SV Vredeburg

de Limmer schaakvereniging

Cursus

Online les 2 oktober 2020

Omdat we niet in Vredeburg mogen schaken is de les ditmaal digitaal op deze pagina. Desalniettemin is er voor ieder wat wils – van laag tot hoog niveau – en zijn de stellingen indien gewenst interactief. (Maar passief volgen mag eventueel ook.)
Om met de deur in huis te vallen: straks zullen we deze stelling oplossen met verwisselde kleuren. Dat lijkt nu nog onmogelijk, al worden de heel sterke spelers toch uitgedaagd om het te proberen. De rest kan beter zijn/haar frustratie sparen.

Zwart aan zet, speel de beste zet.

Stap 1

Om zo'n opgave uit de categorie "Stap 6" op te lossen, is het goed om bij de basis te beginnen: ken je matbeelden. Het volgende voorbeeld zou geen probleem mogen opleveren: wit geeft best snel mat.
Elke stelling op deze pagina kun je met het blauwe tekstvak en icoon aantikken om zetten uit te voeren, of het voor te laten zeggen door de computer. Succes!

Stap 2

Iedereen zal het mat in 1 met de loper hebben gevonden. Anders gewoon even langer zoeken naar een geschikt schaakje.
In Stap 2 begint het aanleren van aanvallen, en we zullen beginnen met de meest eenvoudige vorm. Hint: probeer altijd op zoek te zijn naar ongedekte stukken, en anders naar stukken die veel waard zijn.
Zie je een grote halve witte koning op a8/b8? Die hoort daar natuurlijk niet, excuses.

Stap 4

Met dat beetje hulp vond je vast de beslissende dubbele aanval. Soms spelen onze tegenstanders zo goed dat er niet zo makkelijk zo'n aanval weggegeven wordt. Zie de volgende stelling. In dit geval moet je jezelf op weg helpen en dat doe je met een voorbereidende zet. Hint: er zit opnieuw een dubbele aanval verborgen, waarom werkt deze niet?

Stap 6

Nu zijn we terug bij de stelling uit het begin en wint wit. Als je het lastig vindt: de stellingen hierboven zijn niet zomaar gekozen om het thema uit te leggen; de betrokken stukken in de aanvallen zijn dezelfde als bij deze opgave. Ook de gekozen aanvallen komen terug in dit fragment. Succes!

Zie je een grote halve witte koning op a8/b8? Die hoort daar natuurlijk niet, excuses.

Hopelijk is het je gelukt en kun je vol vertrouwen op hoog niveau online aanvallen de komende weken! Nog vragen? Stel ze gerust aan Bert.