SV Vredeburg

de Limmer schaakvereniging

Puzzels & schaakproblemen

Speel schaak
Dagelijkse puzzels

Er zijn heel veel sites waar je kunt puzzelen, maar voor wat dagelijkse vitamines kun je gewoon hier blijven. Op deze pagina worden elke dag drie nieuwe problemen van ChessTempo opgehaald: een makkelijke, een minder makkelijke en een lastige.

Probeer een deel van de 4000 puzzels op papier

Het leuke van een schaakprobleem is dat je er geen tegenstander, computer of bord voor nodig hebt, mits het probleem op papier voorhanden is. In dat geval kun je schaken op elke denkbare plek, op voorwaarde dat je je aandacht niet voor iets anders nodig hebt. Je kunt dan schaken op het strand, in bed, op de wc, in de trein, op het werk. Problemen op papier kom je niet vaak tegen, behalve hier.

Voor iedereen die graag schaakproblemen vanaf papier wil oplossen, verschijnen hier met enige regelmaat pdf-bestanden waarin steeds 400 schaakproblemen met hun oplossing zijn opgenomen. Het zijn problemen die in gespeelde partijen zijn voorgekomen.

Om de bestanden op je scherm te kunnen krijgen en op de printer te kunnen afdrukken moet een gratis programma zoals Acrobat Reader op je computer geïnstalleerd zijn. Op de meeste computers zal deze Reader al aanwezig zijn, maar je kunt dat programma eventueel hier downloaden.

Matproblemen:
Mat in 1
Mat in 2 | Mat in 2 (tweede serie)
Mat in 3

Spoedig hier te vinden: meer tactische problemen!
Stellingen van Bert op het Open NK 2014
Stellingen van Bert tussen 2012-2015
(Let wel: deze linkjes werken nu nog niet.)

Digitaal boek met oefeningen

Marten Beck heeft het boek "Schaakoefeningen" gepubliceerd. Hierin worden 25 partijen met verschillende openingen doorgenomen en krijgt de lezer instructieve vragen. De schrijver ziet graag een donatie, maar een PDF van het boek is hier op de site vrijblijvend in te zien en is dus te downloaden of te printen.

Cees Dinkla maakte enkele jaren terug nog meer bladen met opgaven. De bedoeling? Vind de beste zet.
• Niet al te moeilijk: Serie 1-1  |  Serie 1-2  |  Serie 1-3
• Iets moeilijker: Serie 2-1  |  Serie 2-2
• Nog iets moeilijker: Serie 3-1