Pdf

PDF
De problemen zijn gemaakt in het PDF (Portable Document Format) formaat. Dit is sinds 1993 de standaard voor de uitwisseling van elektronische documenten en formulieren.

Er zijn verschillende gratis readers (programma's die een pdf leesbaar op ons scherm maken), die van Adobe – de bedenker van pdf – is de bekendste.

De bestanden openen in een apart venster. Van daaruit kun je ze gemakkelijk printen.

Schaakproblemen op papier

Het leuke van een schaakprobleem is dat je er geen tegenstander, computer of bord voor nodig hebt, mits het probleem op papier voorhanden is. In dat geval kun je schaken op elke denkbare plek, op voorwaarde dat je je aandacht niet voor iets anders nodig hebt. Je kunt dan schaken op het strand, in bed, op de wc, in de trein, op het werk. Problemen op papier kom je niet vaak tegen, behalve hier.

Voor iedereen die graag schaakproblemen vanaf papier wil oplossen, verschijnen hier met enige regelmaat pdf-bestanden waarin steeds 400 schaakproblemen met hun oplossing zijn opgenomen. Het zijn problemen die in gespeelde partijen zijn voorgekomen.

Om de bestanden op je scherm te kunnen krijgen en op de printer te kunnen afdrukken moet het gratis programma Acrobat Reader op je computer geïnstalleerd zijn. Op de meeste computers zal deze Reader al aanwezig zijn, maar je kunt dat programma eventueel hier downloaden.

Digitaal boek met oefeningen
Marten Beck heeft het boek "Schaakoefeningen" gepubliceerd. Hierin worden 25 partijen met verschillende openingen doorgenomen en krijgt de lezer instructieve vragen. De schrijver ziet graag een donatie, maar een PDF van het boek is hier op de site vrijblijvend in te zien en is dus te downloaden of te printen.

Ga aan de slag!

Probeer eens een selectie uit de bijna 4000 puzzels:
• Niet al te moeilijk: Serie 1-1  |  Serie 1-2  |  Serie 1-3
• Iets moeilijker: Serie 2-1  |  Serie 2-2
• Nog iets moeilijker: Serie 3-1

Matproblemen:
Mat in 1
Mat in 2 | Mat in 2 (tweede serie)
Mat in 3

Hoe zijn deze pdf's gemaakt?


De problemen zijn op verschillende plekken op het internet gevonden. Behalve de dagelijkse problemen op verschillende sites (zie de pagina Links en Praktijk) zijn er op het internet verzamelingen problemen te vinden.

De interessante worden via Fritz verzameld en voorzien van een oplossing in een pgn (Portable Game Notation) bestand. Dit is een standaard voor de uitwisseling van schaakpartijen en -problemen.

Als dit pgn bestand 400 problemen telt, wordt de inhoud gekopieerd in een Excel-bestand waar een macro er 2 bladen van maakt: 1 met de diagrammen, 1 met de oplossingen.

Die bladen worden gekopieerd naar een Word-document, dat wordt nog wat opgemaakt en opgeslagen als pdf.

Deze handelingen zijn binnen een half uur afgerond, met verzamelen van de opgaven duurt veel langer.


Tactische problemen hier op de site oplossen?

Stellingen van Bert op het Open NK 2014
Stellingen van Bert tussen 2012-2015
Dagelijkse puzzels vanuit ChessTempo op drie niveau'sZat er in jouw partij ook zo'n puzzelwaardig moment? Mail hem!