelnemers Jan Levering en Cees Dinkla omdat zij zich niet in het vorige seizoen bij de eerste 12 konden kwalificeren. Beide hebben de bokaal al eens gewonnen en zullen dit jaar ook wel weer willen proberen.

De opmerkelijkste partij was de herdersmat waar Jan Levering Allard de Vries mee verraste.

Ook was opmerkelijk dat de heren Stolp het eigen belang stelden boven het clubbelang. Bij een stand van vier tegen twee moet je gewoon in gewonnen positie remise aanbieden. Lees de historie in 1935 toen Euwe remise aanbood in gewonnen positie tegen Aljechin om wereldkampioen te worden. Een partij kan altijd op het einde kantelen. Daar weet ik alles van.

Ik kon zelf in de eindfase te weinig concentratie opbrengen om mijn partij tegen buurman Cees niet met remise af te sluiten.

Paul de Ruyter versloeg verrassend Bert van Diermen die als excuus aanvoerde dat Paul geen enkele fout heeft gemaakt. Marcel Wester kon het niet bolwerken tegen het jonge talent Hidde Ebels. Dirk Aafjes verspeelde zijn hoge klassering door te verliezen van Robin Rommel die daardoor met een derde plaats in de reguliere competitie ook de leiding neemt in de keldercompetitie.

Ed van Duin kon met zijn over(ge)wicht geen indruk maken bij Sandra Hollander al was hij wel tevreden met zijn eigen spel. Mark Voorwalt won van Nico Pepping en Theo al dacht om tien voor negen dat hij de partij al binnen had toen Barry Blekemolen toch nog arriveerde. Piet van der Heijdt won keurig van Gijs Pouw en Kees Aafjes verloor van een aanstormend talent. Chiel Pepping speelde als enige deze avond remise.

Harry Levering kon door wegblijven zijn hoge klassering in de top 10 redelijk in standhouden en kan hij volgende week Jos Admiraal of Ed Stolp een hand schudden. Het was na afloop toch weer gezellig maar door de brand bij Zonneveld moest ik toch om half een snel weten wat er in ondernemend Limmen nu aan de hand is.

Jan de Graaf

25 september 2010 - Kelder reglement

De Kelderbokaal
De grootste bekers welke jaarlijks worden uitgereikt zijn de kelderbokalen. Om aan de keldercompetitie te mogen mee doen moet men aan een aantal voorwaarden voldoen.

Als belangrijkste selectievoorwaarden gelden de volgende voorwaarden: boven de 30 jaar, geen talent (Een lid dat in een competitie jaar minstens een keer heeft meegedaan met het eerste team wordt voor dat jaar als talent aangemerkt), minstens een jaar lid, in het voorgaande seizoen niet bij de eerste 12 van de reguliere competitie geƫindigd en minstens 13 ronden te hebben gespeeld.

Als iemand niet aan deze voorwaarden voldoet kan een lid door de ballotagecommissie voor de 8e competitieronde alsnog worden geselecteerd. Voorlopig is alleen Maarten Kos geselecteerd.

Nieuwe leden welk voor de 8e competitieronde starten en aan alle andere voorwaarden voldoen worden automatisch voorgedragen aan de ballotagecompetitie.

Er zijn twee prijzen; de winnaarsprijs en de aanmoedigingsprijs. De aanmoedigingsprijs is voor het deelnemende lid dat 13 rondes heeft gespeeld en van alle deelnemers met meer dan 13 gespeelde wedstrijden het laagste is geƫindigd. De regel dat deze laatste beker eens in de vijf jaar kan worden gehaald is met ingang van het seizoen 2010/2011 vervallen.

Jan de Graaf