1 juni 2018

Monsterscore voor Hing Ting Lai
Op vrijdag 1 juni sloten de schakers van SV Vredeburg het seizoen af met een simultaansessie door internationaal meester Hing Ting Lai.
Bij een simultaan speelt de simultaangever op alle borden met wit en speelt de eerste zet. Vervolgens dient de zwartspeler een tegenzet te doen op het moment dat de simultaangever weer aan het bord verschijnt. Deze antwoordt dan onmiddellijk, waarna de zwartspeler weer een rondje mag nadenken over zijn volgende zet enzovoorts. In een moordend tempo maakte de 21-jarige Noord-Hollands kampioen snelschaken Hing Ting Lai zijn rondjes langs de 23 borden, waar hij aan de overzijde een Limmer schaker trof. Lai is ook regerend Nederlands kampioen lightning chess, de discipline waarin spelers maar twee minuten bedenktijd per persoon hebben voor een hele partij, en etaleerde inderdaad een verbluffende snelheid. Lai is niet alleen snel, maar beschikt met een rating van 2444 elo-punten ook over grote schaakkracht. Al na een rondje of vijftien vielen de eerste slachtoffers, waaronder Ed van Duin, Gijs Pouw en Jaap Limmen. Chiel Pepping en Jos Admiraal behoorden tot degenen die het lang volhielden, maar bezweken onder de druk naarmate hun opponent steeds sneller weer bij het bord verscheen. Ook nieuwbakken clubkampioen Bert Hollander en oud-clubkampioen Koen Kramer werden genadeloos opgeknoopt door Lai. Tegen 22.00 uur was veelvoudig clubkampioen Bob Stolp de laatste die zijn koning moest omleggen. Onderweg waren er slechts twee Vredeburg-leden – Harold Ebels en Dick Aafjes – die Lai op remise wisten te houden. Ebels plaatste op de 23e zet, op het moment dat net de dames waren geruild en de angel uit de stelling was, een strategisch remise-aanbod dat met ogen op een wat verzwakte pionnenstructuur door Lai werd aangenomen. Tegen Aafjes koos Lai rond de veertigste zet voor remise door zetherhaling, omdat de zwartspeler via promotie van een pion een tweede dame dreigde te behalen. De eindscore van 22-1 voor Hing Ting Lai – een percentage van maar liefst 95,7 procent! – was ongekend. Eerdere simultaangevers bij SV Vredeburg – waaronder grootmeesters Dimitri Reinderman en Zhaoquin Peng – scoorden veelal rond de 90 procent. Lai was na het simultaan ook nog bereid om de schaaklustige Vredeburgers in diverse snelschaakpartijtjes andermaal op hun schaaktechnische tekortkomingen te wijzen. Geconcludeerd kan worden dat Hing Ting Lai een uitstekend toekomstperspectief heeft als schaker. Ook bleek maar eens te meer dat SV Vredeburg een bloeiende en gezellige vereniging is, waar de seizoenafsluiting met het simultaan is uitgegroeid tot een schaakevenement van formaat. Medio september treffen de schakers van SV Vredeburg elkaar weer voor de aanvang van een nieuw seizoen.
Bekijk alle info, foto's, partijen en uitslagen op de speciale Simultaan-pagina!


Alle verslagen zijn van Harold Ebels, tenzij de schrijver onder het verslag is genoemd.

En verder . . .

De verslagen van eerdere seizoenen, in PDF-formaat:

seizoen 2015 - 2016
seizoen 2014 - 2015
seizoen 2013 - 2014
seizoen 2012 - 2013
seizoen 2011 - 2012
seizoen 2010 - 2011
seizoen 2009 - 2010
seizoen 2008 - 2009
seizoen 2007 - 2008

Lees ook eens de oude kelderverslagen en wat columns uit het verleden!

26 mei 2018

Tweede titel voor Hollander
Op vrijdag 25 mei speelden de schakers van SV Vredeburg de 28e en laatste ronde van de interne competitie. Eindelijk werd de eindstand bepaald.
Bert Hollander veroverde de titel in stijl: aan een half punt tegen Tars Wanders zou hij genoeg gehad hebben om het kampioenschap veilig te stellen, maar Hollander deed het voor niet minder dan een vol punt. Met een prachtig loperoffer werd de dame van Wanders weggelokt, waarna kwaliteitswinst op de andere vleugel een feit was. Na zijn eerdere kampioenschap in 2015 mag Hollander zich nu voor de tweede maal de beste schaker van Limmen noemen. Bob Stolp veroverde het zilver. In een hoogstaande partij tegen Harold Ebels bleef hij steken op remise. In de slotstelling had Ebels zelfs een plusje, maar onvoldoende voor een – riskante – winstpoging. Harold Ebels eindigt op de vijfde plaats. Zijn zoon Hidde Ebels kwam als bronzen-medaillewinnaar uit de bus. Ebels versloeg Barry Blekemolen met behulp van twee ijzersterke loperlijnen, geholpen door een toren op de open g-lijn, waardoor de bewegingsruimte voor de zwarte koning slim werd gereduceerd. Ed Stolp legde beslag op de vierde plaats. Tegen zijn zorgvuldige aanvalsspel was Dick Aafjes niet opgewassen. Gertjan Hafkamp verloor verrassend van Remi Aafjes die na een tussenschaakje, ondanks eerder stukverlies, plotseling een dodelijk aanval kon opzetten. Hafkamp finisht niettemin als nummer zes. De partij tussen Luc de By en Bert van Diermen was zeer onderhoudend: in het eindspel wisselden de kansen voortdurend. Maar met de uiteindelijke remise konden beiden vrede hebben. Jeroen van Vliet en Ed van Duin speelden de langste partij van de avond. Vooral Van Vliet benutte zijn bedenktijd ruimschoots... maar niet ten onrechte: in het eindspel hield hij een toren extra over en kon daarmee de matvoering voltooien. Yvonne Schol beschikte over een ver opgerukte vrijpion waarmee Hans de Goede onvoldoende raad wist. Met de overwinning finisht Schol op een verdienstelijke score van 54 procent. Chiel en Nico Pepping kruisten de degens voor een fijne editie van de broedertwist. In het eindspel was het Chiel – de jongste van de twee – die het punt naar zich toehaalde. Jaap Limmen en Robin Rommel toverden een spectaculaire partij op het bord. Het was Rommel die in het eindspel de wakkerste was en de zege binnensleepte. Gijs Pouw beëindigde het schaakseizoen met een keurige zege op Jan Brantjes. Met het veroveren van een pionnetje in het middenspel ontstond het voordeel voor Pouw. Jan Levering, tenslotte, won van Marlies Sturk. Komende vrijdag volgt de seizoensafsluiting. Topspeler Hing Ting Lai – de kersverse snelschaakkampioen van Noord-Holland – neemt het in een simultaansessie op tegen alle leden van SV Vredeburg. Dat belooft een enerverende schaakavond!

19 mei 2018

Sluwe Stolp speelt 'stikmat'
Op vrijdag 18 mei speelden de schakers van SV Vredeburg de 27e en één-na-laatste ronde van het schaakseizoen. Er waren nauwelijks verrassende uitslagen te noteren.
Koploper Bert Hollander moest alle zeilen bijzetten om een gevaarlijke aanval van Barry Blekemolen af te weren: rond de zestiende, zeventiende zet dreigde de witte koning te vallen, maar toen Blekemolen de gevaarlijkste voortzetting miste, draaide Hollander de rollen om en won alsnog afgetekend. In de laatste ronde heeft Hollander aan een remise genoeg om het clubkampioenschap binnen te halen. Veel schaakpartijen eindigen met een matzet, maar zelden gaat het daarbij om een zogenaamd "stikmat", een variant waarbij de koning volledig omringd worden door – eigen – stukken en vervolgens door een paard wordt mat gezet. Sluwe Bob Stolp toonde zijn brille door zo’n stikmat te spelen. Hidde Ebels was het slachtoffer van het hoogstandje. Harold Ebels zag zich geconfronteerd met de Franse verdediging van Dick Aafjes. De openingsfase bracht Ebels noch Aafjes voordeel. Dat voordeel ontstond voor Ebels wel in het middenspel, toen Aafjes, na een ongelukkige torenzet, een dubbele aanval te verwerken kreeg en een volle toren inleverde. De partij tussen Gijs Pouw en Marc Voorwalt eindigde in remise en kende een intrigerende slotstelling met aan beide zijden een koning en een toren en drie, respectievelijk vier, pionnen. Het leek alsof Pouw er met een pion minder juist verstandig aan gedaan had te kiezen voor het halfje, maar nadere analyse leerde dat hij door de meer actieve toren en de meer centraal geposteerde koning bij een vervolg waarschijnlijk had gewonnen. Adri Beentjes en Yvonne Schol maakten er ook een spannende en lange partij van. Beentjes won een pion in het middenspel en leek op de overwinning af te gaan, maar Schol was in het eindspel de scherpere en haalde het punt alsnog naar zich toe. Tars Wanders won rond de dertigste zet een paard van Hans de Goede. Dat was meer dan de zwarte stelling kon verdragen. Jan Levering speelde een onberispelijke partij tegen Jan Brantjes en won met een fraaie mataanval. Als Jaap Limmen in vorm is dan is hij voor veel tegenstanders niet te kloppen. Zo ook voor Marlies Sturk. Zij hield lang gelijke tred, maar kwam positioneel dusdanig in de problemen dat er geen houden meer aan was. Ed Stolp toonde zich beduidend sterker dan Gertjan Hafkamp. Met pionwinst op de damevleugel maakte Stolp de weg vrij om z’n eigen b-pion winnend naar de overzijde te loodsen. Komende vrijdag staat de laatste ronde van de interne competitie op het programma. Bert Hollander en Bob Stolp gaan voor goud of zilver. De strijd om het brons is zeker zo spannend, met in de personen van Harold en Hidde Ebels, Ed Stolp en Gertjan Hafkamp maar liefst vier kandidaten die deze plek nog kunnen bemachtigen. Op 1 juni wordt het seizoen afgesloten met een simultaansessie tegen de kersverse Noordhollandse kampioen snelschaken Hing Ting Lai.

21 april 2018

Nek-aan-nek-race naar schaaktitel
Op vrijdag 20 april speelden de schakers van SV Vredeburg ronde 26 van de interne competitie. De strijd om het kampioenschap zorgt al wekenlang voor veel spanning.
Koploper Bert Hollander heeft een minieme voorsprong op zijn naaste belager Bob Stolp. Andere achtervolgers – Hidde Ebels, Gertjan Hafkamp – staan inmiddels op onoverbrugbare afstand, maar Hollander en Stolp geven elkaar geen duimbreed toe. Ook in deze ronde wisten beiden hun partij te winnen. Bert Hollander versloeg Hidde Ebels met een fraai torenoffer, gevolgd door een aanval over de g-lijn. Hollander was trouwens de enige speler die met zwart tot winst kwam. Bob Stolp rekende dieper dan Tars Wanders en maakte handig gebruik van de ongelukkige positie van de zwarte koning. Met enkele krachtzetten – b4, gevolgd door Da4 – werd het matnet geweven. Gertjan Hafkamp won in een Siciliaanse partij snel een kwaliteit van Harold Ebels. Hafkamp maakte in het vervolg geen fouten en kon op de 37e zet het punt bijschrijven. Jan Brantjes boekte een keurige zege op Jeroen van Vliet die lange tijd over de betere stelling leek te beschikken, maar in het eindspel ongelukkig manoeuvreerde. Yvonne Schol was in haar nopjes met een nette overwinning op de niet te onderschatten Gijs Pouw. Ed Stolp toonde weer eens zijn klasse: met subtiel, positioneel spel wist hij de ogenschijnlijk gelijkwaardige stelling tegen Sandra Hollander uit te schuiven naar glad gewonnen pionneneindspel. Jos Admiraal wist na een reeks van remises weer eens een vol punt te scoren. Hans de Goede verleende onvrijwillig zijn medewerking door al in de opening een stuk in te leveren voor een pion. Jaap Limmen deed alles goed tegen Dick Aafjes en bouwde een winststelling met een gevaarlijke pluspion, totdat Aafjes met een laatste schwindel nog iets probeerde. Prompt tastte Limmen mis en liet zich alsnog de kaas van het brood eten. Iets soortgelijks overkwam Adri Beentjes. Ook hij speelde een uitstekende partij en creëerde een eindspel met twee pionnen meer dan Harry Levering. Maar Beentjes bewoog ongelukkig met de koning die klem kwam te staan en Levering was er als de kippen bij om het mat te geven. De langste partij van de avond was die tussen Barry Blekemolen en Remi Aafjes, waarin Blekemolen het punt scoorde. Stukwinst in het eindspel was genoeg. Luc de By versloeg Nico Pepping en Theo Al toonde goede vorm met een zwaarbevochten overwinning op Marcel Wester. Vanwege Koningsdag en Dodenherdenking wordt er komende vrijdagen niet geschaakt. Op 11 mei wacht het jaarlijkse rapidtoernooi. Daarna volgen de slotronden van de interne competitie en op 1 juni het afsluitende simultaan, waarover binnenkort meer bekend gemaakt zal worden.

14 april 2018

  Het betere betonschaakwerk duurde tot na
  middernacht bij Barry en Jos (Foto: Robin)

"Dreamteam" droogt dames af
Op donderdag 12 april speelde Vredeburg 3 de laatste bondswedstrijd van het schaakseizoen bij Het Spaarne 4. Een dag later nam Vredeburg 4 – het zelfbenoemde dreamteam – het op tegen Opening'64 4 in Sint Pancras. Op dezelfde avond speelden de overige schakers ronde 25 van de interne competitie.
Vredeburg 3 kende, na het kampioenschap van vorig seizoen, een lastig schaakjaar in de vierde klasse E. Ook het laatste duel leverde een nederlaag op. Het Spaarne 4 – de kampioen – was met 3½-½ duidelijk sterker. Jaap Limmen, Yvonne Schol en teamcaptain Adri Beentjes verloren. Bert van Diermen tekende voor het halfje. Vredeburg 3 eindigt met 3 matchpunten en 7 bordpunten uit zes duels op de laatste plaats. Vredeburg 4 daarentegen kende een goed seizoen en streed lang mee om de titel in de vierde klasse H. Het laatste duel, uit bij het damesviertal van Opening '64 4, leverde een afgetekende zege op: 3,5-0,5 Harry Levering, Marlies Sturk en Ed van Duin boekten een overwinning. Jan Brantjes gunde zijn tegenstandster nog een half puntje. Vredeburg 4 finisht met 8 matchpunten en 14,5 bordpunten uit zes duels zeer verdienstelijk op de tweede plaats. Teamcaptain Jan Brantjes was met 3,5 punten uit vier duels de topscorer. In de interne competitie zette Bert Hollander een grote stap richting het kampioenschap. Hij won het lastige duel tegen Gertjan Hafkamp en loopt uit op zijn afwezige concurrent Bob Stolp. Hollander had twee paarden voor een toren en moest lang manoeuvreren om de vis op het droge te krijgen, maar uiteindelijk kon hij dan winnend een familieschaak geven. Het duel tussen Tars Wanders en Harold Ebels was spannend: pas in het diepe eindspel veroverde Ebels een cruciale pion en wist, na dameruil, het voordeel uit te bouwen tot een vol punt. Barry Blekemolen en Jos Admiraal gaven elkaar geen duimbreed toe en deelden het punt na dertig zetten betonschaak. Robin Rommel probeerde Ed Stolp met een sluw remisevoorstel nog over te halen tot een puntendeling, maar Stolp bedankte beleefd. Hij had goed gezien dat zijn pluspion tot winst zou leiden. Nico Pepping vloerde Jan de Graaf met een voortreffelijke mataanval. Met dame en paard werd de niet-gerokeerde zwarte koning klem gezet. Jan Levering – rustig en bedachtzaam schuivend als altijd – toonde zich in een lange en spannende partij sterker dan Yvonne Schol. De uitspraak van Schol dat ze eigenlijk een hekel heeft aan schaken en niet weet of ze er nog mee doorgaat, moet met een korreltje zout genomen worden. Waarschijnlijk meldt de verwoed schaakspeelster zich vrijdag weer: nieuwe ronde, nieuwe kansen! Jaap Limmen was vlot klaar met Marc Voorwalt. Een dodelijke penning zorgde voor stukwinst. Het beladen affiche tussen Remi Aafjes en zijn vader Dick eindigde in een klinkende zege voor de zoon die door deze winstpartij bovendien zijn oude heer passeert op de ranglijst. Komende vrijdag wacht ronde 26 van de interne competitie.

7 april 2018

Fraai slotakkoord SV Vredeburg
Op vrijdag 6 april speelde het eerste team van Vredeburg de laatste bondswedstrijd van het schaakseizoen. Koedijk 1 kwam naar Limmen. Ook ronde 24 van de interne competitie stond op het programma. Enkele dagen eerder speelde Vredeburg 2 het laatste bondsduel bij HWP 5 in Haarlem.
Al vóór aanvang van het duel tegen Koedijk wist Vredeburg 1 dat het zou eindigen op de voorlaatste plaats in de tweede klasse B, waarmee degradatie een feit is. Niettemin rechtten de Limmers de rug en trakteerden middenmoter Koedijk op een nederlaag. Sandra Hollander, Ed Stolp en invaller Tars Wanders zorgden voor een vol punt. Met name de winst van Sandra Hollander was fraai: na een bekeken dameruil creëerde ze een vrije a-pion waar de zwarte koning niet meer bij kon komen. Bob Stolp, Bert Hollander, Harold Ebels en Jos Admiraal waren goed voor remise. Alleen invaller Gertjan Hafkamp moest een nul incasseren. De 5-3 zege betekent een fraai slotakkoord bij een moeizaam seizoen. Vredeburg 2 maakte nog kans op de titel in de derde klasse E, maar dan mocht niet verloren worden van titelfavoriet HWP 5. Maar die lat lag te hoog: met 4,5-1,5 delfde het zestal het onderspit en eindigt op een zeer verdienstelijke tweede plaats. Barry Blekemolen tekende voor een mooie overwinning, terwijl Remi Aafjes een halfje scoorde. Gertjan Hafkamp, Dick Aafjes, Tars Wanders en Robin Rommel verloren. In de interne competitie speelde Jaap Limmen een puike partij tegen Barry Blekemolen... tot een oude kwaal hem nekte: een te snel gespeelde zet. Stukverlies voor Limmen en een gestolen punt voor Blekemolen waren het gevolg. Theo Al was lekker op dreef. Zijn aanval met dame, paard en loper op f2 was voor tegenstander Luc de By niet meer te houden. Ook Yvonne Schol verkeerde in goede doen. Al in de partij-opening werd Jan Brantjes achteruit geduwd en langzaam maar zeker schoof Schol het voordeel uit naar een keurige zege. Ed van Duin leek met het veroveren van enkele pluspionnen in het middenspel te gaan winnen van Nico Pepping, maar toen hij in het eindspel begon te schutteren en een stuk verloor, liep het toch anders en kon Pepping een punt bijschrijven. Remi Aafjes en Hidde Ebels speelden een lange partij, waarin Ebels aan het langste eind trok. Met pionwinst, gevolgd door een fraaie koningsaanval over de onderste rij maakte hij het verschil. Door een aftrekaanval kraakte Gijs Pouw op fraaie wijze de koningstelling van Bert van Diermen. Komende week spelen Vredeburg 3 en 4, respectievelijk op donderdag in Haarlem bij Het Spaarne 4 en op vrijdag in Sint Pancras bij Opening'64 3, ook hun laatste bondswedstrijd van het seizoen.

24 maart 2018

Vredeburg 3 hard onderuit
Op vrijdag 23 maart speelde Vredeburg 3 een bondswedstrijd tegen Het Paard van Ree 2. Op dezelfde avond stond ronde 23 van de interne competitie op het programma, met onder meer het duel tussen koploper Bob Stolp en zijn directe achtervolger Bert Hollander. Vredeburg 3 kent een moeizaam seizoen in de vierde klasse E. Eerder was 2-2 gespeeld bij het Paard van Ree 2 en dus waren er enige verwachtingen bij het thuisduel. Maar het mocht niet zo zijn... Marlies Sturk verloor vlot. Ook de kersverse pensionado Adri Beentjes moest vlot de koning omleggen. Erger was dat Jaap Limmen een gewonnen stelling uit de vingers liet glippen en dat Yvonne Schol in een enigszins onduidelijke stelling pardoes een dame weggaf. De 0-4 eindscore betekent dat Vredeburg 3 terecht komt op de laatste plaats van de ranglijst. In de interne competitie waren alle ogen gericht op het topduel Bert Hollander-Bob Stolp. Hollander vocht voor zijn laatste kans om Stolp te achterhalen en slaagde perfect in zijn opzet. Met een knallende torenzet profiteerde hij van het feit dat de zwarte koning verzuimd had onderdeel te zijn van een rokade: Stolp moest een paard geven om de mataanval te keren en kwam met de koning in het open veld terecht. Met zorgvuldige manoeuvres creëerde Hollander het matnet en maakt aldus de laatste vijf ronden van de competitie tot een superspannend affiche. Ed Stolp en Hidde Ebels kwamen in een lange en spannende partij niet verder dan remise, net als Dick Aafjes en Jos Admiraal. Stolp had lange tijd de betere stelling en sloeg beleefd een remiseaanbod af, maar toen Ebels in de tijdnoodfase losbrak met een fraai loperoffer moest Stolp nog op zijn tellen passen. Ook Robin Rommel en Gertjan Hafkamp speelden remise. Dat was bepaald niet logisch: Rommel stond volkomen gewonnen, maar de aftredend politicus vergat de promotiepion door te duwen en liet Hafkamp zodoende in leven. Harold Ebels had goed gezien dat de zwartveldige loper van Hans de Goede na de pionzet b4 geen velden meer had. De Goede vocht met een loper minder nog 25 zetten tegen de bierkaai alvorens zich neer te leggen bij het onvermijdelijke. Barry Blekemolen stal het punt van Marc Voorwalt. Zo mag het wel genoemd worden, want Voorwalt speelde prima en bouwde een winnende stelling. Het wegblunderen van een loper in het diepe eindspel maakte alles anders. Ed van Duin grapte na zijn prima overwinning tegen Luc de By dat de winst logisch was omdat hij de hele week schaaktheorie geoefend had... Inderdaad: met een doordachte dame-uitval naar de zevende rij speelde Van Duin ‘volgens het boekje’. Harry Levering had geen moeite met Nico Pepping. Reeds bij het eerste inspectierondje constateerde schrijver dezes dat Levering al een stuk voorsprong had, zonder enige compensatie voor Pepping. Bert van Diermen en Jan Brantjes maakten er een spannende pot schaak van, waarin Van Diermen uiteindelijk aan het langste eind trok. Komende vrijdag – Goede Vrijdag – spelen de schakers van SV Vredeburg het traditionele paastoernooi!

17 maart 2018

  Vredeburg 2 & 4 aan de bak

Vredeburg 2 kan titel grijpen
Op vrijdag 16 maart ontving Vredeburg 2 concurrent Purmerend 6 voor een bondsduel. Even verderop speelde Vredeburg 4 tegen het getergde Anna Paulowna 2. De overige schakers van SV Vredeburg werkten ronde 22 van de interne competitie af.
Vredeburg 2, de trotse koploper van de derde klasse E, speelde tegen een directe concurrent uit de top drie, namelijk Purmerend 6. Teamcaptain Dick Aafjes liet zichzelf buiten de opstelling en sprak zijn vertrouwen uit in het zestal Robin Rommel, Gertjan Hafkamp, Tars Wanders, Hans de Goede, Remi Aafjes en Barry Blekemolen. Ook over wie met wit en met zwart zou spelen, had Aafjes goed nagedacht en de strategie betaalde zich uit: Rommel, Wanders, De Goede en Remi Aafjes tekenden voor een half punt. Hafkamp en Blekemolen, beiden spelend met de witte stukken, wisten te winnen, waardoor het resultaat op 4-2 werd vastgeklikt! Met name de overwinning van Hafkamp mocht er zijn: hij investeerde enkele pionnen om via de verkregen open lijnen een riskante, maar uiteindelijk succesvolle aanval op de vijandelijke koning te ondernemen. Vredeburg 2 behoudt de koppositie en heeft het behalen van de titel in eigen hand. In het laatste duel op 3 april bij HWP 5 in Haarlem mag niet verloren worden. Dat klinkt eenvoudiger dan het is: HWP 5 is op ratingpunten veel sterker en won al diverse duels op verpletterende wijze met 6-0. Maar hoe dan ook, Vredeburg 2 heeft een fantastisch seizoen met in ieder geval al twaalf matchpunten en 25,5 bordpunten uit zes duels. Vredeburg 4 won onlangs met enkele sterke invallers uit bij Anna Paulowna 2 met 4-0. Dat heeft gestoken! Nu kwam Anna Paulowna 2 met een tweetal zeer sterke invallers uit het eerste team naar Limmen... en het laat zich raden: Vredeburg 4 kreeg op zijn beurt met 4-0 klop en de getergde tegenstanders vertrokken triomfantelijk weer naar de Kop van Noord-Holland. Harry Levering, Jeroen van Vliet, Ed van Duin en Marcel Wester waren de slachtoffers van de wraakoefening. Daarbij dient te worden aangetekend dat Wester de tegenstander hielp door in een vlaag van schaakblindheid een stuk weg te geven: hij noteerde nota bene een paardzet, maar speelde toch de loper... tja! Levering, Van Vliet en Van Duin spartelden langer, maar waren toch ook niet opgewassen tegen het ratinggeweld aan de overzijde. In de interne competitie boekte Bert Hollander een keurige zege op Dick Aafjes. Hidde Ebels versloeg Jos Admiraal in een adembenemende partij: lang ging het gelijk op, maar in het eindspel wist Ebels, na een ruil van torens, met de andere toren achter de zwarte pionnen te komen en kon hij met pionwinst het verschil maken. Omdat Admiraal zich nog met hand en tand verzette, duurde het tot na middernacht eer Ebels de vis op het droge had. Chiel Pepping onderbrak zijn goede reeks van de laatste weken met een uitglijder tegen Theo Al. Uiteraard typeerde Al het resultaat anders, namelijk als een keurige overwinning. Jan de Graaf kwam in een glad verloren eindspel terecht tegen Gijs Pouw. Maar de schaakwonderen zijn blijkbaar de wereld nog niet uit: met een stuk en een pion minder wist De Graaf – uiteraard met onvrijwillige medewerking van de blunderende Pouw – toch het punt te scoren. Harold Ebels en Ed Stolp speelden een duel waarin binnen tien zetten de dames waren geruild en waarin de remise zich dus vroeg aftekende. Het paar Marlies Sturk en Bert van Diermen ging vrolijk huiswaarts: beiden hadden een fraai zege geboekt. Sturk ten koste van Jan Brantjes en Van Diermen ten koste van Nico Pepping. Jeroen Tebbens en Jan Levering hielden elkaar in evenwicht en besloten rond de dertigste zet dat het mooi was geweest en deelden het punt. Volgende week vrijdag ontvangt Vredeburg 3 Het Paard van Ree 2 voor een bondsduel en wacht ronde 23 van de interne competitie.

3 maart 2018

  Driemaal een familiestrijd!

Wanders wervelt naar winst
Op vrijdag 2 maart speelden de schakers van SV Vredeburg ronde 21 van de interne competitie. Ditmaal met een familiestrijd op diverse borden.
Sandra Hollander nam het met de witte stukken op tegen haar broer Bert. Zorgvuldig metselde zij een muur rond haar koning, waartegen Bert Hollander zijn aanvalspogingen zag stranden. Meer dan remise zat er voor hem niet in. Even verderop speelde Hidde Ebels tegen zijn vader Harold. Ook hier eindigde de partij in remise. Maar dat was bepaald geen afgesproken werk. Na een onzorgvuldigheid in de opening dreigde senior een pion te verliezen. Hij verhoogde de inzet en gaf de dame voor een toren, een loper en de aanval. Hidde Ebels pareerde de aanval niet lekker en kwam in een gedrongen positie, waarin met de dame weinig uit te richten viel. De ideeën-armoede vertaalde zich in een goedgeplaatst remise-aanbod. De echtelieden Bert van Diermen en Marlies Sturk waren even niet vriendelijk voor elkaar. Van Diermen maakte twee pionnen buit in het middenspel en creëerde een glad gewonnen stelling, maar na een ernstige fout, was het plotseling vrouwlief die het punt veroverde. Dat was even slikken! Jos Admiraal en Tars Wanders speelden een zeer onderhoudende partij. Admiraal viel aan over de damevleugel met twee torens en de dame, maar Wanders nam na enkele slimme zetten de koningsvleugel in beslag. Daar wervelde hij met dame en toren naar een vernietigende koningsaanval. Plots stond Admiraal verloren. Barry Blekemolen had een eenvoudige avond. De verreisde Jeroen van Vliet verdedigde zich niet optimaal en werd vlot weg gecombineerd. Ook Robin Rommel had een makkelijke avond. Tegenstander Hans de Goede raakte met zijn dame verstrikt tussen de vijandige pionnen en na een sterke torenzet van Rommel bleek de witte dame helemaal geen velden meer te hebben. De glunderende Jaap Limmen velde Yvonne Schol met een briljante aftrekaanval, leidend tot damewinst. De partij tussen Chiel Pepping en Luc de By ging lang gelijk op. In het eindspel echter maakte De By een cruciale fout, waarna Pepping het verschil kon maken. Remi Aafjes toonde zich sterker dan Jan Brantjes. Na een goed opgebouwde opening won hij materiaal en werd Brantjes langzaam weg gedrukt. Dick Aafjes trof een messcherpe Gertjan Hafkamp tegenover zich. Hafkamp liet de goede aanvalszetten makkelijk uit zijn hand vloeien: geen wonder dat Aafjes aan het kortste eind trok. De partij tussen Marc Voorwalt en Adri Beentjes kende geen winnaar, terwijl Jeroen Tebbens een keurige zege boekte op Nico Pepping. Theo Al, tenslotte, zag op het indelingsoverzicht het onaangename begrip ‘oneven’ achter zijn naam staan. Op donderdag 8 maart speelt Vredeburg 1 een belangrijke bondswedstrijd bij De Wijker Toren 3. Op vrijdag 9 maart wordt er, vanwege Limmen Artistiek en Creatief, niet geschaakt.

24 februari 2018

  Hafkamp-Ebels was het meest
  fascinerend (Foto: Robin)

Schol buigt voor Rommel
Op vrijdag 23 februari speelden de schakers van SV Vredeburg de twintigste ronde van de interne competitie. Er ontsponnen zich enkele fascinerende schaakpartijen.
Theo Al miste wat wedstrijdritme en werd in de opening al op een achterstand gezet door Gijs Pouw. Binnen het half uur was het bekeken. Ook Harold Ebels boekte een vlotte overwinning. Jaap Limmen verdedigde zich in een Siciliaanse partij niet lekker en werd over de open g-lijn bij de keel gegrepen. Het duel Robin Rommel-Yvonne Schol was minder spannend dan vooraf gehoopt. Schol leverde namelijk in het vroege middenspel al een stuk in. Weliswaar kreeg zij hier nog twee pionnen voor terug, maar de geslepen Rommel had geen problemen om het verworven voordeel uit te bouwen naar een punt. Remi Aafjes ontfutselde Jos Admiraal knap een half punt. Het geslaagde recept voor de remise: geen gekke dingen doen en de boel dicht houden! Ook Jan Brantjes scoorde een halfje tegen een op papier sterkere tegenstander. Barry Blekemolen won in het middenspel nog wel een pionnetje, maar had niet gerekend op de slimme eeuwig-schaakvariant die Brantjes vond achter de witte koningsstelling. Chiel Pepping leverde een prima prestatie door te winnen van Bert van Diermen. De dubbele torens kregen op de b-lijn nog hulp van een paard. Daar was de zwarte koning niet tegen bestand. Gertjan Hafkamp en Hidde Ebels verzorgden het meest fascinerende duel van de avond. Hafkamp kwam in het middenspel met een gevaarlijke koningsaanval en boekte ook nog eens een enorme voorsprong op de klok. In de luttele minuten die hem nog restten, wist Ebels echter niet alleen de juiste verdediging te vinden, maar ook de route naar een glansrijke tegenaanval met cruciale winst van een loper als resultaat. Plots had Ebels nog maar één taak: à tempo schuiven en zorgen dat de vlag niet zou vallen. Ebels slaagde daarin met verve en rukt op naar de derde plaats van de ranglijst. Koploper Bob Stolp en achtervolger Bert Hollander staan overigens nog ver uit zicht. Beiden wonnen – wederom – hun partij. Stolp offerde op het klassieke veld f7 een loper voor een knallende aanval tegen Dick Aafjes. Stolp won het stuk terug met rente en haalde rond de dertigste zet de vis op het droge. Bert Hollander won al vlot een stuk van Hans de Goede en haalde het punt probleemloos binnen. Marc Voorwalt en Nico Pepping hielden elkaar in een strategische manoeuvreerpartij keurig in evenwicht.

17 februari 2018

  Vrijdag ging het bij team 3 wel mis (Foto: Bert)

De betere bondswedstrijden
Voor de schakers van SV Vredeburg waren het drukke dagen: Vredeburg 2, 3 en 4 speelden bondswedstrijden, terwijl ook ronde negentien van de interne competitie op het programma stond.
Op dinsdagavond 13 februari speelde Vredeburg 2 bij Het Witte Paard 8 in Haarlem. Het leverde een minieme zege op: 3,5-2,5. Tars Wanders, Dick en Remi Aafjes wonnen hun partij, terwijl Barry Blekemolen en invaller Marcel Wester tegen een nederlaag aan liepen. De remise van Gertjan Hafkamp – ja, zeker: een remise – hielp het zestal over de drempel. Vredeburg 2 behoudt – verrassend met een match-score van honderd procent – de koppositie in de derde klasse E. Daarbij dient te worden aangetekend dat tegen de twee sterkste tegenstanders – Purmerend 6 en Het Witte Paard 5 – nog niet is gespeeld. Vredeburg 3 speelde op donderdagavond het uitgestelde duel bij Het Paard van Ree 2 in Wijk aan Zee. De nederlagen van Yvonne Schol en Adri Beentjes werden uitgepoetst door overwinningen van Jaap Limmen en Marlies Sturk: 2-2 was derhalve de eindstand. Niet goed, maar ook niet slecht! Een dag later ontving Vredeburg 3 het sterke Assendelft 2. Deze keer ging het mis. Weliswaar scoorden Yvonne Schol en Jaap Limmen nog een halfje, maar door de verliespartijen van Marlies Sturk en Jan Levering resulteerde een 1-3 eindstand. Schol lukte het niet om een pluspion te verzilveren. Limmen kon, door secuur verdedigen van zijn opponent, niets uitrichten met een kwaliteit. Sturk en Levering gingen zoals dat heet "strijdend ten onder". Vredeburg 3 bevindt zich in de middenmoot van de vierde klasse E. Beter gaat het met Vredeburg 4. Met twee sterke invallers, Hidde Ebels en Dick Aafjes, reisden de vaste krachten Jan Brantjes en Marcel Wester naar Warmenhuizen om het aldaar op te nemen tegen Warmenhuizen 2. Een afgetekende 4-0 zege was het resultaat. Ebels en Aafjes brachten het ratingverschil met hun tegenstanders keurig tot uiting. Brantjes joeg de vijandelijke koning zo’n beetje over het hele bord! Ook de knappe mataanval van Wester mocht er zijn. Vredeburg 4 grijpt de koppositie in de vierde klasse H en heeft de kampioenskansen in eigen hand.
In de interne competitie versloeg koploper Bob Stolp zijn tegenstandster Sandra Hollander. Een open g-lijn met twee sterke vijandelijke torens werd Sandra Hollander fataal. Het andere duel Stolp-Hollander eindige in remise. Ed Stolp hield namelijk de deur gesloten tegen de aanvalspoging van Bert Hollander. Met het oog op de tegendreiging nam Hollander ook weer niet te veel risico en besloten de twee te kiezen voor het halve ei... in plaats van de spreekwoordelijke ‘lege dop’. Het duel tussen Harold Ebels en Jos Admiraal was lang en meeslepend. Ebels pakte een voordeeltje in de opening door Admiraal een lelijke dubbelpion aan te smeren, maar moest vervolgens behoedzaam schuiven om het voordeel uit te bouwen. Ondertussen loerde Admiraal sluw op een tegenkans. Op de tachtigste zet wist Ebels dan eindelijk een pion te promoveren en was het pleit in zijn voordeel beslecht. Luc de By wist heel knap een stelling met een pionnetje minder remise te houden tegen Jeroen van Vliet. Ook de partij tussen Nico Pepping en Gijs Pouw verzandde in een remisestelling. Bert van Diermen zorgde voor een mooie verrassing door de sterker veronderstelde Jeroen Tebbens in een lange partij naar huis te spelen. En hoe is het mogelijk? Voor de tweede keer in één week speelde Gertjan Hafkamp remise! Dat was overigens vooral de verdienste van tegenstander Hans de Goede die een eindspel van koning en pion tegen koning en toren kundig remise hield. Zwart moest namelijk de toren geven om promotie van de pion te voorkomen. Barry Blekemolen verloor van Tars Wanders. Blekemolen blunderde een paard weg en zakt door de nederlaag naar een voor zijn doen uiterst bedenkelijk niveau op de ranglijst. Komende vrijdag wacht ronde twintig van de interne competitie.

10 februari 2018

  Ouderwets volle bak in Vredeburg (Foto: Marlies)

Puike prestatie Vredeburg
Op vrijdag 9 februari speelde het eerste team van SV Vredeburg een bondswedstrijd tegen koploper De Pion uit Wormerveer. De overige schakers speelden ronde achttien van de interne competitie.
Vredeburg 1 heeft het na het kampioenschap van vorig seizoen lastig in de tweede klasse en bevindt zich op de voorlaatste plaats van de ranglijst. Op voorhand leek het duel tegen titelfavoriet De Pion 1 een moeizame aangelegenheid. Toch liep het anders. Hidde Ebels tekende op bord zeven voor een vlotte remise. Zijn vader Harold Ebels delfde in een Siciliaanse partij op bord vier het onderspit tegen zijn sterke tegenstander. Pionverlies op de 23e zet was het begin van het einde. Ook Sandra Hollander, gezeten aan het derde bord, moest een nederlaag incasseren. Zij verloor een stuk in het vroege middenspel. Kopman Bob Stolp toonde andermaal zijn kracht door in een tamelijk gesloten stelling een keurige remise af te dwingen tegen de sterkste man van De Pion. Bert Hollander leek op het tweede bord onderuit te gaan na pionverlies in het middenspel, maar zijn tegenstander tastte mis in het eindspel: hij speelde niet een voor de hand liggende zeer sterke torenzet, maar leverde knullig een loper in. Hollander nam het kleinood dankbaar in ontvangst en schoof alsnog naar winst. Niels Hageman ging op bord zes in hevige tijdnood onderuit toen zijn tegenstander met Lh3 een geweldige, onmiddellijk winnende zet produceerde. Met een tussenstand van 2-4 zag het er somber uit voor SV Vredeburg, maar wonder boven wonder wisten Jos Admiraal en Ed Stolp op bord zes en acht licht voordelige stellingen uitstekend uit te bouwen naar een vol punt. Admiraal won de vijandelijke g-pion en ruilde zorgvuldig af, waarna het verschil steeds zwaarder telde. Stolp wist zijn vrije a-pion winnend naar de overzijde te loodsen. Met de 4-4 kan Vredeburg terugkijken op een puike prestatie. De Pion zal de "platte kar" nog minimaal één ronde in de schuur moeten laten staan. In de interne competitie handhaafde Hans de Goede zijn positie in de top tien van de ranglijst via een solide zege op Jaap Limmen. Yvonne Schol was een beetje boos op zichzelf. Doordat zij haar eigen dame klem zette, hielp ze opponent Dick Aafjes in het zadel. Aafjes wist wel raad met het positionele voordeel en wikkelde keurig af naar winst. Marcel Wester glimlachte van oor tot oor. Na een aantal weken met moeizame partijen, boekte hij eindelijk weer een winstpartij. En nog een mooie partij ook. Nico Pepping was het slachtoffer van de dadendrang van Wester. Adri Beentjes probeerde het nog met een goedgeplaatst remisevoorstel, maar tegenstander Gertjan Hafkamp gaf het duidelijk aan: "ik speel nooit remise". En inderdaad: Hafkamp speelde geconcentreerd door en kraakte Beentjes in het eindspel. Remi Aafjes toonde zich in een lange spannende partij sterker dan Marlies Sturk. Ed van Duin boekte een keurige zege op Bert van Diermen die langzaam naar de onderkant van de ranglijst afzakt. Jan Levering won van Gijs Pouw, terwijl zijn broer Harry verloor van Marc Voorwalt. Komende week zijn er bondswedstrijden voor Vredeburg 2 (uit bij Het Witte Paard 8 in Haarlem), Vredeburg 3 (uit bij het Paard van Ree 2 in Wijk aan Zee en thuis tegen Assendelft 2) en Vredeburg 4 (uit bij Warmenhuizen 2).

3 februari 2018

Punten pakken in Anna Paulowna
Op vrijdag 2 februari speelde Vredeburg 4 een bondswedstrijd bij Anna Paulowna 2. De overige schakers speelden ronde zeventien van de interne competitie.
Teamleider Jan Brantjes kon niet beschikken over enkele vaste krachten van Vredeburg 4, het zogenaamde Dreamteam, en reisde met twee invallers naar Anna Paulowna. Aldaar wonnen Hidde Ebels, Jeroen van Vliet en Brantjes zelf hun partij. Bert van Diermen scoorde een nul, maar dat mocht niet deren. Met 3-1 werden keurig twee matchpunten in de tas gestopt. Vredeburg 4 blijft meedoen om het kampioenschap in de vierde klasse H. In de interne competitie rekende koploper Bob Stolp in een solide partij af met Hans de Goede. Stukwinst in het middenspel was voldoende. Bert Hollander bediende zich in zijn partij tegen Harold Ebels van het koningsgambiet en dat pakte goed uit. Ebels veronachtzaamde de verdediging rondom de zwarte koning en Hollander scoorde met een loperoffer, gevolgd door een soepele koningsaanval, vlot het punt. Sandra Hollander nam de witte koningsstelling van Gertjan Hafkamp kundig onder vuur. Loper en dame werkten prima samen. Met mat in zicht besloot Hafkamp wijselijk de strijd te staken. Barry Blekemolen verslikte zich in het openingsspel van Dick Aafjes en verloor al vroeg een kwaliteit. Aafjes maakte in het vervolg geen fout en kon rond de veertigste zet het punt bijschrijven. De partij tussen Remi Aafjes en Marc Voorwalt was spannend en interessant. Het was Aafjes die aan het langste eind trok na het buitmaken van een toren in het middenspel. Jaap Limmen verkeerde ouderwets in bloedvorm: via een ingenieuze dubbele aanval veroverde hij een paard van Ed Stolp. In het glad gewonnen eindspel raakte Limmen echter een verkeerd stuk aan, waarna de beide sportievelingen zich schikten in remise. Jeroen Tebbens speelde iets te snel en liet zich verschalken door de geslepen Yvonne Schol. Gijs Pouw boekte een keurige zege op Luc de By. Het verschil ontstond door stukwinst in het vroege middenspel. Komende vrijdag ontvangt Vredeburg 1 de kampioensfavoriet De Pion 1 uit Wormerveer.

27 januari 2018

Klein drama bij Schaakvereniging Vredeburg
Vrijdag 25/01 speelde SV Vredeburg ronde 16. Het 1e viertal ontmoette thuis het flink sterkere Het Spaarne uit Haarlem en moest dan ook berusten in een 3-1 nederlaag. Alleen Adri Beentjes wist de eer te redden met een overwinning. In de interne competitie leek Jos Admiraal op een duidelijk winst af te stevenen met 3 pionnen meer tegen Gertjan Hafkamp. Hafkamp verdedigde zich met verve en kreeg na 3 uur spelen een onverwacht cadeau doordat Admiraal in lichte tijdnood een verradelijk tussenschaak miste en een volle toren verloor. Het schaakspel kan wreed zijn, hoewel Hafkamp een zeker patent lijkt te hebben om in verloren stand toch aan het langste eind te trekken.
Hans de Goede en Barry Blekemolen speelden een partij met over en weer vele gemiste kansen, maar in het schaken geldt wie de laatste fout maakt verliest en dat was Blekemolen, die hoofdschuddend zijn partij nog eens naspeelde. Marcel Wester vatte zijn verliespartij tegen Gijs Pouw bondig samen met de opmerking dat hij eigenlijk steeds achter de feiten aan liep. Jan Brantjes was zeer tevreden over zijn spel tegen de sterke Jeroen Tebbens. Gewoon rustig blijven en profiteren van de tijd. Zijn matzet was net 1 zet eerder dan die van Tebbens. Bert Hollander verstevigde zijn 2e plaats door een gedegen overwinning op Tars Wanders, zijn 2 pluspionnen werden met techniek verzilverd. Luc de By liet zien dat hij een hogere plaats verdient, met sterke zetten maakte hij Bert van Diermen machteloos.
Jos Admiraal

20 januari 2018

Geen biertje helpt niet
Terwijl de wereldtoppers elkaar bestrijden bij het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee stond bij SV Vredeburg, op vrijdag 19 januari, gewoon de vijftiende ronde van de interne competitie op het programma.
Koploper Bob Stolp bestendigde zijn leidende positie met een kordate overwinning op Hidde Ebels. Stolp maakte handig gebruik van de zwakte van veld f2 en veroverde de kwaliteit. Achtervolger Bert Hollander hield gelijke tred met Stolp via een zwaarbevochten overwinning op Jos Admiraal. Met twee torens viel Hollander aan over de a-lijn. Admiraal verdedigde zich met verve, maar uiteindelijk werd hij genekt door een overbelast stuk. Toen Adri Beentjes zag dat hij stond ingedeeld tegen top vijf-klant Harold Ebels besloot hij geen biertje te nemen, in de veronderstelling daardoor helderder te kunnen denken. Lange tijd leek de zelfkastijding te baten – althans Beentjes leed nog geen materiaalverlies – maar positioneel kwam Ebels toch steeds sterker te staan. Toen Ebels op de dertigste zet een paard won, was het gedaan met de witte stelling en permitteerde Beentjes zich – als troost – alsnog het biertje. Hans de Goede en Ed Stolp gaven elkaar in een positioneel gevecht geen duimbreed toe en kwamen remise overeen. Tars Wanders leed een schlemielige nederlaag tegen Gertjan Hafkamp. Na een prima partij was Wanders er nog slechts enkele zetten van verwijderd om zijn opponent mat te zetten... alles werd echter anders na een blunder, leidend tot direct verlies van de dame. Nieuwkomer Luc de By bouwde zijn stelling zorgvuldig op en won in het middenspel een pionnetje van Marcel Wester. Met de nodige precisie schoof De By het voordeeltje naar een fraaie winstpartij. De partij tussen Jeroen Tebbens en Jan de Graaf was een foutenfestival. Tebbens maakte de eerste fout door een toren weg te geven, maar De Graaf maakte de laatste fout... en dat leverde een nul op! De zoveelste editie van de broedertwist tussen Nico en Chiel Pepping werd deze keer gewonnen door de met wit spelende Nico. Met pionwinst in het middenspel bereikte hij voordeel om uiteindelijk in het diepe eindspel de zwarte koning op veld h8 in een matnet te drijven. Jan Levering hield het lang vol tegen de ijzersterke Niels Hageman, maar tegen middernacht etaleerde Hageman dan zijn schaakvermogen door in de beknelde witte stelling een stuk op te halen. Barry Blekemolen en Sandra Hollander maakten er een hoogstaande en spectaculaire partij van, waarbij opvallend was dat de beide koningen in het centrum bleven. Dankzij een goede eindspeltechniek wist Sandra Hollander het punt te scoren. Remi Aafjes werd opzij gezet door de ontketende Harry Levering: met goed spel bereikte de garagehouder al vlot een gewonnen stelling. Dick Aafjes was te sterk voor Gijs Pouw en Jan Brantjes versloeg Ed van Duin. Komende vrijdag wacht ronde zestien van de interne competitie. Ook speelt Vredeburg 3 een bondsduel. Thuis treedt men aan tegen Het Spaarne 4.

13 januari 2018

'Geniale fout' bezorgt Admiraal halfje
Op vrijdag 12 januari speelden de schakers van SV Vredeburg ronde veertien van de interne competitie. Na de weken van kersttoernooi en snelschaaktoernooi werd eindelijk weer gestreden om de competitiepunten.
Harold Ebels profiteerde van een onzorgvuldigheid van Gertjan Hafkamp die in het vroege middenspel de d-pion kwijt raakte. Ebels haalde de pion op, ruilde vervolgens stukken en buitte het pluspionnetje keurig uit. Niels Hageman speelde een uitstekende partij tegen Dick Aafjes. Met een fraaie opmars van een centrale pion werd de zwarte stelling gekraakt. Hoofdschuddend legde Aafjes de overbelaste koning om. Hans de Goede had weinig kans tegen de sterke Hidde Ebels. Al in de opening raakte De Goede in materiële zin achterop, om vervolgens strak te worden weggeschoven. Tars Wanders leek het onderspit te delven tegen de uitgekookte Robin Rommel, maar op wonderbaarlijke wijze wist Wanders het eindspel met een pion minder toch in zijn voordeel te beslechten. Weer een mooie scalp voor de strijdbare Wanders! Ook Jos Admiraal zorgde voor een bescheiden stunt. Met een zo getaxeerde "geniale fout" scoorde hij een halfje tegen koploper Bob Stolp. In het vroege middenspel speelde Admiraal een achterwaartse damezet die op het eerste gezicht foutief leek, maar die bij nader inzien verstrekkende complicaties veroorzaakte in de witte stelling. Stolp koos eieren voor z'n geld en schikte zich in remise. Jaap Limmen was vriendelijk voor Adri Beentjes: toen Beentjes een forse fout maakte in de opening liet Limmen hem de zet terugnemen en speelde de partij door alsof er niets was gebeurd. Beentjes herpakte zich een scoorde vervolgens een verdienstelijke remise. Jeroen Tebbens hield zich lang staande tegen de sterke Ed Stolp. Pas in de eindspelfase, met nog maar weinig bedenktijd, tastte Tebbens mis en liet de witte dame binnendringen in zijn stelling. Nico Pepping legde een mooie pionnenstructuur neer op het bord. Tegenstander Luc de By kwam positioneel in het gedrang en delfde het onderspit. Met de witte stukken was Yvonne Schol Jan Levering de baas. Levering miste ritme en liet zich wat al te makkelijk verschalken. Ed van Duin was zo scherp als een pas geslepen mes en versloeg Theo Al die de opening niet lekker behandelde en steeds slechter kwam te staan. Komende vrijdag wacht ronde vijftien van de interne competitie, voor de liefhebber voorafgegaan door een ongetwijfeld onderhoudende schaakles van docent Bert Hollander.

6 januari 2018

Bert Hollander kampioen snelschaken
Bij schaakvereniging Vredeburg schrijft de traditie voor dat op de eerste vrijdagavond van een nieuw kalenderjaar de strijd om het kampioenschap snelschaken wordt beslecht. Zo ook in 2018. Voor de 22 deelnemers stonden er negen ronden op het programma. (Foto: Robin)
Bij het snelschaken is er sprake van maximaal vijf minuten bedenktijd per persoon. Uiteraard levert de constante tijdsdruk spectaculaire partijen op, met onverwachte wendingen en ook met dramatische fouten. Vanzelfsprekend is de ene speler meer bedreven in het snelschaken dan de andere. Toch lijkt het er bij SV Vredeburg op dat vooral de jongere spelers vaardig zijn in de gevraagde combinatie van goed èn snel schaken. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de strijd om de snelschaaktitel 2018 uitmondde in een duel tussen de vroege twintigers Bert Hollander en Hidde Ebels, waarbij de eeuwig jeugdige Robin Rommel lang in het spoor bleef. Ook mid-twintiger Barry Blekemolen was trouwens prima op dreef. Hollander en Ebels – de titelverdediger – speelden na twee overwinningen in de derde ronde onderling remise: een weinig voorkomende uitslag bij het snelschaken, maar in dit geval met twee koningen en enkele vaststaande pionnen, wel degelijk aan de orde. Daarna bleven beiden hun partijen winnen totdat Ebels in de zesde ronde een nederlaag leed tegen Rommel. Hollander hield de verkregen voorsprong in de drie slotronden met evenzovele zeges knap in stand en veroverde zo – met 8,5 punten uit negen partijen op glorieuze wijze – de snelschaaktitel. De naam van Hollander wordt overigens voor de tweede keer in de wisselbeker gegraveerd: in 2013 won hij de titel ook al eens. Zilver en brons waren er dus voor Hidde Ebels en Robin Rommel. De top tien werd verder gecompleteerd door usual suspects Niels Hageman, Barry Blekemolen, Jos Admiraal en Harold Ebels en door de verrassend sterke Harry Levering, Tars Wanders en Remi Aafjes. Vermeldenswaard is verder dat een aantal gastspelers en nieuwkomers – Sjoerd de Boer, Mike Slot en Luc de By – zich keurig staande hield in het hectische snelschaakgeweld. Komende vrijdag wordt de interne competitie hervat met de veertiende ronde. Dan hebben de spelers gewoon weer anderhalf uur bedenktijd per persoon voor een partij. Voor sommigen wel zo prettig. Op vrijdag 4 januari 2019 zal de traditie ten aanzien van het snelschaken weer z’n vervolg krijgen!

16 december 2017

  Het dreamteam pakt de punten (Foto: Marlies)

"Dreamteam" verslaat "Schaakstukken"
Op vrijdag 15 december speelde het viertal van Vredeburg 4 een bondswedstrijd tegen Opening '64 4 uit Sint Pancras. De overige schakers speelden ronde dertien van de interne competitie.
De spelers van Vredeburg 4, bijgenaamd het Dreamteam, keken enigszins vreemd op: tegenstander Opening '64 4 bleek te bestaan uit louter vrouwen. De dames uit Sint Pancras noemen zichzelf, zo bleek uit hun clubjacks, "de Schaakstukken". De heren van Vredeburg 4 waren niet geïmponeerd. Ed van Duin verloor weliswaar zijn partij, maar door overwinningen van Harry Levering, Jan Brantjes en Jeroen van Vliet werd een fraaie 3-1 eindstand bereikt. De twee torens van Levering waren in het eindspel – dankzij nauwkeurig manoeuvreren – sterker dan de dame van zijn tegenstandster. Jan Brantjes stond aanvankelijk onder druk, maar toen zijn tegenstandster de dame verspeelde, werd alles anders. Jeroen van Vliet boekte een degelijke zege: eerst won hij een pion en later nog een loper. Vredeburg 4 doet door deze overwinning de onderste plaats in de vierde klasse H over aan de dames uit Sint Pancras. In de interne competitie liet Bob Stolp, ook in het duel tegen Harold Ebels, er geen misverstand over bestaan dat hij momenteel de sterkste speler van SV Vredeburg is. Zo slecht speelde Ebels niet eens, maar Stolp heeft aan kleine voordeeltjes genoeg om uiteindelijk te zegevieren. Rond de dertigste zet won hij een pion; veertig zetten later was het die pluspion die winnend de overzijde bereikte. Bert Hollander hield – op bescheiden afstand op de ranglijst – gelijke tred met Stolp door te winnen van Hidde Ebels. Hier was het zorgvuldige schuifwerk van Hollander in het diepe eindspel beslissend. Tars Wanders veroverde een mooie scalp door te winnen van de sterke Hans de Goede. Een uitgekiende aanval op de witte koningstelling was doorslaggevend. Yvonne Schol had aan een pionnetje meer en een zeer actieve koning genoeg om het eindspel te winnen van Bert van Diermen. Chiel Pepping kwam goed weg toen Gijs Pouw ondanks een pluspion berustte in remise. Pouw zag geen direct winstplan en koos voor het halve ei in plaats van een mogelijk lege dop. Jan Levering en Marc Voorwalt speelden een leuke en spannende partij, waarin Levering aan het langste eind trok. Barry Blekemolen werd in de opening volledig overspeeld door Gertjan Hafkamp. Blekemolen zou Blekemolen echter niet zijn als hij ondanks de twee pionnen achterstand niet nog vijftig zetten zou hebben doorgevochten. Maar in hogere zin was het pleit al veel eerder beslecht. Jaap Limmen was ouderwets op dreef: met prima positioneel spel werd Remi Aafjes aan de kant geschoven. Jan de Graaf won van Nico Pepping, terwijl Marlies Sturk en Dick Aafjes niet voor elkaar onder deden en een remise noteerden. Ed Stolp was de pechvogel van de avond: door een niet goed verwerkt afbericht had hij geen tegenstander en kon onverrichter zaken huiswaarts keren.

9 december 2017

  Vredeburg 2 wint weer! (Foto: Bert)

Sprookje Vredeburg 2 duurt voort
Op vrijdag 8 december ontving het zestal van Vredeburg 2 de buren van Castricum 3 voor een duel in de bondscompetitie. Op dezelfde avond werkten de overige schakers ronde 12 van de interne competitie af.
Het sprookje van Vredeburg 2 in de derde klasse E duurt voort. Ook Castricum 3 werd verslagen: 4-2. Gertjan Hafkamp won na een fraaie loperzet een paard en daarmee de partij. Hans de Goede kreeg, na een lange rokade, een fikse koningsaanval te verwerken, maar De Goede gaf geen krimp en bleef focussen op de tegenaanval. Die was wel succesvol! Dick Aafjes overspeelde zijn tegenstander vanuit de opening. Remi Aafjes slaagde er, na een goede partij, in het ultieme eindspel niet in zijn pluspion naar de overzijde te loodsen en moest berusten in remise. Ook Jaap Limmen scoorde een half punt. Zijn loper was even sterk als de twee pluspionnen van zijn opponent. Barry Blekemolen tenslotte moest, op het eerste bord, een nederlaag slikken. Hij verloor een kleine kwaliteit. Vredeburg 2 voert met vier overwinningen uit vier duels trots de ranglijst aan. Kanttekening is dat Vredeburg 2 vooral tegenstanders uit het rechterrijtje trof. De sterkste concurrenten, uit Haarlem en Purmerend, wachten in 2018. In de interne competitie gingen de ogen uit naar het topduel tussen koploper Bob Stolp en zijn achtervolger Bert Hollander. De jarige Hollander kreeg desondanks geen cadeautjes van de onverbiddelijke Stolp. Integendeel: de zwartspeler werd achteruit gedwongen en kwam ten langen leste in een verloren eindspel terecht. In een heerlijke Spaanse partij tussen Harold Ebels en Sandra Hollander had eerstgenoemde voortdurend de overhand, maar Sandra Hollander verdedigde zich kundig. Het eindspel met over en weer een paard en vier pionnen bleek voor beiden niet te winnen: remise. Hidde Ebels kraakte de stugge Tars Wanders. Kwaliteitswinst in het middenspel bracht Ebels in het voordeel en met de vlag op vallen, gaf Wanders zich gewonnen. In de partij tussen Yvonne Schol en Jeroen van Vliet wisselden de kansen: eerst stond Schol met twee torens tegen twee paarden glad gewonnen, maar toen zij pardoes een toren weg blunderde waren de rollen omgedraaid. Echter, Van Vliet blunderde op zijn beurt een paard weg, waarna de winst toch naar de opgeluchte Schol ging. Een spetterende aanval, van Marlies Sturk, met dame en toren over de h-lijn was Marc Voorwalt te machtig. Jan de Graaf had het nodige geluk toen Jan Brantjes met een toren en twee pionnen meer er toch nog in slaagde de winst uit handen te geven. De broers Nico en Chiel Pepping hadden een uitstekende avond: Nico versloeg Ed van Duin, terwijl Chiel via zijn favoriete dame-gambiet Marcel Wester terugwees. Adri Beentjes gaat maar door met winnen. Nu werd Harry Levering keurig van het bord geschoven. Beentjes bevindt zich – ook tot zijn eigen verbazing – op de drempel van de top tien. Theo Al en Bert van Diermen deelden het punt.

2 december 2017

  Team 1 had wel genoeg supporters (Foto: Jos)

Top en flop voor Vredeburg
Op vrijdag 1 december ontving het eerste achttal van SV Vredeburg het sterke Castricum 2 voor een duel in de bondscompetitie. Op dezelfde avond werd ook ronde 11 van de interne competitie afgewerkt. Eerder in de week had Vredeburg 2 reeds een bezoek afgelegd aan Wijk aan Zee voor een duel tegen het Paard van Ree.
Vredeburg 1 heeft het lastig in de tweede klasse B. Ook het duel tegen Castricum 2 kende geen goede afloop: 2,5-5,5. Alleen Harold Ebels wist een overwinning te boeken. Hij beschikte na een Slavische opening over een moeizame stelling, maar toen zijn tegenstander in de tijdnoodfase mistastte, was Ebels er als de pinken bij om een toren op te halen en het voordelige eindspel uit te schuiven. Bob Stolp, Bert Hollander en Jos Admiraal scoorden een half punt. Bob Stolp had wellicht kansen op meer, maar beschikte over te weinig resterende bedenktijd om een weg naar winst uit te vogelen. Bert Hollander belandde in een eindspel zonder enig winstperspectief: met gelijke lopers en drie pionnen over en weer was de situatie volkomen in evenwicht. Jos Admiraal kampte met een paard dat gebonden was aan een verdedigende taak en stelde remise voor, hetgeen geaccepteerd werd. Niels Hageman, Ed Stolp, Sandra Hollander en Hidde Ebels kregen een nederlaag te verwerken. Hageman kon de ver opgerukte vijandelijke pion op de f-lijn niet meer keren. Ed Stolp liet een remise-achtig eindspel uit z’n vingers glippen. Sandra Hollander zag een toren en dame in haar stelling binnendringen en verloor cruciale pionnen. Hidde Ebels daarentegen had een gewonnen stelling in handen, maar verdedigde zich onjuist tegen de wanhoopsaanval van zijn opponent en de witte koning werd geniepig in een matnet gedreven. Vredeburg 1 zakt naar de onderste regionen in de tweede klasse B en zal alle zeilen moeten bijzetten om degradatie te ontlopen. De flop van het vlaggenschip stond in schril contrast met de daverende zege van Vredeburg 2 bij het Paard van Ree. De Wijkers, gemiddeld genomen honderd ratingpunten sterker dan de Limmers, werden in eigen huis met 1,5-4,5 opgerold! Barry Blekemolen, Gertjan Hafkamp, Remi Aafjes en Jaap Limmen scoorden een vol punt. Hans de Goede veroverde een keurig halfje en alleen teamcaptain Dick Aafjes, die zichzelf met het nodige verantwoordelijkheidsgevoel had opgesteld op het tweede bord, slikte een nederlaag. Vredeburg 2 blijft na drie zeges – heel knap – koploper in de derde klasse E. Waar eindigt dit sprookje? In de interne competitie etaleerde Adri Beentjes zijn goede vorm door een fraaie overwinning te boeken op Marlies Sturk. Ook Marc Voorwalt boekte een mooie zege: hij versloeg Jeroen van Vliet. De partijen tussen Bert van Diermen en Nico Pepping en tussen Chiel Pepping en Theo Al leverden geen winnaar op.

25 november 2017

  Remi won het familieduel zelfverzekerd (Foto: Marlies)

Verslag ronde 10
Vrijdag 24/11 speelde SV Vredeburg ronde 10. Tars Wanders hield het lang vol tegen koploper Bob Stolp, maar bezweek onder een meervoudige penning met stukwinst. Jos Admiraal strafte in de Spaanse opening een ondoordachte loperzet van Hidde Ebels af met stukwinst met enige zetten later met een familieschaak, waarmee Admiraal naar de 2e plaats klom. Bert Hollander had het moeilijk tegen Gertjan Hafkamp, die erg bekend is met dit type stelling. De sluwe Hollander wist toch een pionnetje te veroveren en dit voordeel in het verre eindspel te verzilveren. Dirk Aafjes schudde moedeloos zijn hoofd in een sombere stelling tegen zoon Remi en verloor tenslotte na kwaliteitverlies. Marlies Sturk kreeg een onhoudbare pionnenaanval tegen de koning van Yvonne Schol ondersteund door torens en loper. Nico Pepping probeerde staande te schaken volgens de laatste wetenschappelijke inzichten tegen Jan Brantjes. Het bijbehorende wijntje vertroebelde echter zijn helderheid, waardoor hij in gewonnen stelling maar remise aanbood. Bert van Diermen vergat dat een gepend stuk een slechte verdediger is en zetten zijn dame op een giftig veld. Gijs Pouw liet zich dit kadootje niet ontglippen en won snel. Jaap Limmen en Harry Levering deden een tegengestelde rokade met veel strijd. Limmen wist zijn pionnen fraai naar de overkant te loodsen waarna Levering moest opgeven.
Jos Admiraal

18 november 2017

  Het dreamteam kon het helaas niet winnen.

Dreamteam Vredeburg 4 onderuit
Op vrijdag 17 november speelde het viertal van SV Vredeburg 4 het eerste bondsduel van het schaakseizoen tegen Warmenhuizen 2. Enkele dagen eerder bezocht het viertal van Vredeburg 3 Assendelft voor een bondsduel tegen het tweede team van de plaatselijke SV. Ook ronde negen van de interne competitie werd gespeeld.
Vredeburg 4 wordt door teamleider Jan Brantjes vaak aangeduid als het dreamteam. Niet alleen vanwege de onderlinge gezelligheid, maar de heren kunnen ook een serieuze en goede pot schaak spelen. Tegen het sterke Warmenhuizen 2 werd het een close call: 1-3. Harry Levering en Marcel Wester slikten een nederlaag, terwijl Ed van Duin en Jeroen van Vliet een halfje scoorden. Met name aan de borden van Van Vliet en Wester zat er meer in. Van Vliet speelde een dijk van een partij en loodste in het eindspel zeer kundig een pion naar de overzijde. Met twee dames (!) leek de matvoering een koud kunstje, maar de vermoeide Van Vliet blunderde de zojuist verkregen extra dame weer weg, waarna remise resteerde. Wester miste in het middenspel winst van de h-pion en kwam vervolgens onder niet te keren druk door een vijandelijke pionnenopmars. Jan Brantjes had enkele dagen eerder als invaller bij Vredeburg 3 voor een uitstekende score gezorgd door een tegenstander met 250 ratingpunten meer achter de naam gedecideerd te verslaan. Omdat ook Remi Aafjes won en captain Adri Beentjes een remise afdwong – alleen Tars Wanders scoorde een nul – won Vredeburg 3 bij Assendelft 2 met 2,5-1,5. In de interne competitie verstevigde koploper Bob Stolp zijn positie met een onberispelijke overwinning op Gertjan Hafkamp. Robin Rommel is een beetje "Angstgegner" voor Bert Hollander. Ook deze keer had Hollander moeite met de afleidingsmanoeuvres van Rommel en kwam niet verder dan remise. Jos Admiraal vloog Barry Blekemolen gelijk naar de strot. Binnen vijftien zetten verloor Blekemolen een pion en kampte met een ongelukkige koning op het rare veld e6. Daarna moest Admiraal nog hard werken om tegendreigingen van de vechtlustige Blekemolen te weerleggen en het punt binnen te halen. De partij tussen de vroegere buurjongens Marc Voorwalt en Harold Ebels was interessant en spannend. Met een pion achterstand vocht Voorwalt voor remise door het dichtschuiven van de koningstelling, maar dankzij een goede strategie en techniek in het eindspel wist Ebels een loper achter de witte linies te loodsen en daarmee het pleit in zijn voordeel te beslechten. Het duel tussen Ed Stolp en Tars Wanders had in remise moeten eindigen, maar in het diepe eindspel liet Stolp – concentratiedipje? – zich toch nog de kaas van het brood eten. Een merkwaardig moment deed zich voor in de spannende partij tussen Remi Aafjes en Yvonne Schol: Schol bood – in een enigszins gedrukte stelling – van lieverlee remise aan. Aafjes zei: "je moet eerst een zet spelen", waarna Schol prompt in de fout ging en Aafjes alsnog op de volle winst af kon koersen. Jeroen Tebbens zorgde voor een bescheiden stuntje door de doorgaans sterkere Dick Aafjes naar een nederlaag te spelen. Door een wat wilde dame-uitval had Aafjes overigens zelf de deur voor Tebbens open gezet. Met een magistrale damezet wist Adri Beentjes in zijn partij tegen Gijs Pouw pardoes een aanval met ondekbaar mat op het bord te toveren.

12 november 2017

Bekeravontuur eindigt in Anna Paulowna
Op vrijdag 10 november speelde Vredeburg 1 een bekerduel bij het sterke Anna Paulowna. Vredeburg 2 ontving Krommenie 3 voor een duel in de bondscompetitie. De overige schakers speelden ronde acht van de interne competitie.
Vier dappere schakers – Bert en Sandra Hollander, Harold Ebels en Hans de Goede – waren wel bereid de eer van SV Vredeburg te verdedigen en reisden af naar het verre Anna Paulowna, alwaar de vier sterkste plaatselijke schakers hen ontvingen. Niet onverwacht, maar toch wel geflatteerd, eindigde het bekeravontuur in de Kop van Noord-Holland met keiharde cijfers: 3,5-0,5. Alleen Sandra Hollander wist, op het derde bord, een half puntje te bemachtigen. In een zeer gesloten stelling waren er geen openingen te vinden. Bert Hollander had op het eerste bord zeker kansen, maar zag in het diepe eindspel zijn tegenstander een briljante paardzet spelen, direct leidend tot dameverlies. Harold Ebels kreeg in een Franse partij op bord twee een koningsaanval te verstouwen en zag rond de 25e zet geen uitweg meer en gaf op. Hans de Goede verloor op het laatste bord een kwaliteit en kwam dat nadeel niet meer te boven. Vredeburg 2 draait als een tierelier in de derde klasse E. Met 5-1 kregen de gasten uit Krommenie, die nota bene maar met vijf spelers kwamen opdagen, een oorwassing. Barry Blekemolen en Remi Aafjes tekenden voor een remise. Gertjan Hafkamp, Dick Aafjes en Tars Wanders wisten hun partij te winnen. Jaap Limmen kreeg het reglementaire punt vanwege de ontbrekende tegenstander. Vredeburg 2 voert na twee ruime zeges de ranglijst aan. In de interne competitie was Jeroen Tebbens dichtbij een knappe remise tegen Jos Admiraal, maar in de tijdnoodfase maakte Tebbens een verkeerde keuze en kon Admiraal toch het punt oprapen. Harry Levering was in zijn nopjes met zijn degelijke zege op Yvonne Schol. Ed Stolp maakte een sprong naar de hogere regionen van de ranglijst door een solide winstpartij tegen Jan Levering. Komende vrijdag ontvangt het dreamteam van Vredeburg 4 het sterke Warmenhuizen 2 voor de eerste ronde in de bondscompetitie. Eerder in de week speelt Vredeburg 3 de eerste ronde-partij bij Assendelft 2.

4 november 2017

  Marlies trok aan het langste eind. (Foto: Robin)

Vredeburg onderuit bij Bakkum
Op dinsdag 31 oktober speelde SV Vredeburg 1 de derby in de bondscompetitie bij Bakkum 1. Op vrijdag 3 november volgde de zevende ronde van de interne competitie.
Het bondsduel tegen Bakkum draaide voor Vredeburg uit op een nederlaag. Gelet op het ratingverschil van gemiddeld meer dan 100 punten in Bakkums voordeel en het ontbreken van de sterke Bert Hollander en Niels Hageman mocht het verlies geen verrassing heten. Op de eerste zes borden speelden Bob Stolp, Barry Blekemolen, Jos Admiraal, Hidde Ebels, Ed Stolp en Harold Ebels niettemin remise. Vooral de wijze waarop Barry Blekemolen het eindspel met één pion minder tegen zijn sterke tegenstander binnen de remisemarge hield, was verdienstelijk. Omdat invallers Gertjan Hafkamp en Jaap Limmen op de onderste borden tegen een nederlaag aanliepen, resulteerde een eindscore van 5-3. Vredeburg zakt naar het rechterrijtje in de tweede klasse B. In de interne competitie eindigde de kraker tussen Bob Stolp en Sandra Hollander in een overtuigende overwinning voor Stolp, de regerend clubkampioen. Via een uitmuntende opbouw en een sterke damezet werd de zwarte koning in het graf gedreven. Stolp neemt de eerste plaats op de ranglijst over. Hij is de enige Vredeburger met een clean sheet. Met drie pluspionnen leek Marc Voorwalt op weg naar een vol punt, maar tegenstander Yvonne Schol ontsnapte aan een nederlaag door, na een handigheidje, eeuwig schaak te geven. Voorwalt kwam erachter dat "eeuwig schaak" ook daadwerkelijk niet meer ophoudt: remise! Ook de partij tussen Jan de Graaf en Gijs Pouw leverde een remise op. Vooral uitzonderlijk voor De Graaf: zijn alles-of-niets-mentaliteit leidt tot weinig puntendelingen, maar deze was onontkoombaar. Dick Aafjes bediende zich met b4 van een ongebruikelijke opening. Dat was nog geen probleem. Maar het verlies van een loper op de twaalfde zet wel: tegenstander Harold Ebels verkreeg reeds een beslissend voordeel. De volgende dertig zetten ging Ebels op techniek naar de zege. Voor de gokkers was het geen verrassing dat 'El Clasico van Vredeburg', het duel tussen Ed Stolp en Jos Admiraal, een remise opleverde. Immers, dat gebeurde in dertien van de vorige zeventien partijen tussen de mastodonten ook. Hidde Ebels boekte een keurige zege op Robin Rommel die in het eindspel, ondanks zijn ruime voorsprong op de klok, te snel speelde en een dame verloor. Op dat moment stond Rommel overigens al bepaald niet lekker meer. Het duel tussen Gertjan Hafkamp en Jan Levering was zeer boeiend en kende een dramatische afloop: Levering die een voorsprong van twee gezonde pionnen opbouwde en de stelling controleerde, ging in het diepe eindspel toch de bietenbrug op door onnodig torenverlies. Ook Chiel Pepping verloor gaandeweg zijn partij een toren. Daardoor ging Ed van Duin met de zege aan de haal. De levenspartners Marlies Sturk en Bert van Diermen troffen elkaar deze keer niet aan de keukentafel, maar aan de schaaktafel. Zoals spreekwoordelijk het geval trok de vertegenwoordigster van "het sterke geslacht" aan het langste eind. Bert Hollander zette gelijk de witte koningstelling van Barry Blekemolen onder druk en veroverde een cruciaal pionnetje. Veertig zetten later bleek dat verschil voldoende voor de winst. Jan Brantjes baarde opzien door verrassend een half punt te veroveren tegen de meestal sterkere Remi Aafjes. De ijzersterk, centraal geposteerde koning van Brantjes compenseerde de pion achterstand volledig. Jeroen Tebbens schoof op in de richting van de top tien door winst op de blunderende Jaap Limmen. Tebbens kreeg een cadeautje in de vorm van een dame. Marcel Wester won van Nico Pepping, Adri Beentjes van Theo Al en Tars Wanders was te sterk voor Harry Levering.

28 oktober 2017

  De Hollanders waren beide niet scherp genoeg.

Vriendelijke familieschaak
Op vrijdag 27 oktober stond ronde zes van de interne competitie op het programma bij SV Vredeburg. 28 schakers probeerden een punt te pakken.       (Foto: Robin)
Koploper Sandra Hollander trof haar broer Bert aan de overzijde van het bord. De familieleden deden elkaar niet al te veel pijn en kwamen na een zet of twintig remise overeen. Bert Hollander had een nadeeltje in de vorm van een geïsoleerde pion, terwijl Sandra enigszins gedrongen stond met de zwarte stukken, maar scherp was het nog niet echt. Consolideren was het devies. Gertjan Hafkamp leverde een puike prestatie door Hans de Goede te verslaan. Met de witte stukken toverde 'de man met de hoed', na een fraai loperoffer, een heuse mataanval tevoorschijn. De Goede ziet zijn mooie competitiestart langzaam teloor gaan. Hidde Ebels was in bloedvorm: Jaap Limmen werd vakkundig weggeschoven. Gelaten constateerde Limmen – de ervaren rot – dat de jongere spelers, zoals zijn tegenstander, jaar in jaar uit sterker worden en dat hij daar niet meer tegenop gewassen is. De partij tussen Tars Wanders en Jos Admiraal werd de thriller van de avond: de omstanders genoten van de tactische wendingen en de langdurige strijd. Admiraal probeerde het wel – keer op keer – maar de messcherpe Wanders wist iedere keer een tegendreiging in de stelling te vlechten en dwong aldus een fraaie remise af. Harold Ebels behandelde de Franse opening niet goed. Tegenstander Barry Blekemolen wist het verkregen voordeel in de vorm van een pluspion te bestendigen en uit te bouwen tot een fraaie zege. Zijn Pxf2 op de 27e zet was tamelijk briljant. Robin Rommel greep de koppositie door een gedecideerde overwinning op Jan Levering. Laatstgenoemde verzuimde met de witte stukken de loper op f1 te ontwikkelen en liet daardoor een dodelijke tegenaanval toe. Bert van Diermen scoorde zijn eerste overwinning van het seizoen. Olga Commandeur was degene die te maken kreeg met de dadendrang van de gepensioneerde geografie-docent. Clubkampioen Bob Stolp trof Dick Aafjes aan de andere kant van het bord: hoewel het lang gelijk op leek te gaan, bouwde de slinkse Stolp toch aan een heimelijke aanval. Toen Aafjes even de touwtjes liet vieren, sloeg Stolp onverbiddelijk toe. Jeroen Tebbens speelde de afgelopen jaren minder partijen vanwege drukke werkzaamheden. Nu hij weer regelmatig present is, laat Tebbens zien hoe goed hij kan spelen: Remi Aafjes werd met verzorgd spel langzaam verslagen. Jan de Graaf hapte flink stof. In zijn partij tegen vroege vogel Yvonne Schol maakte een loper het verschil. Jan Brantjes baarde opzien door gedecideerd af te rekenen met de doorgaans sterkere Gijs Pouw. Ook in deze partij was de winst van een loper in het middenspel uiteindelijk beslissend. In de onderste regionen van de ranglijst is het dringen om weg te blijven van de spreekwoordelijke ‘rode lantaarn’. In die strijd deed Adri Beentjes goede zaken door Nico Pepping in een lange en spannende partij naar een nederlaag te spelen.

21 oktober 2017

  Sandra rekende af met koploper Jan Levering

Dame aan de top
Op vrijdag 20 oktober speelden de schakers van SV Vredeburg de vijfde ronde van de interne competitie. Twaalf tafels waren bezet.                 (Foto: Robin)
In een rechtstreeks duel om de eerste plaats van de ranglijst rekende Sandra Hollander af met Jan Levering. De wijze waarop Sandra Hollander het eindspel met één pion meer naar winst voerde, was in technisch en tactisch opzicht van grote klasse. Robin Rommel handhaafde zich in de kopgroep door in een lange partij Barry Blekemolen te verslaan. Rommel, die het systeem De Leeuw hanteerde, won in het middenspel een stuk tegen twee pionnen en wist dat voordeel, ondanks het spartelende verzet van zijn opponent, uit te bouwen tot een punt. Hans de Goede mopperde op zichzelf: door een onnodige misrekening bezorgde hij tegenstander Bert Hollander torenwinst en zichzelf een nul op het scorebord. Jaap Limmen en Yvonne Schol speelden een leuke partij waarin Limmen, de ervaren rot, voortdurend beschikte over de betere positie. Met promotie van de a-pion werd de vis op het droge gehaald. Nieuwkomer Schol vindt zo langzamerhand haar positie op de ranglijst: zo ongeveer bovenkant rechterrijtje. De partijen tussen Jos Admiraal en Harold Ebels mondde uit in een vlotte remise. Admiraal zag zijn tegenstander zich bedienen van de Franse verdediging, nota bene een opening die hij zelf, met zwart, ook regelmatig speelt. Ebels bleek er voldoende in thuis om de ambities van Admiraal te temperen. Ook de partij tussen Hidde Ebels en Ed Stolp leverde geen winnaar op. Ebels beschikte over twee mooie loperlijnen, maar de sluwe Stolp compenseerde dat met een ijzersterk paard op de koningszijde. Marc Voorwalt en Dick Aafjes tekenden voor een avontuurlijk gevecht met wisselende kansen. Voorwalt leek met kwaliteitswinst uit het middenspel te komen, maar een half uurtje later beschikte Aafjes over een winnende stelling. Hij was degene die spreekwoordelijk als laatste lachte. Jeroen van Vliet leek met een prachtige röntgenaanval een kwaliteit buit te maken van Jan Brantjes, maar deze knokte zich terug in de partij en sleepte een halfje uit het vuur. Harry Levering toonde zich sterker dan Jan de Graaf. De dame op de zevende rij was te machtig voor De Graaf. Jeroen Tebbens toonde eens te meer aan dat hij een prima schaakspeler is: langzaam maar zeker werd Gijs Pouw gekraakt. Marcel Wester bood uitstekend partij aan de sterke Gertjan Hafkamp. Pas toen in het eindspel de zwarte pionnen kwamen opstomen, zag Wester er geen been meer in. Theo Al wist met een handigheidje – een torenoffer – de onderste rij van de stelling van Nico Pepping vrij te maken om daar doodleuk een "mat achter de paaltjes" te geven.

14 oktober 2017

  Vredeburg 1 - De Waagtoren 6 (Foto: Marlies)

Vliegende start bondsteams SV Vredeburg
Met bondswedstrijden voor het eerste en het tweede team, en ook nog de vierde ronde van de interne competitie op het programma, was vrijdagavond 13 oktober een zeer drukke schaakavond voor SV Vredeburg.
Vredeburg 1 ontving het sterke jeugdteam van De Waagtoren 6. Harold Ebels zorgde op het vierde bord voor het eerste punt. In een Siciliaanse partij met tegengestelde rokades kraakte Ebels zijn opponent met een aanval over de open g-lijn. Door een nederlaag van Hidde Ebels op bord zeven trokken de Alkmaarders de stand weer gelijk. Ebels liet een vijandig paard achter de linies komen en dat was het begin van het einde. Jos Admiraal zorgde, op bord zes, voor een vol punt, en daarmee voor een voorsprong voor Vredeburg 1, door al vroeg in de partij een stuk te veroveren. De rest was een kwestie van schuiven. Sandra Hollander was, op bord acht, goed voor een degelijke remise. Op bord vijf bevestigde Niels Hageman met een solide overwinning het ratingverschil met zijn jonge tegenstander. Pionwinst in het centrum werd gevolg door een lekkere aanval. Ed Stolp – hoog ingedeeld op bord drie – verloor in het middenspel een pionnetje en belandde daardoor in een verloren eindspel. De twee sterkste spelers van Vredeburg , Bob Stolp en Bert Hollander, zorgden met uitstekende overwinningen echter voor de 5,5-2,5 eindstand. In het diepe eindspel, met zijn tegenstander in hevige tijdnood, veroverde Stolp een volle toren. Hollander won in het middenspel een kwaliteit. Met een voorbeeldige uitvoering van het eindspel zette Hollander het voordeel om in een verdiend punt. Met de keurige zege is Vredeburg 1 de eerste koploper in de tweede klasse B. Het zestal van Vredeburg 2 reisde naar IJmuiden voor een treffen met Kijk Uit 3. Ook dat bondsduel leverde een prima resultaat op voor SV Vredeburg: 4,5-1,5. Barry Blekemolen, Hans de Goede en Remi Aafjes wonnen hun partij. Robin Rommel, Jaap Limmen en teamcaptain Dick Aafjes waren goed voor een halfje. Vredeburg 2 leidt vooralsnog de ranglijst in de derde klasse E.
In de interne competitie etaleerde Jan Levering zijn goede vorm met een puike zege op Tars Wanders. Weliswaar beschikt Wanders over een gevaarlijke pionnenmeerderheid op de damevleugel, maar Levering drong met de dame binnen achter de vijandige linies en duwde de witte koning in een matnet. Lang bood Marlies Sturk sterk tegenspel tegen Gertjan Hafkamp, maar in het eindspel profiteerde Hafkamp van een onzorgvuldigheid in het spel van Sturk en hengelde toch het punt binnen. Naar het duel tussen Chiel en Nico Pepping wordt altijd met spanning uitgekeken. De twee zijn aan elkaar gewaagd en gaan er immer goed voor zitten. In deze versie van de broederstrijd trok de jongste, Chiel Pepping, aan het langste eind door onderweg een toren te winnen. Yvonne Schol boekte een razendsnelle zege op Ed van Duin, die onvoldoende geconcentreerd aan het duel begon en zich te eenvoudig liet verschalken. Jeroen Tebbens en Adri Beentjes speelden een meeslepende partij, waarin Tebbens met een ijzersterke toren op de open h-lijn uiteindelijk over de langste adem beschikte. Met een grijns van oor tot oor voerde Harry Levering de zet uit waarmee hij Jan Brantjes trakteerde op een klassieke 'mat achter de paaltjes'. Na een stukkenruil was de lijn naar de onderste rij open gekomen: dat had de uitgekookte Levering goed gezien! Marcel Wester boekte zijn eerste zege van het seizoen ten koste van Olga Commandeur. Theo Al delfde in het eindspel het onderspit tegen Gijs Pouw die twee pionnen meer had.

8 oktober 2017

Lucky Levering
Op vrijdag 6 oktober speelden de schakers van SV Vredeburg de derde ronde van de interne competitie. De aanwezigen waren goed voor dertien partijen, terwijl Gijs Pouw door de computer gekoppeld werd aan het ondankbare affiche "oneven".
De meest opvallende score was de winstpartij van Jan Levering tegen de doorgaans sterkere Jos Admiraal. Of het schaakblindheid was door vermoeidheid of een concentratiedip laat op de avond, maar in een evenwichtige stelling speelde Admiraal op de dertigste zet de dame naar een volkomen verkeerd veld. Met een eenvoudig familieschaakje pakte Lucky Levering het cadeautje uit. Tars Wanders speelde prima en versloeg Jaap Limmen. Toen laatstgenoemde een tweede pion verloor en geen enkel perspectief op een tegenaanval meer zag, staakte hij de strijd. Nieuwkomer Yvonne Schol trof de sterke Hidde Ebels aan de overzijde van het bord. Met de onnodige verplaatsing van een actief paard naar de onderste rij, riep Schol het noodlot over zich af. Ebels kreeg vleugels, veroverde een toren en ook nog een paard en voor Schol was het einde oefening. De strijdbare Bert van Diermen beef lang zitten tegen Gertjan Hafkamp, maar na het inleveren van een stuk in het eindspel moest de pensionado buigen voor de ‘man met de hoed’. In een Spaanse partij versloeg Harold Ebels zijn tegenstander Jeroen Tebbens. Toen rond de dertigste zet het witte paard één van de twee zwarte torens zou gaan grijpen, besloot Tebbens, die ook nauwelijks nog bedenktijd over had, de strijd op te geven. De remise-partij tussen Sandra Hollander en Robin Rommel was hoogstaand en spannend. Rommel slaagde er net niet in het pionneneindspel met één pion meer winnend af te sluiten. Adri Beentjes mopperde enigszins over zijn tekortschietende openingsrepertoire. Feit is dat hij met pionverlies en een beroerde stelling uit de opening kwam, waarna de handige Remi Aafjes het punt eenvoudig kon veilig stellen. Ed Stolp drukte Hans de Goede weg met een onstuitbare aanval over de h-lijn. De ruimte daarvoor was ontstaan na loperverlies van De Goede. Met een gemene torenzet brak Niels Hageman het laatste verzet van Jan Brantjes: de koning moest opzij en een volle toren werd buitgemaakt. De partijen tussen Bob Stolp en Marlies Sturk en tussen Bert Hollander en Theo Al leverden, conform verwachtingen gebaseerd op de ranglijst van afgelopen seizoen, een duidelijke 1-0 op.

30 september 2017

  Ed won van Olga met een mooi matje
  (Foto: Marlies)

Voorbeeldige victorie Voorwalt
Op vrijdag 29 september speelden de schakers van SV Vredeburg de tweede ronde van de interne competitie. Maar liefst dertien partijen stonden op het programma.
Sandra Hollander trof Jan Brantjes aan de overzijde van het bord. Hoewel Brantjes trachtte de partij langzaam en zorgvuldig op te bouwen, kwam de overwinning van Sandra Hollander vlot en onbedreigd tot stand. Barry Blekemolen drukte Gertjan Hafkamp in de verdediging. Met een fraai paardoffer wist Blekemolen het punt veilig te stellen. Harold Ebels en Bert Hollander maakten er een spannende partij van die uiteindelijk in een puntendeling eindigde. Vooral Hollander mocht daarmee niet klagen. In de analyse achteraf bleek namelijk dat Ebels onderweg loperwinst had gemist. Ook het topduel tussen Hans de Goede en Jaap Limmen leverde een remise op. Limmen had een loper tegen twee pionnen, maar dat bleek net niet genoeg om de lepe De Goede op de knieën te krijgen. Robin Rommel won, niet zonder fortuin, van Harry Levering en stootte door naar de top van de ranglijst. Marc Voorwalt zorgde voor een fantastische overwinning op de verreisde Adri Beentjes. Voorwalt kraaide victorie na de winst van een loper en een pion. De kersverse pensionado Bert van Diermen zat nog met het hoofd bij de feestelijkheden van de dagen ervoor toen de uitgekookte Jan de Graaf al begonnen was met een winnende aanval. Debutante Olga Commandeur gaf Ed van Duin goed partij, maar in het eindspel wist Van Duin met dame en loper de zwarte koning toch in een matnet te drijven. Tot zijn afgrijzen zag Gijs Pouw hoe dame en toren van Marlies Sturk de baas werden over de cruciale e-lijn waar de zwarte koning van Pouw ten onder ging. Ooohh, wat had Pouw een spijt dat hij niet eerder gerokeerd had!

23 september 2017

  Ondanks het remiseaanbod van Theo wist Yvonne
  haar eerste partij te winnen (Foto: Marlies)

Schaakseizoen 2017-2018 van start
Na een zomerstop van ruim drie maanden konden op vrijdag 22 september bij SV Vredeburg eindelijk de borden en schaakstukken weer tevoorschijn gehaald worden: een nieuw schaakseizoen ging van start!
De eerste ronde van de interne competitie bracht nummer twee van vorig seizoen Bert Hollander en "oude vos" Jos Admiraal tegenover elkaar. Admiraal offerde een pion in de opening in ruil voor een aantal open lijnen. De strategie van Admiraal was succesvol: zijn stukken vonden de goede velden en de koning van Hollander werd overlopen. Hans de Goede scoorde met een onberispelijke zege op Harold Ebels. Op de vijftigste zet bereikte de c-pion van De Goede de overzijde en streek Ebels de zeilen. Robin Rommel boekte een vlotte overwinning op Marcel Wester. De klassieke inslag met het witte paard op veld f7 was Wester te machtig. Jaap Limmen boekte een voordeeltje in de opening en bouwde dat langzaam uit naar een knappe overwinning op Barry Blekemolen. Hidde Ebels was te sterk voor Gijs Pouw. Eerst een pion, toen een kwaliteit en uiteindelijk de partij gingen verloren voor Pouw. Sandra Hollander had geluk dat tegenstander Gertjan Hafkamp zichzelf tekort deed en een remisekans door 'eeuwig schaak' liet lopen. Zodoende kon zij een winnende aanval optuigen. Jan Brantjes kende een succesvolle start van het seizoen met een fraaie overwinning op de doorgaans sterkere Marlies Sturk. Jeroen Tebbens maakte zijn comeback bij SV Vredeburg. Hij creëerde met de zwarte stukken een degelijke stelling tegen Harry Levering, maar het was laatstgenoemde die in de tijdnoodfase de overwinning uit het vuur sleepte. De partijen tussen Niels Hageman en Tars Wanders en tussen Jeroen van Vliet en Nico Pepping eindigden in remise, waarbij met name de laatste uitslag het karakter had van een gentlemen's agreement.

13 mei 2017

  Bert won ook, maar Bob is de terechte kampioen!
  (Foto's door Marlies en Robin)

Achtste schaaktitel voor Bob Stolp
Op vrijdag 12 mei speelden de schakers van SV Vredeburg de 28e en laatste ronde van de interne competitie.
De spannende race om het kampioenschap kwam ten einde in het voordeel van Bob Stolp. Hij deed wat hij moest doen om zijn voorsprong op de ranglijst op Bert Hollander vast te houden: zijn partij winnen. Barry Blekmolen was het slachtoffer van de dadendrang van Stolp. Toen de witte dame binnen viel op h6, en ook nog hulp kreeg van een toren, was er voor Blekemolen geen houden meer aan. Het leverde Stolp zijn achtste clubkampioenschap sinds 2006 op. Ook Bert Hollander won zijn partij. In het eindspel maakte hij het verschil met Jos Admiraal. Met vaste hand en superieure techniek wist Hollander een pluspion naar de overzijde te loodsen. De bronzen medaille was uiteindelijk voor Harold Ebels die Dick Aafjes versloeg. Ebels bereikte voordeel door een onzorgvuldige zet van Aafjes die de rokade moest opgeven. De centraal geposteerde koning bleef een mikpunt van aanvallen en rond de 25e zet barstte de zwarte stelling uit z’n voegen en kon Ebels een toren veroveren. De partij tussen Jan Levering en Tars Wanders leverde een zeer interessant eindspel op: de dame van Levering bleek uiteindelijk even sterk als toren, paard en pion van Wanders. Bij Marlies Sturk tegen Marc Voorwalt draaide alles om een pion compensatie die Sturk kreeg voor een geofferd stuk. De pion leverde tenslotte een vol punt op. Hidde Ebels bond Hans de Goede aan de zegekar. Een fraaie koningsaanval waarbij wit twee pionnen investeerde en de nodige risico’s nam, werd De Goede noodlottig. Gertjan Hafkamp kreeg Robin Rommel op de knieën door een heerlijk stukoffer. De zwarte koningstelling opende zich en het verzet van Rommel was kansloos. Jan Brantjes kende dit seizoen een mooie eindsprint. Ook zijn opponent in de laatste ronde, Bert van Diermen, werd opgerold. Ook Nico Pepping finishte in stijl: verrassend versloeg hij Jan de Graaf. Jaap Limmen rekende vlot af met Adri Beentjes en Gijs Pouw besliste het duel met Harry Levering in zijn voordeel. De schakers van SV Vredeburg spelen nog een rapid-toernooi en besluiten het seizoen op 26 mei met een simultaan tegen niemand minder dan 13-voudig Nederlands kampioen bij de vrouwen, Zhaoqin Peng!
Eindstand SV Vredeburg, 2016-2017, top 10: 1. Bob Stolp, 2. Bert Hollander, 3. Harold Ebels, 4. Sandra Hollander, 5. Barry Blekemolen, 6. Ed Stolp, 7. Niels Hageman, 8. Hidde Ebels, 9. Dick Aafjes, 10. Jos Admiraal.

6 mei 2017

Ontknoping titelstrijd pas in laatste ronde
Op vrijdag 5 mei speelden de schakers van SV Vredeburg de 27e en voorlaatste ronde van de interne competitie.
Koploper Bob Stolp en zijn naaste belager Bert Hollander zijn al weken verwikkeld in een adembenemende strijd om het kampioenschap. Beiden blijven maar winnen. Bob Stolp rekende af met Hidde Ebels die de partij te wild aanving. Met een scherpe uitval met de dame veroverde Ebels een pion, maar verwaarloosde ondertussen zijn koningstelling. Daarvan profiteerde de uitgekookte koploper in het middenspel. Bert Hollander trof Harold Ebels aan de overzijde van het bord. Na een Spaanse opening ontwikkelde zich een lang en spannend duel. Hollander moest er hard voor werken – Ebels stond onder druk maar hield gemene tegenkansen in de stelling – en realiseerde pas in het diepe eindspel een doorslaggevend voordeel door pionwinst. Ruim na middernacht, op de 73e zet, had Hollander dan ook de vis op het droge. Komende vrijdag staat de laatste ronde op het programma: wanneer Stolp wint dan continueert hij zijn titel. Sandra Hollander won op kundige wijze van Tars Wanders die in het middenspel een stuk moest laten gaan. Sandra Hollander schuift door naar de derde plek op de ranglijst. Jan Levering was terecht trots op zijn overtuigende winst op zijn bloedeigen broer Harry. Barry Blekemolen en Jos Admiraal zorgden voor een mooie partij. Langzaam maar zeker verkreeg Blekemolen met de witte stukken de overhand. Terecht legde hij een remise-aanbod naast zich neer en schoof in het eindspel naar winst. Ook Blekemolen maakt, net als Sandra Hollander en Harold Ebels, in de laatste ronde nog kans op de bronzen medaille. Jaap Limmen en Gertjan Hafkamp vermaakten de omstanders eveneens met een boeiende partij. Limmen vlocht een verdekte aanval op de zwarte koning in de stelling, maar het was Hafkamp die via stukwinst op de damevleugel het punt binnen hengelde. Marcel Wester en Adri Beentjes gingen er eens goed voor zitten. In een zeer gesloten stelling vond Beentjes de betere velden voor zijn stukken en schoof gedegen naar winst. Toch bleef het nog lang spannend omdat Beentjes erg veel bedenktijd consumeerde en Wester niet van opgave wilde weten. Robin Rommel versterkte zijn positie op de ranglijst door een winstpartij tegen Theo Al en Jan Brantjes boekte een keurige zege op Nico Pepping.

29 april 2017

  Barry won met een mooie combinatie van Ed.
  (Foto: Robin)

Stolp langs rand afgrond naar punt
Op vrijdag 28 april speelden de schakers van SV Vredeburg ronde 26 van de interne competitie. Een razend spannende kampioenstrijd tussen Bob Stolp en Bert Hollander nadert een ontknoping.
Runner up Bert Hollander rekende vlot af met Jaap Limmen die zijn partijen veelal goed opbouwt, maar dan zichzelf tekort doet door onbenullige fouten. Zo ook in dit duel: Hollander profiteerde met pionwinst in het centrum. Koploper Bob Stolp speelde tegen Harold Ebels die op een bronzen plek koerst. Stolp kwam na een Franse afruilvariant en enkele krachtzetten van de witspeler onder grote druk te staan. Ebels echter miste een kans om, met een kleine combinatie, het paard op f6 te strikken. Toen de partij na dameruil in rustiger wateren belandde, benutte de opgeluchte Stolp wel een zich aandienende kans. Met een loperoffer veroverde hij een cruciale pion, waarna de rest een kwestie van techniek was. Zo hield Stolp, met nog twee ronden te gaan, langs de rand van de afgrond zijn minieme voorsprong op de ranglijst toch in stand. Was dat met het geluk van een kampioen? Robin Rommel, die voor zijn doen op een te lage plek op de ranglijst bivakkeert, versloeg Nico Pepping met speels gemak. Vader en zoon Dick en Remi Aafjes zorgden voor een spectaculaire partij. Remi Aafjes stond vrijwel de hele partij comfortabeler, maar zag zijn oude heer in de dying seconds met een handigheidje beslissend een toren veroveren. Knipogend verklaarde Dick Aafjes de logica van de uitslag: "z'n zakgeld stond op het spel!" Harry Levering maakte het Gertjan Hafkamp zeer lastig maar liet de inwoner van Heiloo in het eindspel, na een misrekening, toch nog met de zege wegkomen. Barry Blekemolen boekte een overtuigende winst op Ed Stolp. Door het sterke positionele spel van Blekemolen barstte de verdediging rondom de witte koning. Jan de Graaf toonde zich sterker dan Ed van Duin en de partij tussen Adri Beentjes en Jeroen van Vliet kende geen winnaar.

22 april 2017

  Vredeburg 3 won met 3-1.

Vredeburg 3 deelt titel
Op vrijdag 21 april speelde Vredeburg 3 het laatste bondsduel van dit schaakseizoen bij Het Witte Paard 3 in Zaandam. De overige spelers werkten ronde 25 van de interne competitie af.
In de vierde klasse G stond Volendam 3 bovenaan. Om de Volendammers te passeren moest Vredeburg 3 het laatste duel, tegen het laaggeplaatste Het Witte Paard 3, met 3½-½ winnen. Door overwinningen van Dick Aafjes, Tars Wanders en Marlies Sturk en een nederlaag van Jaap Limmen kwam een score van 3-1 op de teller. Daardoor eindigt Vredeburg 3 – zonder de afwezige teamcaptain Adri Beentjes – ex aequo met Volendam 3. Toch een uitstekende prestatie!
In de interne competitie waren de ogen gericht op het topduel tussen de nummers één en twee, Bob Stolp en Bert Hollander. Laatstgenoemde leek, achter de witte stukken gezeten, een licht overwicht te ontwikkelen, maar bij nader inzien bleek Stolp de zaakjes in verdedigende zin volledig onder controle te hebben. Remise was het onvermijdelijke resultaat. Met nog drie ronden te gaan behoudt Stolp zijn minieme voorsprong op de ranglijst. Ook het "duel der mastodonten", Jos Admiraal en Ed Stolp, leverde – niet onverwacht – een remise op. Admiraal beschikte weliswaar over een pion extra, maar deze dubbelpion was niet voldoende om de zwarte verdedigingslinie te doorbreken. ‘Oude sluwe vos’ Jan Borst scoorde een prima overwinning. Ed van Duin werd op techniek weggeschoven en zag zijn koning midden op het bord mat gezet worden. Sandra Hollander won een lange partij van de stug verdedigende Gertjan Hafkamp. Een pionnenmeerderheid op de damevleugel gaf uiteindelijk de doorslag. Gijs Pouw speelde uitstekend tegen de sterke Hidde Ebels en won in het middenspel een belangrijk pionnetje. Maar alles werd anders toen Pouw een toren weg blunderde. Ebels pakte het cadeautje uit en won het punt vervolgens eenvoudig. Jan Brantjes boekte een even verrassende als fraaie zege op Jan de Graaf. De Graaf mocht vooral zichzelf verwijten maken: hij durfde een prima aanval op de koningsvleugel niet door te zetten, waarna Brantjes uit de kuil klauterde en profiteerde van het positionele voordeel. Hans de Goede en Harold Ebels gaven elkaar geen duimbreed toe in een variant van het Slavisch. Na 31 zetten werd de vrede getekend. De Goede, die eerder dit seizoen nog lelijk van Ebels verloor, was daarmee de morele winnaar. Harry Levering was sterker dan Marc Voorwalt en Nico Pepping bond Bert van Diermen aan de zegekar.

15 april 2017

  Jos Admiraal met de leuke groep van dit jaar.

Schaakklas bij De Kerkuil
In vroeger jaren leerde de Limmer jeugd schaken bij Schaakvereniging Vredeburg. Op zaterdagmiddag waren er schaaklessen in het cultureel centrum aan de Dusseldorperweg en op de vroege vrijdagavond konden de jeugdige schakers zich met elkaar meten in een specifieke competitie. Maar dat was vroeger... Al een paar jaar gelden stopte de schaakvereniging met de lessen: leerlingen meldden zich nauwelijks nog aan; docenten verloren hun engagement en de kosten voor de zaalhuur waren niet meer te rechtvaardigen. Toch kunnen jeugdige Limmers nog steeds leren schaken. In plaats van kinderen naar zich toe te laten komen, trekt SV Vredeburg tegenwoordig in de richting van de leerlingen. Sinds enkele jaren verzorgt de vereniging namelijk een buitenschoolse activiteit bij basisschool De Kerkuil. Ook dit jaar was er weer een mooi groepje van jeugdige schaakliefhebbers die zich, aan de hand van het stappenplan van de Nederlandse Schaakbond, de beginselen van het edele spel lieten bij brengen. Docent Jos Admiraal – gepensioneerd ICT-medewerker van een grote bank en een uitstekende schaakspeler bij SV Vredeburg – bezocht iedere vrijdagmiddag De Kerkuil om de lessen te begeleiden. Admiraal was enthousiast over de groep van 2016-2017 en hoopt in het nieuwe schooljaar weer net zo’n leuke en leergierige groep te treffen.

8 april 2017

Glorieus kampioenschap SV Vredeburg
Op vrijdag 7 april was het dan eindelijk zover. Het vlaggenschip van SV Vredeburg kon het kampioenschap in de derde klasse C binnen halen. Ook ronde 24 van de interne competitie stond op het programma.
Zonder de in het buitenland verblijvende kopman Bob Stolp vertrok Vredeburg 1 naar Sint Pancras voor het bondsduel tegen degradatiekandidaat Opening ’64 3. Om het al uitgespeelde Caïssa 5 uit Hoorn op de ranglijst van klasse 3C voorbij te gaan, moest met minimaal 4,5-1,5 gewonnen worden. Een duidelijke, maar toch niet al te gemakkelijke opgave. Niels Hageman, op het vierde bord, was de eerste die een punt veroverde. Toen hij met een toren op de zevende rij een loper veroverde, was het pleit beslecht. Vervolgens won Jos Admiraal op bord vijf. Dat ging evenwel niet zonder slag of stoot. Na een openingsfoutje stond Admiraal vrijwel de hele partij een pion in het nadeel en dreigde ten onder te gaan. Gelukkig maakte zijn tegenstander in het eindspel een kapitale blunder en kon Admiraal de vijandige dame veroveren ten koste van een toren en loper, waarna een gewonnen eindspel resteerde. Op het hoogste bord moest Bert Hollander een remise toestaan. Het eindspel met koning, toren en vier pionnen aan weerszijden van het bord bood geen winstperspectief. Op bord twee wist Harold Ebels een vijandige loper in te sluiten en te veroveren. Omdat dit ten koste ging van de ontwikkeling van de stukken op de zwarte damevleugel bleef de partij nog lang spannend, maar toen eenmaal die stukken mee gingen doen, kon Ebels vlot de 3,5-0,5 aantekenen. Met de overwinning van Ed Stolp op bord drie werd de titel veilig gesteld. Met een actieve dame en loper kraakte Stolp zijn tegenstander langzaam en ving de zwarte koning in het open veld. De overwinning van Sandra Hollander op het laatste bord completeerde het feest. Haar tegenstander kon de doorgebroken a-pion alleen nog maar stoppen door een toren te geven. Einduitslag: een denderende 5,5-0,5. Vredeburg 1 finishte op 10 matchpunten en 26,5 bordpunten uit zes duels. Een glorieus kampioenschap! In de tweede klasse volgend seizoen wordt het zestal een achttal en zal Vredeburg bepaald geen favoriet meer zijn. Integendeel, er zal moeten worden gestreden voor lijfsbehoud. Maar voor nu overheerst de kampioensroes. In de interne competitie veroverde Hans de Goede een mooie scalp: Tars Wanders werd verslagen. Dick Aafjes was ontevreden over zijn spel. Hij was niet opgewassen tegen Barry Blekemolen die de laatste weken weer in uitstekende vorm verkeert. Gertjan Hafkamp rekende vlot af met Adri Beentjes. Gijs Pouw boekte een goede zege op Marc Voorwalt, terwijl Jeroen van Vliet zich de meerdere toonde van Jan Brantjes. De partijen tussen Jan Levering en Jaap Limmen en tussen Nico Pepping en Theo Al kenden geen winnaar. Komende vrijdag – Goede Vrijdag – spelen de schakers van SV Vredeburg het traditionele paastoernooi.

1 april 2017

  Jan Levering zorgde voor een bescheiden stunt

Dubbelslag voor Brantjes
Op vrijdag 31 maart speelden de schakers van SV Vredeburg ronde 23 van de interne competitie. Enkele dagen eerder speelde Vredeburg 4 een bondswedstrijd bij Assendelft 2.
In de vierde klasse F eindigt Vredeburg 4 op de laatste plaats, zoveel was ook al voor het laatste bondsduel al zeker. Des te groter de verrassing dat Vredeburg 4 het sterke Assendelft 2 op een keurige 2-2 hield. Marcel Wester en Jeroen van Vliet verloren hun potje, maar Jan Brantjes en Adri Beentjes noteerden een punt. De overwinning van Brantjes was spraakmakend, want tegen een speler met 400 ratingpunten meer achter de naam. In de interne competitie won koploper Bob Stolp overtuigend van Jos Admiraal. Toen Stolp de zwarte loper op b7 veroverde vond Admiraal het welletjes en stak de hand uit. Ook runner up Bert Hollander won zijn partij. Hans de Goede kwam dramatisch uit de opening. Zijn verdedigingstelling werd vervolgens vlot gekraakt door de aanvallende stukken van Hollander. Ed Stolp en Harold Ebels speelden een lange, enerverende partij. Stolp beschikte over de actieve stelling en leek in het vroege eindspel te kunnen toeslaan. Schijnbaar bevangen door een spook tastte Stolp evenwel mis en verspeelde pardoes een paard. Ebels krabbelde uit het dal en bouwde het verkregen voordeel binnen enkele zetten uit tot een vol punt. Jaap Limmen had binnen no time een kwaliteit te pakken tegen Tars Wanders en schoof de plusstelling keurig naar winst. De geconcentreerde Jan Brantjes versloeg Theo Al en pakte zo zijn tweede overwinning binnen enkele dagen. Ook Adri Beentjes behaalde een dubbelslag: hij versloeg Marc Voorwalt door de zwarte koning met twee lopers en een pion te vangen op veld h5. Jan Levering zorgde voor een bescheiden stunt door de doorgaans sterkere Gertjan Hafkamp op onberispelijke wijze naar een nederlaag te spelen. Hidde Ebels krikte zijn hoge scoringspercentage op naar een niveau boven de 70 procent door een degelijke overwinning op Jan Borst die eerst de c-pion inleverde en later een dodelijke koningsaanval over zich heen kreeg. Barry Blekemolen knokte zich weer binnen de top tien van de ranglijst door te winnen van Sandra Hollander. Harry Levering won de immer beladen strijd tegen zijn zwager Ed van Duin en Marcel Wester tekende voor een fraaie zege op Nico Pepping. Komende vrijdag kan Vredeburg 1 de titel in de derde klasse C binnenhalen. Een overwinning van minimaal 4,5-1,5 bij Opening ’64 3 in Sint Pancras is vereist. Zeker zonder de afwezige eerste bordspeler Bob Stolp een pittige opgave.

25 maart 2017

  De "Stolpjes" speelden remise (Foto: Marlies)

Briljante Beentjes wint toren
Op vrijdag 24 maart speelden de schakers van SV Vredeburg alweer de 22e ronde van de interne competitie.
Koploper Bob Stolp trof zijn vader Ed aan de overzijde van het schaakbord. Zoals vaker eindigde de partij tussen de "Stolpjes" in remise. Het logisch gevolg van een duel waarbij de spelers elkaar door en door kennen en ook geen onverantwoorde risico's willen nemen. Door een overwinning op Dick Aafjes kon Stolp’s achtervolger Bert Hollander op de ranglijst iets dichterbij komen. Hollander haalde het punt binnen door met een toren fraai naar de onderste rij te komen. Dat leverde een volle loper op. Sandra Hollander en Harold Ebels bestreden elkaar in een Siciliaanse partij. De gesloten stelling die na een stukkenruil in het middenspel resulteerde, bood beiden geen enkele winstkans: remise. Gertjan Hafkamp werd op kundige wijze geroosterd door een sterke Hidde Ebels. In het middenspel won Ebels een kleine kwaliteit en schoof het voordeel onberispelijk naar een punt. De paardzet waarmee de uiteindelijke mataanval werd ingeluid, was even dodelijk als sierlijk. De partij tussen Bert van Diermen en Adri Beentjes was lang en meeslepend. In de tijdnoodfase wist Beentjes op briljante wijze het verschil te maken. Met een dame-offer en een slim tussenschaakje veroverde hij een toren. Bewondering door de omstanders viel Beentjes terecht ten deel. Ook Jaap Limmen verkeerde in bloedvorm. Met uitgekiende zetten liet hij Barry Blekemolen in het stof happen. De wijze waarop Limmen zijn f-pion winnend naar de overkant loodste was werkelijk van grote klasse. Hans de Goede en Remi Aafjes kwamen na 25 zetten remise overeen. Uit de analyses achteraf bleek dat De Goede daarmee de beste deal had gedaan: bij de juiste voortzetting had Aafjes wellicht groot voordeel kunnen bereiken. Harry Levering wist via een goede samenwerking tussen dame en toren de zwarte koning van Jan de Graaf van de onderste rij te jagen en uiteindelijk in een matnet te drijven: een prestigieuze overwinning voor Levering. Marlies Sturk won vlot een stuk van Nico Pepping en wikkelde vervolgens keurig af naar winst van de partij. Ook Jan Brantjes boekte een goede zege. Hij behandelde het damegambiet beter dan opponent Marcel Wester. Het duel tussen Jan Levering en Jeroen van Vliet leverde geen winnaar op. Van Vliet beschikte weliswaar over een duidelijk betere slotstelling, maar kon geen winstplan meer bedenken en stelde zich tevreden met een halfje. De pechvogel van de avond was Gijs Pouw. Hij was degene die op het indelingsformulier het onaangename 'oneven' achter zijn naam zag staan.

  Liefst tien externe potjes vrijdag (Foto: Marlies)

18 maart 2017

Vredeburg verplettert Schaakmat
Met bondswedstrijden voor Vredeburg 1, Vredeburg 2 en Vredeburg 4 en ook nog de 21e ronde van de interne competitie was het voor de schakers van SV Vredeburg een zeer actieve week.
Op donderdag 16 maart bezocht het zestal van Vredeburg 2 laagvlieger Purmerend 6. Een regelmatige, maar toch niet echt klinkende, 3,5-2,5 overwinning werd genoteerd. Hidde Ebels, Remi Aafjes en Gertjan Hafkamp zorgden ieder voor een vol punt. Tars Wanders was goed voor een remise. Dick Aafjes en Hans de Goede liepen tegen een nederlaag aan. Met twee overwinningen, twee remises en twee nederlagen eindigt Vredeburg 2 in de middenmoot van de derde klasse E. Vredeburg 1 ontving een dag later Schaakmat 2 uit Zuid-Scharwoude. Om op koers te blijven voor het kampioenschap in de derde klasse C moest het vlaggenschip van SV Vredeburg een goede overwinning boeken. En dat lukte... Bert Hollander scoorde het eerste punt na een mooie koningsaanval. Bob Stolp volgde snel. De verbonden vrijpionnen op de b- en c-lijn waren niet meer te stoppen. Sandra Hollander maakte de 3-0. De vijandelijke koning werd midden op het bord gevangen. Harold Ebels zag een openingsvoordeel verdampen, nam geen risico en stelde via een geaccepteerd remise-aanbod de overwinning veilig voor SV Vredeburg. Vervolgens scoorden ook Niels Hageman en Ed Stolp nog het volle punt. Hageman via een fraaie matwending met paard en toren. Stolp duwde zijn tegenstander in een positionele partij langzaam over de rand. Met de superscore van 5,5-0,5 houdt Vredeburg 1 de titelkansen in eigen hand. Het uitgangspunt is glashelder: op 7 april dient bij degradatiekandidaat Opening '64 3 in Sint Pancras met 4,5-1,5 of meer gewonnen te worden om het reeds uitgespeelde Caïssa 5 uit Hoorn voor te blijven. Lukt dit niet... dan maken de schakers uit Hoorn de stap naar de tweede klasse. Het viertal van Vredeburg 4 ontving de buren van Oppositie 3. Harry Levering, Marcel Wester en Jan Brantjes konden het niet bolwerken, maar Ed van Duin noteerde een fraaie zege. Met de 1-3 nederlaag blijft Vredeburg 4 onderaan bungelen in de vierde klasse F. In de interne competitie boekte Adri Beentjes een keurige overwinning op Marlies Sturk die in het middenspel een paard verloor. Theo Al wist de koning van Marc Voorwalt in de hoek te drijven, om vervolgens met dame en toren beslissend toe te slaan. Tars Wanders en Gertjan Hafkamp speelden een enerverende partij. Met een kwaliteit en een pion meer op het bord had Wanders de zege in handen, maar Hafkamp stribbelde nog lang en gevaarlijk tegen. De partij tussen Hans de Goede en Dick Aafjes was spannend tot het moment dat De Goede, na een pionnenruil, volkomen ten onrechte meende met een toren te kunnen terugslaan. Aafjes veroverde de toren eenvoudig. De Goede kon opgeven. Komende week wachten een bondswedstrijd voor Vredeburg 3 en de 22e ronde van de interne competitie.

  Vredeburg 3 ging thuis onderuit (Foto: Marlies)

4 maart 2017

Volendam vloert Vredeburg
Op vrijdag 3 maart ontving het viertal van Vredeburg 3 de titelconcurrent van Volendam 3 voor een duel in de bondscompetitie. De overige schakers traden aan voor ronde twintig van de interne competitie.
Vredeburg 3 ging goed van start door een overwinning van Jan Borst. Hij kwam op het vierde bord al beter uit de opening en bouwde het voordeel kundig uit naar een punt. Maar daarna was het over met de pret. Tars Wanders plaatste op het eerste bord een stukoffer dat volkomen mislukte en kwam de achterstand van een volle loper niet meer te boven. Ook Jan Levering en Bert van Diermen delfden het onderspit. Met de 3-1 nederlaag diskwalificeert Vredeburg 3 zich in de titelstrijd in de vierde klasse G. Met nog twee duels te gaan lijkt Volendam 3 daar nu op weg naar het kampioenschap. In de interne competitie versterkten koploper Bob Stolp en achtervolger Bert Hollander hun positie. Stolp versloeg Dick Aafjes op typerende wijze. Door Stolp’s diepzinnige zetten in het vroege middenspel transformeerde een op het eerste gezicht evenwichtige stelling langzaam in een hopeloze situatie voor Aafjes. Bert Hollander overklaste Barry Blekemolen en won vlot een stuk tegen een pion. Omdat de term "opgeven" in het woordenboek van Blekemolen niet voorkomt, moest Hollander nog lang wachten alvorens het punt daadwerkelijk te kunnen bijschrijven. Remi Aafjes en Harold Ebels noteerden een saaie remise. Met zetten van beton zorgde Aafjes ervoor dat zijn hoger geklasseerde tegenstander geen aanvallende aanknopingspunten kreeg en verdiende aldus het keurige halfje. De partij tussen Jos Admiraal en Sandra Holander leverde ook een remise op. Deze remise was echter resultante van een zeer enerverende partij met wisselende kansen en spanning als gevolg van tijdnood. Jan de Graaf begon zich na exact zeven openingszetten eens langzaam op zijn partij te concentreren toen zijn messcherpe opponent Jaap Limmen met een voortreffelijke paardzet al de dame veroverde. De Graaf kon direct opgeven en had ruim de tijd voor een extra bakkie troost. Hans de Goede overleefde het openingsoffensief van Gertjan Hafkamp en kwam met kwaliteitswinst in het middenspel beslissend ‘back in business’. Theo Al tekende voor een fraaie overwinning op Adri Beentjes – ook hier was kwaliteitswinst genoeg – terwijl Jeroen van Vliet verrassend Harry Levering de baas was. Jan Brantjes en Ed van Duin maakten er een lange partij van. Het was Brantjes die de langste adem had en in het eindspel het punt veroverde. Komende vrijdag wordt er niet geschaakt, omdat de speelzaal niet beschikbaar is vanwege Limmen Creatief. Op 16 en 17 maart staan bondswedstrijden geprogrammeerd voor respectievelijk Vredeburg 2 en 1.

25 februari 2017

  Vredeburg speelde ronde 19 van de competitie.

Koploper Stolp slaat gaatje
Op vrijdag 24 februari speelden de schakers van SV Vredeburg de negentiende ronde van de interne competitie. Op het affiche onder meer tweemaal een Stolp-Hollander duel.
Koploper Bob Stolp bediende zich van het koningsgambiet in zijn partij tegen Sandra Hollander. Met man en macht probeerde de zwartspeelster de pluspion op het bord te houden, maar Stolp wist wel raad met de slecht verdedigde vijandelijke koning die in het centrum bleef hangen. Langzaam maar zeker drukte Stolp door naar een mooie overwinning. Een tafel verder kwam runner-up Bert Hollander maar niet door de stugge verdediging van Ed Stolp. Na een zet of dertig werd de vrede getekend. Omdat nummer drie Jos Admiraal ook niet tot winst kwam - hij remiseerde na een wat matige opening met Remi Aafjes - slaat Stolp een serieus gaatje in de race om het kampioenschap. Barry Blekemolen profiteerde van een moment van onachtzaamheid van Gertjan Hafkamp die een stuk weggaf. Blekemolen kon daardoor de a-pion naar de overzijde dirigeren. Hans de Goede won, voor het eerst in zijn schaakcarrière bij SV Vredeburg, van Jaap Limmen. Exemplarisch voor het seizoen van beiden: Hans de Goede staat met goede resultaten keurig binnen de top tien. Jaap Limmen staat met een teleurstellend percentage van minder dan vijftig procent rond de twintigste stek. Harold Ebels en Tars Wanders speelden een lange en enerverende partij. Ebels ging niet optimaal om met de Franse opening van Wanders, maar creëerde in het middenspel toch een evenwichtige stelling. Vervolgens liet Wanders een remise-aanbod lopen, om in het ultieme eindspel nog onderuit te gaan. Hij taxeerde een gemene penning van Ebels verkeerd en verloor een paard. Bert van Diermen was opgetogen over zijn overwinning op Theo Al. Damewinst maakte het verschil. Jan Brantjes vertrouwde op zijn geliefde damegambiet, maar de gehaaide Marc Voorwalt trapte niet in de valletjes, speelde zijn eigen spel en veroverde keurig een punt. Jan Borst had in de slotstelling twee vrijpionnen over die door Gijs Pouw niet meer tegen te houden waren. Robin Rommel rekende vlot af met Jan de Graaf. De verbonden torens op de zevende rij waren De Graaf te machtig. Komende vrijdag wacht ronde twintig van de interne competitie. Ook speelt Vredeburg 3 een bondsduel tegen titelconcurrent Volendam 3.

18 februari 2017

  Vrijdag bleef Harry Levering helaas oneven
  (Foto: Marlies)

Kampioenskansen blijven intact
Op dinsdag 14 februari bezocht het eerste zestal van SV Vredeburg de buren van Oppositie 2 voor een duel in de bondscompetitie. Op vrijdag stond ronde achttien van de interne competitie op het programma.
Vredeburg 1 strijdt met Caïssa uit Hoorn en Attaqueer uit Nibbixwoud om de titel in de derde klasse C. Om de kampioenskansen intact te houden moest gewonnen worden van middenmoter Oppositie 2. Het werd een moeizame avond. Na een te makkelijke remise van Jos Admiraal, remises van Niels Hageman en Ed Stolp, een jammerlijke nederlaag van Gertjan Hafkamp – hij werd geklopt door een uitgekookte Piet Manni – en een strakke overwinning van kopman Bert Hollander op Tjerk Voskuil stond een stand van 2,5-2,5 op het scorebord. Gelukkig wist Hidde Ebels in een eindspel dat zomaar remise had kunnen lopen dusdanig veel druk op de stelling te houden dat zijn tegenstander, Jacques den Outer, in tijdnood kwam. Toen Den Outer daadwerkelijk de maximaal toegestane bedenktijd overschreed, konden de spelers van Vredeburg opgelucht ademhalen. In de interne competitie verloor Remi Aafjes in het vroege middenspel van zijn partij tegen Bert Hollander een pionnetje: het begin van het einde. Hollander ruilde af, bouwde uit en schoof door naar een vol punt. Ook koploper Bob Stolp won zijn partij. Tegenstander Barry Blekemolen offerde doelbewust een pion voor een aanvalskans over een open lijn. Maar tegen een speler van het kaliber Bob Stolp was dit juist een strategie die versneld naar de ondergang leidde. Harold Ebels beschikte in zijn partij tegen Jos Admiraal over het initiatief en het ruimtevoordeel. Maar toen Admiraal de bevrijdende pionzet f5 kon spelen, vielen voor Ebels alle deuren in het slot en resteerde een remisestelling. Theo Al speelde een puike partij en leek, met drie pluspionnen, Marlies Sturk op te gaan rollen. Maar toen Al in het eindspel zomaar een toren wegblunderde, kon Sturk toch nog de overwinning stelen. Al was in goed gezelschap: ook Gertjan Hafkamp deed een volle toren cadeau. Hier was het Dick Aafjes die het cadeautje uitpakte. Ed Stolp en Hidde Ebels speelden een complexe manoeuvreerpartij. Even leek Stolp de overhand te krijgen, maar met een slimme damezet herstelde Ebels het evenwicht en verzekerde zich daarmee van een halfje. Marc Voorwalt probeerde tegen Nico Pepping aan te sturen op een pionneneindspel, om zodoende de geleerde lessen van de voorafgaande schaaktraining in de praktijk te kunnen brengen. Daar kwam het niet van: in het middenspel verloor Pepping de concentratie en kon Voorwalt beslissend toeslaan. Jan Levering en Adri Beentjes gingen lang gelijk op. Toch wist Levering in het eindspel een voordelig verschil te creëren en het punt te pakken.

11 februari 2017

  De derby Vredeburg 2 – Castricum 3 (Foto: Bert)

Burenstrijd eindigt onbeslist
Op vrijdag 10 februari stond het mooie affiche Vredeburg 2-Castricum 3 op het programma. Ook ronde zeventien van de interne competitie was aan de orde. Eerder in de week kwam Vredeburg 4 in actie.
Barry Blekemolen bracht Vredeburg 2 op een voorsprong door te profiteren van slap openingsspel van zijn tegenstander. Dat leverde winst van maar liefst twee gezonde pionnen op. Hans de Goede verdubbelde de voorsprong door een voordelig pionneneindspel bekwaam naar winst te schuiven. Maar de vreugde verstomde toen snel na elkaar Gertjan Hafkamp, Remi Aafjes en Sandra Hollander de koning moesten omleggen. Teamcaptain Dick Aafjes moest plots zijn remise-achtige eindspel zien te winnen om Vredeburg 2 te behoeden voor een nederlaag. Met enig fortuin slaagde Aafjes daar in: in de tijdnoodfase tastte zijn tegenstander mis en Aafjes kon materiaal en de partij winnen. De 3-3-eindscore houdt zowel Vredeburg 2 als Castricum 3 gevangen in de middenmoot van de ranglijst van de derde klasse E. Eerder in de week bezocht het viertal van Vredeburg 4 het Paard van Ree 2 in Wijk aan Zee. Dat leidde tot een nipte nederlaag: 2,5-1,5. Harry Levering en Ed van Duin verloren hun partij. Marcel Wester boekte een knappe zege, terwijl Adri Beentjes goed was voor een half punt. Vredeburg 4 staat in de achterhoede in de vierde klasse F. In de interne competitie liet Jaap Limmen een gewonnen eindspel tegen Gijs Pouw glippen: hij verzuimde een cruciale loperzet die nodig was om een ver opgerukte pion van Pouw van promotie te weerhouden. Nu werd het een nul voor Limmen en een één voor Pouw. Robin Rommel haalde vlot een punt: de aanval met dubbele torens en dame over de h-lijn was te machtig voor Marcel Wester. Bert Hollander hoopte Harold Ebels te verrassen met een wilde aanval op de koningsvleugel. Ebels echter haalde de angel eruit door middel van een tegenaanval in het centrum. Na een fikse ruil van stukken resteerde niet meer dan een remisestelling . Theo Al scoorde het volle punt. Dat was een koud kunstje: zijn tegenstander Harry Levering had onderweg de dame verkwanseld. Nico ‘Bam Bam’ Pepping won de strijd van Ed van Duin, die mopperde dat hij eerst beter stond, maar het toch nog had weggegeven. Ed Stolp en Jan Levering speelden een lange partij. Stolp won een stuk in het middenspel, maar Levering verkocht zijn huid duur. Toch gaf de materiële plus van Stolp de doorslag. Adri Beentjes toonde zich sterker dan Jan Brantjes. Komende week bezoekt Vredeburg 1 de buren van Oppositie 2. Enkele dagen later wacht ronde achttien van de interne competitie.

4 februari 2017

  Vredeburg 3 won ruim en snel (Foto: Bert)

Vredeburg veegt Wijker Toren
Op vrijdag 3 februari ontving het viertal van Vredeburg 3 Wijker Toren 5 voor een duel in de bondscompetitie. De overige schakers speelden ronde zestien van de interne competitie.
Gijs Pouw toonde Vredeburg 3 de juiste weg door snel de partij van zijn Beverwijkse opponent te winnen. Damewinst was beslissend. Niet veel later volgde Remi Aafjes, op het eerste bord, het goede voorbeeld. Toen Jan Borst pionwinst in het middenspel uitbouwde naar een winnende stelling was het pleit beslecht. Jan Levering kwam vervolgens remise overeen met zijn tegenstander, zodat de afgedroogde Beverwijkers snel huiswaarts konden. Met de 3,5-0,5-overwinning voegt Vredeburg 3 zich bij de koplopers in de vierde klasse G. In de interne competitie ontwikkelde het duel tussen Gertjan Hafkamp en Bert Hollander zich tot een fascinerend schouwspel. Hafkamp met een dame en Hollander met twee torens gaven elkaar in het lange eindspel geen duimbreed toe. Ademloos zagen de omstanders hoe in de opperste tijdnoodfase – beiden hadden nog minder dan anderhalve minuut bedenktijd – een sprankelende remise tot stand kwam. Eerder was ook het duel tussen koploper Bob Stolp en Harold Ebels al in remise geëindigd. Stolp had een klein ruimtevoordeel, maar vond in een Engelse partij geen opening in de gesloten verdediging van de zwartspeler. Voor de tweede keer op rij won Jan Brantjes van een tegenstander met de naam Pepping. Dit maal was het Nico Pepping die niet goed reageerde op het damegambiet van Brantjes. Barry Blekemolen was uitstekend op dreef. Met goed samenspel tussen de torens en een gevaarlijke loper op de diagonaal a1-h8 kraakte hij de verdediging van Hans de Goede. De partij tussen Theo Al en de immer op de aanval loerende Jan de Graaf was spannend. De Graaf won materiaal, maar kampte met een open koningstelling. Toch was het De Graaf die het punt scoorde. Niels Hageman deed Dick Aafjes schrikken met een knallend loperoffer op h6. Aafjes kon de loper niet nemen wegens dreigend paardverlies. Aafjes probeerde zijn huid nog zo duur mogelijk te verkopen, maar Hageman schoof op routine naar de winst. Marcel Wester verraste met een degelijke overwinning op Adri Beentjes, terwijl Ed Stolp een moment van onachtzaamheid van Jaap Limmen met stukwinst meedogenloos afstrafte. Robin Rommel trof de meest beroerde indeling: oneven. Komende vrijdag wacht het fraaie affiche Vredeburg 2-Castricum 3, alsmede ronde zeventien van de interne competitie.

28 januari 2017

Brantjes in bloedvorm
Op vrijdag 27 januari speelden de schakers van SV Vredeburg de vijftiende ronde van de interne competitie. Ondermeer een rechtstreeks duel om de eerste plaats stond op het programma.
Runner-up Bert Hollander maakte het koploper Bob Stolp bijzonder lastig. Door pionwinst in het vroege middenspel liep Stolp, nota bene achter de witte stukken, achter de feiten aan. Maar Hollander slaagde er toch niet in om de stelling met de pluspion in winst om te zetten. Met de benauwde remise handhaaft Stolp zich aan de kop van de ranglijst. Gertjan Hafkamp liet weer eens zien over stalen zenuwen te beschikken. In de tijdnoodfase begon Jos Admiraal foutjes te maken, terwijl Hafkamp geen krimp gaf en voortdurend de beste zet speelde. Na tachtig zetten mocht Hafkamp het punt noteren. Harold Ebels probeerde de Scandinavische verdediging van Niels Hageman te kraken, maar verder dan een ruimtevoordeel kwam Ebels niet. Met kunst en vliegwerk hield Hageman de koningspositie gesloten en dwong een remise af. Jan Brantjes verkeerde in bloedvorm en versloeg Chiel Pepping met een mooie aanval over de g-lijn. De twee torens kregen hulp van een loper en schakelden de zwarte koning uit. Remi Aafjes velde Barry Blekemolen met een briljante loperzet. Blekemolen kon kiezen tussen dameverlies of een matwending. Sandra Hollander won in het middenspel een stuk tegen twee pionnen van Dick Aafjes, maar moest nog lang werken om het voordeel uit te bouwen tot een punt. Hans de Goede vond iedere keer weer een verdediging tegen de sterke aanvallen van Ed Stolp en sleepte zo, voor de poorten van de hel, een half punt weg. Hidde Ebels en Theo Al gingen gelijk op, tot het moment dat Al spontaan een loper doneerde. Daarna had Ebels, de kakelverse snelschaakkampioen, geen probleem de vis op het droge te halen. Tars Wanders houdt aansluiting met de top tien door een degelijke overwinning op Jan Levering. Komende vrijdag wordt vervolgd met ronde zestien. Ook ontvangt Vredeburg 3 De Wijker Toren 5 voor een duel in de bondscompetitie.

21 januari 2017

  Hidde ontvangt de beker van voorzitter Jos
  (Foto: Bert)

Hidde Ebels kampioen snelschaken
Op vrijdag 20 januari speelden de schakers van SV Vredeburg het jaarlijkse toernooi om het kampioenschap snelschaken.
Bij het snelschaken geldt dat de spelers maximaal vijf minuten bedenktijd per persoon per partij hebben. Het is do or die en dat levert het nodige vuurwerk op. Bij Vredeburg zijn veel spelers bedreven in de spectaculaire discipline, waardoor het toernooi jaar in jaar uit spannend is tot de laatste ronde. Dit maal gingen Hidde Ebels en Gertjan Hafkamp met 4 uit 4 als een komeet van start. Oud-kampioenen Bert Hollander, Robin Rommel en Harold Ebels morsten daarentegen dusdanig veel punten dat zij al snel tot de kanslozen behoorden. Bob Stolp en Niels Hageman mengden zich wel in de strijd om de titel. Toen Hafkamp in de zesde ronde verloor van Niels Hageman en Hidde Ebels won van Bert Hollander kwam Hidde Ebels aan de leiding van de ranglijst om deze positie niet meer af te staan. Uiteindelijk finishte de 21-jarige psychologiestudent op 7,5 uit 9 en greep zo voor de eerste keer de felbegeerde snelschaaktrofee. Omdat Hidde Ebels in de onderlinge duels won van al zijn directe concurrenten kon de titel zeker "verdiend" genoemd worden. Overigens blijft de beker op hetzelfde adres te aanschouwen: Hidde Ebels volgt namelijk zijn vader op als snelschaakkampioen van SV Vredeburg. Met 7 punten legde Bob Stolp beslag op het zilver, terwijl Niels Hageman met 6,5 punten goed was voor brons. Hafkamp en Jos Admiraal completeerden de top vijf. Komende vrijdag staat ronde vijftien van de interne competitie op het programma.

14 januari 2017

  Jan wint het prestigeduel tegen Harry
  (Foto: Marlies)

Blekemolen grijpt strohalm
Op vrijdag 13 januari speelden de schakers van SV Vredeburg de veertiende ronde van de interne competitie. Maar liefst twaalf partijen werden gespeeld.
Jaap Limmen lijkt in bloedvorm voor het prestigieuze Tata Chess Tournament. Met een flitsende tegenaanval – de winnende zet van de loper naar veld h3 was even verrassend als dodelijk – nekte hij de witte koning van Hidde Ebels. Bob Stolp en Gertjan Hafkamp speelden een lange en spannende partij. Het was Stolp, die ondanks de wegtikkende minuten, koel bleef en de vrije b-pion winnend richting overzijde loodste. Het prestigeduel tussen de broers Jan en Harry Levering werd in het voordeel van eerstgenoemde beslecht. Kwaliteitswinst in de openingsfase was beslissend. Bert van Diermen beging een onzorgvuldigheid in de opening. Na nog geen twaalf zetten werd de arme Van Diermen vervolgens ingeblikt door de alerte Jan de Graaf. Harold Ebels wist met een kleine combinatie in het middenspel een kwaliteit te winnen van Hans de Goede. Toen Ebels ook nog een pion binnen hengelde, besloot De Goede wijselijk de pijp aan Maarten te geven. Op routine haalde Tars Wanders het punt tegen Adri Beentjes: in de opening ging het nog gelijk op, maar daarna nam Wanders het heft in handen en bouwde aan een gewonnen eindspel. De partij tussen Ed Stolp en Barry Blekemolen was een kraker van formaat. Conform verwachting kwam de sterke Ed Stolp na loperwinst in het middenspel in een winnende positie, maar door een dubieuze damezet van Stolp kreeg Blekemolen een tegenkans. Blekemolen greep de strohalm, penetreerde de witte koningstelling met dame en loper en duwde de witte koning in een matnet. Jos Admiraal handhaaft zich op de tweede plek van de ranglijst. Dick Aafjes werd gestraft voor het uitstellen van de rokade. De damezet van Admiraal waardoor de zwarte koning vleuggellam werd gemaakt, was fraai. Theo Al en Jeroen van Vliet gingen er eens goed voor zitten, maar geen van de twee kemphanen wist de ander zijn wil op te leggen. Remise was onontkoombaar. Komende vrijdag spelen de schakers van SV Vredeburg de jaarlijkse strijd om de felbegeerde snelschaaktrofee.

7 januari 2017

Benauwde remise voor Vredeburg
Op vrijdag 6 januari speelden zowel het eerste als het tweede team van SV Vredeburg een bondswedstrijd. De overige schakers traden aan voor ronde dertien van de interne competitie.
Vredeburg 1 ontving titelconcurrent Caïssa 5 uit Hoorn. Op alle zes de borden ontstond een spannende strijd. Door ongelijke lopers kon Jos Admiraal een pluspion niet uitbuiten en moest berusten in remise. Ook Ed Stolp behaalde, in een zeer gesloten stelling, een half punt. Niels Hageman leek te gaan winnen, maar op miraculeuze wijze wist zijn tegenstander in een eindspel met twee pionnen minder, door een ijzersterke positionering van de koning, te ontsnappen met remise. Ook Harold Ebels scoorde een halfje. In zijn partij, met een Slavische opstelling, werd het evenwicht nooit doorbroken. Toen Bert Hollander onverhoopt verloor – na een fraaie combinatie was de opgerukte d-pion van zijn opponent niet meer tegen te houden – moest Bob Stolp, op het eerste bord, beslist winnen om Vredeburg voor een nederlaag te behoeden. Maar de clubkampioen van Vredeburg maakte zijn faam waar: in de tijdnoodfase veroverde hij de h-pion en schoof vervolgens, met vele gespannen koppies rond het bord, het eindspel ijskoud en kundig naar winst. Met de benauwde 3-3 blijft Vredeburg mee strijden om het kampioenschap in de derde klasse C. Vredeburg 2 bezocht Het Witte Paard 2 in Zaandijk, alwaar het zestal de oren werden gewassen. Teamcaptain Dick Aafjes, Barry Blekemolen, Gertjan Hafkamp, Robin Rommel en Remi Aafjes kregen allen een nederlaag te verwerken. Hans de Goede vormde de gunstige uitzondering: hij won, op het vijfde bord, in gedegen stijl zijn partij. De 5-1 betekent dat Vredeburg 2 gevangen blijft in de grijze middenmoot van de ranglijst van de derde klasse E. In de interne competitie wist Adri Beentjes, ondanks een matige opening, te winnen van Ed van Duin. In het eindspel waren de twee zwarte paarden van Beentjes sterker dan de vier witte pionnen van Van Duin. Jaap Limmen hield enigszins verrassend de sterke Sandra Hollander op remise. Harry Levering versloeg Jan Brantjes, die moest boeten voor een uitgestelde rokade. Theo Al en Nico Pepping gaven elkaar geen duimbreed toe. Remise was derhalve een logische uitslag.

18 december 2016

Hollander winterkampioen
Op vrijdag 16 december speelden de schakers van SV Vredeburg de twaalfde ronde van de interne competitie. Dit jaar rest nog slechts het traditionele kersttoernooi.
In een rechtstreeks duel mochten Bert Hollander en Jos Admiraal uitmaken wie als "winterkampioen" de kerst in zou gaan. Hoewel de partij zich in materiële zin evenwichtig ontwikkelde, was dat in positionele zin niet het geval. Hollander bouwde zorgvuldig aan een sterke pionnenketen op de damevleugel. Admiraal kwam steeds meer onder druk te staan en zag met lede ogen dat de b-pion van Hollander niet meer tegen te houden was. De partij tussen Barry Blekemolen en Sandra Hollander was plots afgelopen toen eerstgenoemde zomaar een paard verspeelde. Gertjan Hafkamp en Harold Ebels maakten er een ware schaakthriller van. Ebels kreeg in een Siciliaanse partij de overhand in het middenspel, maar het betere time-management van Hafkamp zorgde ervoor dat de rollen in het eindspel werden omgedraaid. Ruim na middernacht – na liefst 86 zetten – kon Hafkamp het punt bijschrijven. Ook Robin Rommel en Hans de Goede speelden een lange partij. Lang leek remise het voor de hand liggende resultaat, maar toen De Goede met dame en toren de tweede rij wist te bereiken had Rommel plots geen verdediging meer tegen de matdreiging. Het interessante "duel der generaties" tussen vader Dick en zoon Remi Aafjes eindigde in het voordeel van de meer ervaren speler. Remi maakte een klein foutje in het middenspel met verlies van een paard tot gevolg. Jan Borst haalde Chiel Pepping, die vorige week nog zo sterk speelde, van de roze wolk. Met degelijke zetten haalde Borst de zege binnen. Tars Wanders en Hidde Ebels deelden het punt. Eerst leek Ebels gebruik te kunnen maken van de matige ontwikkeling van de witte stukken. Later leek Wanders in het voordeel te komen door de zwakke positie van de zwarte koning. In de praktijk echter werd de remisemarge niet overschreden. Iets soortgelijks gold voor de partij tussen Jan Levering en Theo Al. Na een zet of veertig van het betere schuifwerk was nog geen cruciaal verschil ontstaan, waarna het overeenkomen van remise een aanvaardbare route naar "het barretje" opleverde. Gijs Pouw won overtuigend van Ed van Duin, terwijl Harry Levering zich sterker toonde dan Kees Aafjes. Komende vrijdag staat het traditionele kersttoernooi op het programma. Daarna volgt een weekje vakantie. Op 6 januari 2017 wachten weer de nodige schaakactiviteiten in de vorm van twee bondswedstrijden en een interne ronde.

10 december 2016

  Vredeburg 3 en 4 aan de bak. (Foto: Marlies)

Briljante matvoering door Pepping
Op vrijdag 9 december speelden Vredeburg 3 en 4 bondswedstrijden. De overige schakers speelden de elfde ronde van de interne competitie. Dat leverde gedenkwaardige partijen en opvallende uitslagen op.
Vredeburg 3 ontving Het Witte Paard 3 uit Zaandam. Adri Beentjes en Gijs Pouw liepen vlot tegen een nederlaag aan. Bert van Diermen wist vervolgens een eindspel met dame tegen twee torens in zijn voordeel te beslechten. Een overwinning voor Jan Levering op het eerste bord zou Vredeburg 3 toch nog een matchpunt opleveren... Levering kwam een heel eind, maar in het bloedstollende eindspel liet hij zijn tegenstander wegkomen met remise door een ongelukkig patzet. Eindscore: 1,5-2,5. Vredeburg 4 trof de buren van Castricum 4. Tegen de ijzersterke koploper viel geen eer te behalen. Op de borden van Harry Levering, Jan Brantjes, Marcel Wester en Ed van Duin tekende zich eenzelfde beeld af: na een aanvankelijk evenwicht werd de tegenstander in het zadel geholpen door een klein foutje, hetgeen vervolgens de basis bleek voor een stevige nederlaag. In de interne competitie won Chiel Pepping verrassend van de sterker veronderstelde Marlies Sturk. Naar eigen zeggen was het zijn beste partij in bijna twintig jaar schaken bij SV Vredeburg. De matvoering van Pepping, die met de beide lopers de zwarte koning vastzette in de hoek van het bord, was inderdaad briljant. Jeroen van Vliet won van Jan Borst die in de opening een paard liet gaan. Van Vliet schoof de meevaller onberispelijk naar een prima zege. Ook Dick Aafjes ontving van zijn tegenstander een vorstelijk cadeau: Ed Stolp zette zomaar een stuk te grabbel op veld f5. Aafjes pakte het cadeautje uit, ruilde vervolgens zoveel mogelijk materiaal af en incasseerde rond de dertigste zet het volle punt. Jaap Limmen trok veel te wild ten aanval tegen de Siciliaanse verdediging van Harold Ebels. Een uitgekookte tegenzet in de vorm van een dubbele aanval op paard en dame bracht Ebels stukwinst, waarna Limmen de ongelijke strijd staakte. Het topduel tussen Jos Admiraal en Bob Stolp was uitermate boeiend. Stolp leek na kwaliteitswinst in het middenspel aan het langste eind te trekken, maar met een ingenieuze eeuwig-schaakvariant ontsnapte Admiraal met remise. Ook de partij tussen Bert Hollander en Niels Hageman eindigde in remise. Hollander leek positioneel de overhand te hebben, maar toen Hageman losbrak met een torenzet naar de onderste rij kwam Hollander plots in het nauw. De witte koning had evenwel een ontsnappingsroute, waarna het punt logischerwijs werd gedeeld. De partij tussen Hidde Ebels en Gertjan Hafkamp was lang en van hoog niveau. Met een mooi offer creëerde Hafkamp voordeel in het middenspel. Ebels knokte zich terug in de partij en bereikte op zijn beurt een zeer voordelig eindspel. Maar na paardwinst in de "dying seconds" was het toch de onverstoorbare Hafkamp die de zege boekte. Na een nederlaag tegen Barry Blekemolen zakt Tars Wanders uit de top tien van de ranglijst. Blekemolen bewandelt juist de omgekeerde route. Hans de Goede was te sterk voor Theo Al. Eerst smeerde hij Al een dubbelpion aan. Vervolgens bracht hij zijn verdediging op orde, om tenslotte een winnende koningsaanval in gang te zetten.

3 december 2016

  Vredeburg 2 speelde 3-3 tegen Waagtoren 7.

Twee maal 3-3 bij Vredeburg
Op vrijdag 2 december speelden zowel het eerste als het tweede zestal van SV Vredeburg een bondswedstrijd. Ook stond ronde tien van de interne competitie geprogrammeerd.
Vredeburg 1 trad aan in Nibbixwoud, alwaar koploper Attaqueer 1 de messen had geslepen. Voor Vredeburg werd gewonnen door Bob Stolp, Bert Hollander en Jos Admiraal. Stolp veroverde een kwaliteit in het middenspel. Hollander rokeerde bewust niet en viel beslissend aan over de koningsvleugel. Admiraal is een kenner van het Morra-gambiet. Zijn tegenstander blijkbaar niet: hij kwam met ontwikkelingsnadeel uit de opening en werd vervolgens langzaam gekraakt. Sandra Hollander, Harold Ebels en Tars Wanders kregen helaas een nederlaag te verwerken. Hollander werd hard aangepakt over de h-lijn en kon de blote koning niet meer verdedigen. Ebels verloor een pion in het vroege middenspel van een Shvesnikov en kwam die achterstand niet meer te boven. Wanders verloor een paard op de onderste rij. De 3-3-eindscore houdt Vredeburg in positie voor een topklassering in klasse 3C. Toch overheerste het gevoel dat met een half puntje meer een reuzenstap zou zijn gedaan. Vredeburg 2 ontving De Waagtoren 7 uit Alkmaar. Ook hier draaide het uit op een 3-3-score. Gertjan Hafkamp en Dick Aafjes zorgden voor een vol punt. Remi Aafjes en Barry Blekemolen waren goed voor een remise, terwijl Robin Rommel en Adri Beentjes onderuit gingen. Vredeburg 2 handhaaft zich in de middenmoot. In de interne competitie was de remise tussen Theo Al en Jaap Limmen opvallend. Met het knappe resultaat tegen de doorgaans sterkere Limmen houdt Al aansluiting in het linker rijtje. Hidde Ebels verloor in zijn partij tegen Marlies Sturk in de opening een pionnetje, maar herpakte zich snel en voerde de druk op tegen de witte koning. Toen Sturk, onder de aanhoudende druk, verzuimde de dame naar een ander veld te spelen, was het gelijk gedaan. Jan Borst was te sterk voor Nico Pepping en Marcel Wester won overtuigend van Kees Aafjes. Komende vrijdag spelen de viertallen van Vredeburg 3 en 4 bondswedstrijden en wacht ronde elf van de interne competitie.

26 november 2016

  Broederstrijd fam. Pepping: 1-1! (Foto: Marlies)

Kleine lettertjes nekken Vredeburg
Met een bekerduel voor het eerste viertal, een bondswedstrijd voor Vredeburg 4 en de negende ronde van de interne competitie beleefden de schakers van SV Vredeburg een drukke week.
Op vrijdag 25 november ontving Vredeburg 1 het sterke Aris de Heer – gemiddeld scoorden de tegenstanders uit Middenbeemster honderd ratingpunten meer – voor een duel in de eerste ronde van de bekercompetitie van de NHSB. Bob Stolp en Bert Hollander leverden solide prestaties door op de eerste twee borden te remiseren. Jos Admiraal kwam op bord drie onder druk te staan toen zijn opponent met paard en loper de koningstelling van Admiraal penetreerde. Nadat ook de vijandelijke dame zich aan het front had gemeld, viel de stelling van Admiraal snel in elkaar. Sandra Hollander speelde op het vierde bord een uitmuntende partij en profiteerde knap van de matige verdediging rondom de zwarte koning aan de overzijde. De meer dan keurige 2-2-score was voor Vredeburg echter niet genoeg om door te kunnen bekeren. De kleine lettertjes in het reglement zeggen dat bij een gelijke stand de uitslagen op de hogere borden de doorslag geven. Vredeburg 4 bezocht op dinsdagavond De Waagtoren 10 in Alkmaar en noteerde een krappe nederlaag. Tegenover de overwinning van Harry Levering en de remise van Jan Brantjes stonden nullen van Marcel Wester en Ed van Duin. De 2,5-1,5 kan niettemin als "bemoedigend" worden getaxeerd. In de interne competitie gaf Remi Aafjes andermaal blijk van zijn recente progressie: zonder enig moment in de problemen te komen hield hij de sterke Niels Hageman op remise. Robin Rommel speelde voor Sinterklaas toen hij zijn politieke vriend Harold Ebels op de zeventiende zet een ongedekt paard liet slaan. Opgeven was vervolgens de beste optie. Adri Beentjes kampt met vormverlies: met enkele ongelukkige zetten hielp hij de dankbare Theo Al aan een toren en een paard en daarmee aan de zege. "Weet je het zeker?", vroeg Harry Levering aan zijn zwager en tegenstander Ed van Duin toen deze een toren naar veld b6 speelde. Maar Van Duin had het stuk al losgelaten. Tot zijn afgrijzen zag hij een moment later dat de grijnzende Levering de toren zomaar kon nemen. Van Duin gooide het bijltje er vervolgens maar bij neer. Bert van Diermen had geen schijn van kans tegen de uitgekookte Jan Borst die door een goede samenwerking tussen dame en torens de witte stelling uiteen wist te spelen. Jaap Limmen kende een weekhartig moment toen hij in een superieure stelling met een pion meer instemde met het remisevoorstel van Marlies Sturk. Hans de Goede en Gertjan Hafkamp zorgden voor een spannend duel waarin De Goede een stuk moest laten gaan tegen twee pionnen. In het eindspel was de techniek van Hafkamp doorslaggevend. Een partij met twee gezichten was die tussen Ed Stolp en Tars Wanders. De eerste twintig zetten speelde Wanders geweldig: hij veroverde een pion en vervolgens de kwaliteit, maar na een verkeerde pionzet liet Wanders zijn tegenstander weer uit het ravijn klauteren. Vervolgens etaleerde Stolp zijn verfijnde techniek door met twee ver opgerukte pionnen, ondersteund door een actieve koning, promotie en daarmee winst af te dwingen. De broederstrijd tussen Nico en Chiel Pepping was buitengewoon attractief. Lang leek de oudste broer – Nico – op de overwinning af te stevenen, maar na het wegblunderen van een loper waren de rollen omgedraaid. Daarna echter moest Chiel materiaal teruggeven om een gevaarlijke vrijpion onschadelijk te maken. Met de resulterende remise konden de broers beiden tevreden zijn. Komende vrijdag speelt het eerste zestal van Vredeburg het belangrijke bondsduel uit bij het sterke Attaqueer in Nibbixwoud.

19 november 2016

Zwart zegeviert bij SV Vredeburg
Afgelopen vrijdag werkten de schakers van Vredeburg hun achtste ronde van de competitie af. Ondanks dat wit steeds mocht beginnen, wist opvallend genoeg geen enkele speler dat in winst om te zetten. Wel werden er in Sinterklaastijd een hoop cadeautjes uitgedeeld.
Tars Wanders had weliswaar pech met lootjes trekken, maar liet Bert Hollander wel erg makkelijk een beslissende aanval opzetten. Sandra Hollander hield Remi Aafjes zoet met een pion meer, maar kreeg bepaald geen lekkers: Aafjes zocht tegenspel en zette op knappe wijze een vrijpion om in winst. Barry Blekemolen was als eerste klaar door te winnen van Gertjan Hafkamp, hij profiteerde van een misrekening. In de analyse bij Dirk Aafjes ging het niet over zwarte piet, maar een zwarte toren die al veel eerder mat had kunnen geven tegen Marlies Sturk. Jaap Limmen won eindelijk weer eens in een lange partij tegen Jan Borst. Marc Voorwalt kon van de daken schreeuwen dat hij gewonnen had: eerst een toren achter tegen Harry Levering, maar die legde een gratis koningin in het schoentje van Voorwalt. Ed van Duin won zijn eerste partij van het seizoen tegen Jan Brantjes, die met een vormcrisis kampt. En ook Hans de Goede en Jan Levering zegevierden met zwart tegen respectievelijk Jeroen van Vliet en Nico Pepping, die wel goed weerwerk boden. De enige remise werd genoteerd door een tevreden Gijs Pouw. Hij kwam een stuk achter tegen Marcel Wester maar wist dat keurig te keepen. Op donderdag speelde Vredeburg 3 zijn eerste bondswedstrijd in Volendam. Het werd een krappe maar prima overwinning door volle punten – met wit – van Tars Wanders en Marlies Sturk, terwijl Dirk Aafjes het beslissende halfje bemachtigde. Alleen Adri Beentjes kreeg in de opening al de zwartepiet toegespeeld en moest een nederlaag slikken. Komende dinsdag begint het nieuw gevormde team Vredeburg 4 de bondscompetitie in Alkmaar.
Bert Hollander

12 november 2016

  Een eclatante 6-0 zege. (Foto: Marlies)

Eclatante zege SV Vredeburg
Op vrijdag 11 november speelde het eerste team van SV Vredeburg de eerste bondswedstrijd van het schaakseizoen. Enkele dagen eerder speelde ook Vredeburg 2 een externe wedstrijd. Ook stond ronde zeven van de interne competitie op het programma.
Vredeburg 1 ontving laagvlieger Heerhugowaard 3. Het kwaliteitsverschil – de Limmers waren op papier gemiddeld 200 ratingpunten sterker – resulteerde in een eclatante zege voor Vredeburg: maar liefst 6-0. Ed Stolp gaf het goede voorbeeld door een snelle mataanval over de h-lijn uit te voeren. Met een indrukwekkende koningsaanval liet Niels Hageman zijn tegenstander volstrekt kansloos. Jos Admiraal kreeg in een gelijkwaardige stelling plots de winst in zijn schoot geworpen toen zijn opponent een cruciale wending over het hoofd zag. Bert Hollander veroverde vlot twee pionnen en schoof keurig naar winst. De tegenstander van Harold Ebels overschreed in een explosieve stelling de maximaal toegestane bedenktijd en zag zijn digitale vlag vallen. Bob Stolp tenslotte etaleerde zijn surplus aan techniek door een eindspel met een pion meer uit te bouwen naar een vol punt. Met de 100 procent-score manoeuvreert het vlaggenschip van SV Vredeburg zich in de rol van titelfavoriet in de derde klasse C. Enkele dagen eerder bezocht Vredeburg 2 het sterke Waagtoren 6 in Alkmaar. Het team bleek niet opgewassen tegen de koploper: eindstand 5-1. Alleen Gertjan Hafkamp veroverde – op knappe wijze – een punt. Tars Wanders, Barry Blekemolen, Jaap Limmen en Dick en Remi Aafjes hapten jammerlijk in het stof. In de interne competitie was de partij tussen Jan Borst en Marlies Sturk spannend en interessant. Borst leek over een voordelige stelling te beschikken, maar dat was optisch bedrog. Sturk verloor nooit de controle en maakte in het eindspel slim gebruik van de zwakke positie van de witte koning. Adri Beentjes maakte in een leuke partij tegen Harry Levering geen fout en sloeg toe toen Levering zijn aangevallen koning de verkeerde kant uit bewoog. Lang leek Gijs Pouw met een solide pluspion uitzicht te hebben op een zege tegen Theo Al. Maar in het eindspel werden de rollen beslissend omgedraaid toen Pouw een stuk wegblunderde en Al toch nog kon winnen.

5 november 2016

Je wordt ouder, pappa...
Op vrijdag 4 november speelden de schakers van SV Vredeburg de zesde ronde van de interne competitie.
Het topduel tussen Niels Hageman en Jos Admiraal eindigde na een kleine dertig zetten in remise. Admiraal kampte met een geïsoleerde pion die een aanvalsobject voor Hageman kon worden, maar Hageman had een kwetsbare, halfopen koningstelling en tekende voor het halve punt. Admiraal behoudt zijn voorsprong op de ranglijst. Nog niet eerder won Hidde Ebels een competitieduel van zijn vader Harold, maar dit maal werd de ban gebroken. Met agressief spel veroverde de zoon de zwarte c-pion – het begin van het einde voor zijn oude heer – en bekroonde de partij met een piekfijne matvoering, waarbij de vijandelijke koning op het midden van het bord werd gevangen door de witte torens. “Je wordt ouder, pappa...”, kreeg senior bemoedigend te horen van de omstanders. Tars Wanders speelde een sterke partij tegen Robin Rommel. In het middenspel creëerde Wanders een pluspion en bouwde het voordeel op gedegen wijze uit tot een fraaie zege. Chiel Pepping heeft de smaak te pakken: na het volle punt van vorige week, volgde nu een solide remise tegen de op papier sterkere Jaap Limmen. De partij tussen Bert Hollander en Barry Blekemolen was attractief. Na een florissante opening leek Hollander makkelijk te winnen, maar na een fout in het middenspel werden de rollen omgedraaid. Toch was het Hollander die het laatst lachte nadat Blekemolen op zijn beurt het voordeel verkwanselde door een familieschaak op toren en loper over het hoofd te zien. Bob Stolp had de handen vol aan de geconcentreerde Hans de Goede. Toch wist de clubkampioen een klein voordeeltje te realiseren in het middenspel. En voor een technicus van het kaliber Stolp is een klein voordeeltje genoeg om vijftien zetten later een punt op te kunnen schrijven. Komende vrijdag speelt het eerste zestal van Vredeburg tegen Heerhugowaard 3 de eerste wedstrijd in de bondscompetitie. Enkele dagen eerder al staat ook voor Vredeburg 2 een externe wedstrijd op het programma. Het team gaat op bezoek bij het Alkmaarse Waagtoren 6.

29 oktober 2016

  Remi hield Bob op remise (Foto: Bert vD.)

Trotse Pepping pakt punt
Op vrijdag 28 oktober werd bij SV Vredeburg de vijfde ronde van de interne competitie gespeeld. Er was sprake van een hoge opkomst en van verrassende uitslagen.
"Deze opening heb je zeker nog nooit gezien?", vroeg Marc Voorwalt aan tegenstander Bert Hollander. Inderdaad, het openingsspel van Voorwalt was bepaald niet conform de theorie en hij verloor dan ook snel. Toen Harold Ebels in het middenspel nog een korte rokade uitvoerde, werd Jos Admiraal in het zadel geholpen. De witte paarden kregen de beschikking over cruciale velden en de winnende koningsaanval van Admiraal volgde spoedig. Het punt bracht Admiraal ook terug naar de kop van de ranglijst. Terecht was Chiel Pepping trots op zijn eerste zege van het seizoen. Ed van Duin, die onderweg de dame inleverde, was het slachtoffer van de dadendrang van Pepping. Opnieuw boekte Remi Aafjes een uitmuntende uitslag. Na een lang gevecht hield hij in de bloedstollende tijdnoodfase, nota bene met een pion minder, clubkampioen Bob Stolp op remise. Het topduel tussen Niels Hageman en Robin Rommel bleek een behoedzame en strategische schuifpartij, waarin de remisemarge niet werd overschreden. Weinigen zullen voorspeld hebben dat Adri Beentjes een half punt af zou snoepen van de sterke Ed Stolp. Toch was dat het geval. Beentjes posteerde in het eindspel een loeisterke toren op veld e6, waardoor Stolp met de zwarte stukken geen initiatief kon ontwikkelen en moest berusten in remise. Gijs Pouw leek te gaan winnen van Bert van Diermen, maar produceerde in het diepe eindspel een dure misser. Hierdoor kon de h-pion van Van Diermen doorlopen en winnend de overzijde bereiken. Door een degelijke overwinning op Gertjan Hafkamp sluipt Sandra Hollander naar de top van de ranglijst. Marlies Sturk en Jan Levering maakten er een spannende partij van. Sturk toonde zich in het middenspel geraffineerd en creëerde een beslissend voordeel door stukwinst. Barry Blekemolen veroverde een gezonde pion van Jan Borst en dacht vervolgens gemakkelijk te gaan winnen. Maar met vaste hand wist Borst het eindspel met een pion minder, vanwege de ongelijke lopers, remise te houden. De partij tussen Hans de Goede en Tars Wanders was een spectaculaire. Eerst bereikte Wanders groot voordeel door twee pionnen te veroveren. Zelfs damewinst lag binnen de mogelijkheden, maar hij verdedigde zich niet goed tegen de wanhoopsaanval van De Goede, waarna De Goede het initiatief overnam. Wanders mocht uiteindelijk de handen samenknijpen met een half punt.

22 oktober 2016

Daverende schaakstunt Remi Aafjes
Voor de schakers van SV Vredeburg stond op vrijdag 21 oktober alweer de vierde ronde van de interne competitie op het programma.
Even leek Jos Admiraal een overrompelende aanval in handen te hebben in zijn partij tegen Hidde Ebels, maar toen Ebels de juiste verdediging vond en dameruil wist af te dwingen was de angel eruit. Daarna werd de vroege remise genoteerd. Ook bij het duel tussen Sandra Hollander en Robin Rommel werd de vrede vlot getekend. Remi Aafjes leverde een schaakstunt van formaat door te winnen van topper Bert Hollander. In een gesloten stelling trachtte Hollander iets te forceren met een speculatief torenoffer en een aanval over de h-lijn, maar Aafjes gaf geen krimp en wist het verkregen materiële voordeel uiteindelijk zelfs om te zetten in een fraaie zege. Gertjan Hafkamp en Theo Al speelden een leuke partij, waarin Al ondanks de achterstand van een stuk voortdurend op zoek ging naar de vijandelijke koning. Hafkamp weerstond echter de aanvallen en veroverde het volle punt. In afwijking van zijn doorgaans gedegen speelstijl offerde Harold Ebels een paard tegen een pion en de aanval. En inderdaad: die aanval was te machtig voor Barry Blekemolen, die de blote koning geen veilige plek meer kon bezorgen. Jan de Graaf won vlot een stuk van Marcel Wester, maar deed er vervolgens lang over om Wester de genadeklap te geven. Dat kwam deels door het goede verdedigende spel van Wester. Maar naar eigen zeggen is De Graaf ook niet goed in het eindspel. Dick Aafjes was niet opgewassen tegen de sterke Tars Wanders. Toen Aafjes de keuze had om een paard of een toren te verliezen, gooide hij – verstandig – het bijltje erbij neer. Bob Stolp maakte geen fout tegen Jan Levering. Een ver opgerukte e-pion maakte het verschil. Nico Pepping noteerde een degelijke overwinning op Jan Brantjes, die onderweg de kans op een beter resultaat had gemist. Jaap Limmen toonde weinig strijdbaarheid. In een duidelijk mindere, maar toch nog niet kansloze stelling gaf hij op. Hij voorzag langzaam weggedrukt te worden door de sterke Ed Stolp.

  Niels nam de koppositie over (Foto: Marlies)

15 oktober 2016

Hageman naar koppositie
Op vrijdag 14 oktober speelden de schakers van SV Vredeburg de derde ronde van de interne competitie.
Koploper Jos Admiraal trof een geconcentreerde Robin Rommel aan de overzijde van het bord. Admiraal bereikte licht voordeel in het middenspel, maar het was niet genoeg om meer dan een half punt over te houden. Door de remise van Jos Admiraal kon Niels Hageman de koppositie op de ranglijst overnemen. Winst op Dick Aafjes was daarvoor genoeg. Hageman moest er wel lang voor zitten; pas in het diepe eindspel viel de stelling van Aafjes als een kaartenhuis in elkaar. Hidde Ebels rekende vlot af met Marc Voorwalt, die na weinig actief openingsspel continu achter de feiten aanliep. Bert Hollander poetste zijn geschonden blazoen op met behulp van een degelijke overwinning op Marlies Sturk. Lang bood Sturk goed tegenspel, maar uiteindelijk was de samenwerking tussen dame en torens effectief voor Hollander. Tars Wanders en Harold Ebels maakten er een lange en spannende partij van met wisselende kansen. Toen beiden slechts de koning, een toren en een pion overhielden werd de vrede getekend. Ook de partij tussen Jan Borst en Marcel Wester was lang en spectaculair. Borst liet in gewonnen stelling de dame glippen, maar scoorde toch nog het punt toen Wester zich in een matnet liet drijven. Remi Aafjes toonde zijn talenten door Jan de Graaf op een nederlaag te trakteren. Stukwinst in het middenspel was bepalend. Gijs Pouw kraakte Nico Pepping, terwijl Jaap Limmen en Adri Beentjes elkaar in evenwicht hielden.

  Vredeburg 2 ontving Krommenie 3 (Foto: Marlies)

8 oktober 2016

Vredeburg 2 naar krappe winst
Op vrijdag 7 oktober speelde het tweede zestal van SV Vredeburg het eerste duel in de bondscompetitie. Tegelijkertijd speelden de overige schakers de tweede ronde van de interne competitie.
Vredeburg 2 ontving Krommenie 3. Al rap stond een 3-0 stand op het bord. Robin Rommel won door een handig valletje al in de opening een volle toren; Gertjan Hafkamp profiteerde van een zwakke koningstelling aan de overzijde en Hans de Goede voerde een eindspel met twee pluspionnen keurig naar winst. Daarna was het maar goed dat Jaap Limmen in een iets mindere stelling instemming verkreeg op zijn remise-aanbod, want op de borden van Barry Blekemolen en Tars Wanders ging het mis. Blekemolen zag een geniepige mat-wending over het hoofd en Wanders ging met een pion minder ten onder in het eindspel. Met de eindscore van 3,5-2,5 kon non-playing-captain Dick Aafjes tevreden zijn. De eerste matchpunten in klasse 3E zijn binnen. In de interne competitie liet Jos Admiraal zijn oude glorie zien. Met zeer goed spel schoof hij de sterke Bert Hollander aan de kant. De sterke lopers verlamden de zwarte koning en toen de witte dame er via veld f3 ook nog bij kwam, kon Hollander niets anders meer dan hoofdschuddend opgeven. Admiraal voert nu de ranglijst aan. Bob Stolp had een zware dobber aan de taaie Jan Borst, maar wist met een pionnetje meer in het eindspel de winst toch naar zich toe te halen. Harold Ebels en Sandra Hollander gaven elkaar geen duimbreed toe en kwamen in een gesloten stelling remise overeen. Marlies Sturk rekende vlot af met Ed van Duin. Na vijftien zetjes was het klaar. Theo Al was op dreef en versloeg Marcel Wester in een solide partij. Niels Hageman bleef geconcentreerd en wist de tegenstribbelde Bert van Diermen met een uitgekookte damezet uiteindelijk op de knieën te krijgen. Naar eigen zeggen was Jan Brantjes te lief geweest voor Kees Aafjes. Brantjes had dus zijn kansen niet benut en was vervolgens door Aafjes in een matnet gedreven. Marc Voorwalt paste een recent geleerde schaakstrategie met succes toe: hij sloot de loper van Gijs Pouw in en maakte daarmee het verschil.

 Op liefst 16 borden werd gespeeld. (Foto: Bert)

1 oktober 2016

Vredeburg wint spannende burenstrijd
Eenmaal per jaar komen de bevriende schakers van SV Oppositie uit Heiloo en SV Vredeburg uit Limmen bijeen om op zoveel mogelijk borden een burenstrijd te beslechten.
Op vrijdag 30 september was Vredeburg de gastheer van de zoveelste editie van die traditionele massakamp. Op maar liefst zestien borden werd gespeeld. Het leverde een zeer spannende schaakavond op. Lang ging het gelijk op. Hier won Oppositie een punt, daar veroverde Vredeburg een scalp. Toen veertien partijen gespeeld waren, stond een 7-7 tussenstand op het scorebord. Opvallend daarbij waren de knappe overwinning van Bert Hollander, op bord twee, tegen Oppositie-kanon Cor van Etten en de vlotte zege van Fred Smith op Dick Aafjes van Vredeburg. Alles kwam aan op de twee langste partijen van de avond. Die tussen Niels Hageman en Dick Oostrom en tussen de kopmannen Bob Stolp en Simon Smit. Namens Vredeburg veroverde Hageman het cruciale achtste punt: een ijzersterke loperzet leverde kwaliteitswinst op. Alle ogen werden gericht op het bloedstollende eindspel tussen Stolp en Smit. In tijdnood verloor Smit jammerlijk een toren, maar hield nog wel een stiekeme matdreiging in de stelling. Stolp echter blonk uit door zorgvuldige, verdedigende zetten en wikkelde af naar een glad gewonnen stelling. Om alle risico's uit te sluiten, bood Stolp remise aan, hetgeen Smit niet meer kon weigeren. Met de 8,5-7,5 eindstand, kan na een jarenlange periode van succes voor Oppositie, dan eindelijk de naam van Vredeburg weer in de wisselbeker gegraveerd worden. In 2017 krijgen de schakers van Oppositie – in eigen huis – weer de gelegenheid revanche te nemen in een volgende editie van de traditionele burenstrijd.

 Ervaring gaf de doorslag bij Jan (Foto: Marlies)

24 september 2016

De kop is eraf bij SV Vredeburg
Op vrijdag 23 september speelden de schakers van SV Vredeburg de eerste ronde van weer een nieuw seizoen. Het 43ste in de clubgeschiedenis.
De eerste ronde voorzag in maar liefst vijftien partijen. Spannende duels waren er zeker, maar echt verrassende uitslagen waren er nog niet. Jos Admiraal rekende met enige moeite af met Gertjan Hafkamp. Pionwinst in het middenspel leverde het beslissende voordeel op voor Admiraal. Even leek Jan de Graaf te stunten tegen de sterke Barry Blekemolen. Hij won een stuk tegen twee pionnen, maar in het eindspel blunderde De Graaf een toren weg en delfde alsnog het onderspit. Tars Wanders profiteerde van een onzorgvuldigheid in het openingsspel van Marlies Sturk en bouwde het voordeel keurig uit naar winst. De twee oudste leden van SV Vredeburg, Jan Borst (83) en Kees Aafjes (77), speelden een leuke partij, waarin volgens de grappende winnaar de ervaring de doorslag gaf. Jaap Limmen gooide wel erg snel het bijltje er bij neer toen hij in het vroege middenspel van zijn partij tegen Hidde Ebels een pion verloor en zijn defensieve stelling zag verzwakken. Het altijd leuke affiche van Remi Aafjes tegen zijn vader Dick leverde een spannende pot op. Senior bleek in het eindspel de scherpste en won een stuk. Harold Ebels en Theo Al speelden een Spaanse partij waarin Ebels eerst een pion, later een loper en daarmee het volle punt won. Niels Hageman gaf Jan Brantjes geen kans op tegenspel en wikkelde af naar een gewonnen eindspel met een pion meer. Gijs Pouw was afwezig zonder afbericht en bezorgde zo zijn papieren tegenstander Jan Levering een reglementair punt. Bert en Sandra Hollander versloegen respectievelijk Adri Beentjes en Nico Pepping en kandideerden zich voor de plekken hoog op de ranglijst. Komende vrijdag ontvangen de schakers van Vredeburg hun goede vrienden en buren, de schakers van SV Oppositie, voor de jaarlijkse massakamp.

Meer verslagen?


Slechts de ca. 20 meest recente verslagen passen op deze pagina.
Maar er is een PDF-bestand met alle verslagen van het seizoen 2015/2016 bijgehouden.

Terug naar boven

 Het podium 2015-2016 (Foto: Marlies)

18 september 2016

Nieuw schaakseizoen voor SV Vredeburg
De Limmer schaakvereniging SV Vredeburg is op vrijdag 16 september van start gegaan met een nieuw schaakseizoen.
Voor het "echie" werd er nog niet gespeeld. Traditioneel werd er gestart met een vrije ronde. Om er weer in te komen, zoals dat heet. Tevens vond de jaarlijkse ledenvergadering plaats en werden de prijzen over afgelopen seizoen uitgereikt. Clubkampioen Bob Stolp, Bert en Sandra Hollander legden beslag op goud, zilver en brons. Voor Sandra Hollander was de bronzen plak niet de enige prijs. Ook veroverde zij, voor Marlies Sturk, het goud bij de dames en voor Hidde Ebels en Remi Aafjes het goud bij de jeugdspelers tot en met 21 jaar. Harold Ebels toonde zich gelukkig met de felbegeerde snelschaakbeker. Vanaf komende vrijdag wordt er weer om de punten gespeeld. Een ieder die het leuk vindt eens kennis te maken met de vereniging en het schaken in Limmen kan vrijblijvend langskomen in het gezellige Vredeburg aan de Dusseldorperweg. Een computerprogramma zorgt ervoor dat iedereen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander treft. Dus op alle niveaus is instappen mogelijk.