SV Vredeburg

de Limmer schaakvereniging

Cursus

09-05: Nieuwe aflevering!

Elke vrijdag als er geen bondswedstrijd of toernooi of jeugdles is, kun je om 19:30 terecht voor een thema. Puzzel mee, speel mee, denk mee en je steekt er vast wat van op.

Seizoen 2024/2025

Beeld tijdens de cursus
De avond wordt opgestart (Foto: Marlies)
01-11: Leren van Kasparov

Garry Kasparov speelde deze week op 61-jarige leeftijd in het 9LX-toernooi van Saint Louis met de wereldtop en scoorde 50%! We bekeken wat interessante momenten en sloten af met zijn beroemdste partij, inmiddels een kwart eeuw geleden: tegen Topalov in Wijk aan Zee.

27-09: Pionneneindspellen (4)

We trappen het seizoen af met wat herhaling uit de theorie van het pionneneindspel. Op het nieuwe demonstratiebord verschenen wat bijzondere stellingen over oppositie, verre oppositie en het vierkant. Daarna volgden wat recente partijen uit de praktijk. Kijk voor inspiratie op de site van AdH of dWT.


Seizoen 2023/2024

23-02: Partijanalyses Texel

Team 1 speelde op zaterdag thuis tegen Texel en stuntte met remises op de eerste twee borden. Stiekem stonden ze allebei zelfs een tijdje een stuk beter! In de les keken we hoe dat tot stand kwam.

05-01: Breken in het eindspel (2)

De allereerste les onderaan deze pagina negen jaar terug ging al over de pionnendoorbraak. Hoog tijd om daar eens e.e.a. van te herhalen en uit te diepen. Tijdens de les werden ook enkele uitspeelstellingen behandeld.

27-10: Leren analyseren

De meeste vooruitgang valt te boeken door te leren van je fouten. Maar hoe doe je dat? We bespreken ideeën om na de partij te bespreken (a.d.h.v. de pot Luc vs Dean) en zoeken uit hoe je gratis op internet verbeterpunten kunt vinden. Tip: Lichess Study.


Seizoen 2022/2023

05-05: Nieuwe opening leren

Het cursusseizoen werd niet door Bert maar Bob afgesloten die pagina's aan inspiratie had meegenomen in de vorm van het Evansgambiet! Voor sommigen meteen de reden om die opening in de competitiepartij erna direct uit te proberen.

14+21+28-04: WK Nepo-Ding

Deze weken zijn we bezig met het spectaculaire wereldkampioenschap schaken tussen Jan Nepomniatsji en Ding Liren. Hoe verlopen de wedstrijden en wat kunnen wij daaruit leren voor onze eigen partijen?

24-03: Toreneindspelen

Vandaag gingen we weer eens van makkelijk naar moeilijk: eerst om beurten zo efficiënt mogelijk matzetten met T+K vs K, vervolgens ingewikkelde strategieën voor toreneindspelen met een pion minder.

03-03: Kruispenning

Het duurde zeven jaar, maar Bert was erachter dat er nog een tactiekje onbehandeld bleek in dit programma. En dus zochten we deze vrijdag naar winnende kruispenningen. De meeste speel je na op Schaaksite, of Schaakblog.

17-02: Winnende stelling winnen

Weten dat je gewonnen staat en het dan over de streep trekken: het is een van de lastigste onderdelen van het schaakspel. We volgen enkele technieken en lossen tenslotte een verrassend geforceerd mat op, wat de enige manier naar winst blijkt te zijn.

20-01+27-01+03-02: TATA-tactieken (4)

Zij en wij zijn weer begonnen in Wijk aan Zee en dat geeft ons drie avonden materiaal om van te leren. Met de focus op de Nederlanders bekijken we enkele fragmenten uit TATA Steel Chess via Lichess. Er zitten ook nog een paar partijen tussen van leden.

Beeld tijdens de cursus
Een indruk van een lesavond (Foto: Marlies)
11-11: Puzzel- en partijanalyse

Deze week behandelden we een partij uit de vorige ronde uitvoerig, op zoek naar leermomenten. We sloten af met een interessant eindspel. Gegeven als puzzel, maar wie speelt er in een lastig pionneneindspel eigenlijk op winst?

04-11: Dubbele aanval

Nog een mooie Stap 2-les: vind de dubbele aanval. We bekeken eerst doelen om aan te vallen, en gingen vervolgens stellingen oplossen. Voor de gevorderden zat er af en toe een voorbereidende zet in. Oefen ze nog eens interactief via Lichess: puzzel 2, puzzel 3, puzzel 4 en een voorbeeld uit een eigen partij.

21-10: Matbeeld L+D

Eens een makkelijkere les: vind het mat met een sleutelrol voor loper en dame. Was je er niet? Speel ze dan nu thuis na: Mat in 1, Mat in 2, Dagpuzzel van vandaag, Bijzonder mat (zwaluwstaart) en omdat we tijd over hadden een ongerelateerd Mat in 4.

07-10: Slechtste stuk verbeteren

Alle schakers kennen het gevoel: de opening is volgens het boekje gegaan, de gouden regels gevolgd, maar vervolgens geen plan hebben. We bekeken in verschillende voorbeelden hoe je dan het stuk op het bord dat het minst doet, kunt manoeuvreren om het potentieel eruit te halen.

09+16+23-09: De kunst van het swindelen

We trappen het seizoen af met de Duitse Schwindle: in hopeloze stand je tegenstander verleiden tot een vreselijke blunder om je partij te redden. We maakten drie avonden gebruik van wat stellingen die terug te vinden zijn op de site van Purmerend.


Seizoen 2021/2022

20-05: Het onsterfelijke schaakprobleem
Les bij Excelsior
In 2022 hadden we les bij Excelsior (Foto: Marlies)

Schaakproblemen zijn normaal erg saai. Te perfect, altijd een stille eerste zet, en mat in drie. Zo niet de studie van Bayer uit 1851. Een werkelijk briljant mat in 9. Deze gingen we vandaag oplossen, maar eerst verdiepten we ons in enkele thema's die in de puzzel terugkomen (blokkeren en uitschakelen verdediging: weglokken). Het slotakkoord was om te genieten en daarmee een mooi einde van dit seizoen. Laat de stelling ook gerust zien aan je vrienden in de bar en bibliotheek.

06-05: Stukkenactiviteit

De opening is klaar en wat dan? Zet je stukken zo actief mogelijk neer! Drie kwartier aan inspiratie voor middenspelplannen was wat er voorbij kwam.

22-04: Tweevoudig aangevallen stuk

Dit onderwerp uit Stap 1 lijkt de absolute basis: een stuk dat tweemaal staan aangevallen en slechts één keer verdedigd kun je slaan. Maar is dat altijd zo? En met welk stuk sla je? En hoe bereid je zoiets verder voor? We zochten het uit.

08-04: Partyanalyses

Deze vrijdag bespraken we drie recente partijen op de club en keken we hoe een IM online een amateur onterecht deed opgeven!

18-03: Mat achter de paaltjes (2)

Het is ons allemaal al eens overkomen: matgezet op de onderste rij achter de eigen verdedigingslinie van pionnen. Na een eerste uitdieping enkele weken terug, gaan we nu een stapje verder. Ook werd behandeld hoe je het het beste kunt voorkomen.

11-03: Stemschaak

Aan de vooravond van de verkiezingen gingen we op democratische wijze de strijd aan tegen een gewillige opponent. Plannen werden besproken en afgewogen en uiteindelijk werd gewonnen! De partij – met analyse – is na te spelen op Lichess.

04-03: Partijanalyses

Deze vrijdag namen we wat partijen van de afgelopen week onder de loep. Zelf ook een interessante pot gespeeld? Laat het weten!

25-02: Mat achter de paaltjes (1)

Dit fenomeen kennen we allemaal, maar hoe kun je er op aansturen en er gebruik van maken? We diepten wat stellingen uit, om af te sluiten met de Oekraïense onsterfelijke partij. De beginners mochten meepuzzelen hoe schaak op te heffen.

11-02 & 18-02: Uitspelen en beginnersles

Waar we met de groep beginners ons focusten op (on)voordelige ruilen, was de rest aan het kijken hoe ingewikkeld het nog is om een eindspel met dame tegen toren winnen af te sluiten.

04-02: Puzzelen en beginnersles

Als experiment combineerden we deze avond de nieuw opgezette beginnersles met enkele sessies Puzzle Rush voor de gevorderden.

21-01 & 28-01: TATA-tactieken (3)

Ook dit jaar genieten we weer van al het moois in Wijk aan Zee en leren we van de fouten van de grootmeesters. Met de focus op de Nederlanders bekijken we enkele fragmenten uit de eerste elf ronden via Lichess. Er zitten ook nog een paar partijen tussen die we vrijdag niet konden laten zien, kijken dus.

17-12: Leren van het WK

Een volgende primeur voor deze lessenreeks was de eerste online bijeenkomst. Samen puzzelden we mee hoe Carlsen het briljant afmaakte in zijn WK tegen Nepomniatchtchi, maar ook waar wij het veiliger of zelfs nog beter hadden kunnen doen. De inmiddels uitgewerkte voorbeelden zijn allemaal na te spelen via Lichess.

26-11: Toren vs pion

In Castricum bekeken we het scenario waarbij in een toreneindspel de ene partij zijn toren moet opgeven voor een gepromoveerde pion in een wedren. Nu heeft de andere partij een toren meer, maar is dat genoeg voor de winst? Oefen mee met de voorbeelden van Lichess.

05-11: Partijanalyses

De avond werd gebruikt om twee partijen van vorige week nog eens onder de loep te nemen. Met name die van Jan had enige overeenkomsten met een partij uit de FIDE Grand Swiss van deze week, en zo viel er toch weer wat instructiefs uit te spelen!

29-10: Uitspelen van opening en eindspel

Ook deze les was interactief: we speelden eens wat openingsgrappen van de Damiano-verdediging uit, en vervolgens bouwden we op naar een eindspelgrap van het recente NK-kwalificatietoernooi!

22-10: Uitschakelen verdediging in de opening

En om het vorige thema ook een vervolg te geven, gaan we verder met thema's uit de stappenmethode die we in de opening toepassen. Ditmaal "uitschakelen verdediging". Speel ze op Lichess nog eens na (incl. openingsnamen).

08-10: Aftrekaanval in de opening

Na het succes van het vorige thema nu extra inspiratie, met aftrekaanvallen in de opening. Speel ze op Lichess nog eens na (incl. openingsnamen), bovendien vind je een voorbeeld waar we in de les geen tijd meer voor hadden!

24-09 & 01-10: Dubbele aanval in de opening

Aan het begin van het jaar kunnen we wel wat inspiratie gebruiken. Gedurende twee avonden lopen we vele voorbeelden langs van dubbele aanvallen in de opening. Op de les zelf spelen we vervolges de stellingen even kort uit, digitaal kun je ze – met de antwoorden – nog eens nalopen op Lichess.


Seizoen 2020/2021

02-10: Digitale les op niveau

Vanwege corona deze week een digitaal uitstapje, waar elke schaker beter van kan worden. We bouwen op van laag naar hoog niveau zodat er voor iedereen een uitdaging in zit. Begin de interactieve online schaakles.

25-09: Pionneneindspelen (3)

We hebben het de afgelopen jaren al vaak gehad over vrijpionnen, de wedren en hoe de pion van de ander te stoppen. Maar wanneer kun je afwikkelen naar zo'n eindspel? Wint het nog steeds als de laatste torens geruild worden? Opwarmen deden we met wat tactiekjes van afgelopen zomer, en daarna doken we dieper in dit lastige aspect van het middenspel.


Seizoen 2019/2020

21-02: Toreneindspelen (3)

Het eindspel met toren en een pion (extra) is al vaker langsgekomen, maar deze keer bekijken we het eens vanuit het standpunt van Barry, en de bekende eindspelauteur Mark Dvoretsky.

07-02: Grapjes in januari

2020 werd afgetrapt met een vijftal aan miniatuurtjes en partijfragmenten waar onze leden zich van hun beste kant lieten zien in januari. Deels tijdens het TATA Steel-toernooi. Leermomenten van de grootmeesters komen volgende week aan bod.

06-12: Toernooivoorbereiding

Deze avond begonnen we met enkele strategieën om goed beslagen ten ijs te komen bij een toernooi als in Wijk aan Zee. Speel je je vaste opening, of probeer je een nieuw systeem uit? Omdat tegenstanders meelezen, kunnen we hier helaas niet alles uit de doeken doen. Daarna keerden we nog even terug naar het vorige thema. Een partij (van het jaar?) van woensdagavond tussen Nakamura en Duda was van wereldklasse met twee dameoffers, dubbelschaak en Duda die in een snelschaakpotje met zwart(!) de wereldtopper in slechts 19 zetten tot opgave dwong. Zie de partij, ronde 11 van de wedstrijd.

22-11: Dubbel pret met dubbelschaak

We gingen terug naar Stap 3 voor de edele kunsten van het dubbelschaak geven. Daarna werd het niveau opgeschroeft om ook voorbereidende zetten te kunnen vinden. De vijf voorbeelden komen weldra beschikbaar.

08-11: Omgaan met ontwikkelingsvoorsprong

Soms kom je sneller uit de startblokken, maar verwatert dat na de opening. Grootmeester Yasser Seirawan gaf een online masterclass om dat tegen te gaan en dat werd de basis voor onze les. Voor wie dat wil is die uitzending – weliswaar in het Engels – hier terug te bekijken. Na het starten kun je rechtsonder op de knop "volledig scherm" drukken.

25-10 & 01-11: Meer matbeelden

Onderstaand boek biedt legio thema's aan, en dus keken twee avonden naar de samenwerking tussen dame en loper, en een week later tussen dame en paard. Nu kunnen we allemaal mooie matjes midden op het bord maken en zijn hopelijk de visualisatievaardigheden erop vooruit gegaan!

18-10: Bijzonder matbeeld

Vandaag viel er voor iedereen wat te leren, want het matbeeld met paard en loper in het middenspel komt niet vaak voor. We behandelden zo een handvol voorbeelden uit het boek Attacking Chess For Club Players van IM Herman Grooten.

27-09 & 11-10: Analyses uit Dieren (1&2)

Bert liep in twee uurtjes door zijn partijen uit Dieren en Alkmaar, waar heel wat leer- en puzzelmomentjes te beleven waren!

20-09: Nagenieten en puzzelen

We hadden vandaag een verzoeknummer en dus keek Bert met alle plezier op zijn winstpartij terug in de simultaan van afgelopen mei. Daarna was het voor de hele groep puzzeltijd bij Chess.com. Probeer het gerust zelf ook eens!


Seizoen 2018/2019

21/09: Visualisatie

We vlogen er gelijk stevig in, het was muisstil in de zaal vanwege pure concentratie. Drie kwartier lang visualisatie-oefeningen op een (bijna) leeg bord! A.s. vrijdag zullen we een extra oefening behandelen, die je nu alvast thuis kunt oplossen.
Oefening:
Zet in je hoofd(!) een witte koning op b5, een dame op f2 en een loper op f5. Zet ook een zwarte koning op d5.
Zorg ervoor dat zwart in 1 zet mat staat.


Seizoen 2017/2018


02/03: Het klassieke loperoffer (2)

Op h7, wel te verstaan. Goed of slecht, er valt genoeg over te vertellen. Deel 2 met meer variatie.

23/02: Het klassieke loperoffer

Op h7, wel te verstaan. Goed of slecht, er valt genoeg over te vertellen. Deel 1.

26/01: TATA-tactieken (2)

Vorig jaar een leuke hersenkraker en daarom terug van weg geweest: een blad vol problemen (en oplossingen) van grootmeesters en een clublid in Wijk aan Zee deze maand.

19/01: Verkeerde loper

Lopers zijn nooit verkeerd, maar in een eindspel kan het toch gebeuren dat er met een loper en een pion meer toch iets fout is gegaan. Hoe kun je daar als verdedigende partij van profiteren?

24/11: Partij van het jaar

In een jaar zonder WK was er genoeg moois te beleven. Het meest spectaculair was de partij tussen de Chinezen Ding en Bai met offers waar je van je stoel van valt.

03/11: Het onbekende trucje

We hebben al eens een vergeten trucje gehad, maar deze vergeet iedereen omdat ze er vaak nog nooit van gehoord hebben: interferentie. We onderbraken de vreemde thema's om eens fatsoenlijk de tactiek van deze bijzondere vorm van onderbreken te bekijken.

27/10: Humor in het schaken
20/10: Toreneindspelen
06/10: Analyse en plannen bedenken

Naar aanleiding van een nogal saaie partij tussen Adri en Marc vorige week, doken we wat dieper in het middenspel waar enkel wat heen en weer geschoven werd. Wat moet je in een stelling waar nog niets is geslagen na twintig zetten? Wat voor plannen zijn er te bedenken?

29/09: Praktische patronen

De Wereldbeker schaken in Georgië zit er net op. Daar zaten wat leuke matjes in, en daar gaan we mee oefenen. Eerst bekijken we patronen, waarna de opgaven in een andere volgorde niet zo moeilijk meer moeten zijn. En eenmaal herkend, kun je ze ook in je eigen partij gaan toepassen!

22/09: Dynamisch Dieren

Bert legt aan de hand van zijn partijen tijdens het Open NK in Dieren uit hoe je kansen in je partij kunt herkennen en toe kunt slaan. Alles draait om dynamiek! Zes fragmenten met antwoorden vind je op dit A4'tje terug.


Seizoen 2016/2017


12/05: Stellingen op Stap 6-niveau

In ons 25e en laatste thema dit seizoen twee zeer lastige stellingen die op het eerste oog niet te doen lijken. We bouwen ze echter rustig op door steeds een stukje uit de stelling te behandelen, van Stap 2 door naar Stap 6. Zonder hulp proberen? Dat kan!

05/05: Verschrikkelijk vernunftige vrijpionnen

Ondertussen zijn de vrijpionnen al een paar keer voorbij gekomen. De experts die elke vrijdag langs komen, konden laten zien dat ze zelfs Stap 6-niveau eenvoudig beheersen. Ook werden stellingen tegen elkaar uitgespeeld.

28/04: Analyse Bert-Opening64

Van elkaar leer je soms nog het meest. Dit keer de winst van Bert tegen een op papier veel sterkere tegenstander. Gezonde zetten doen bleek een verstandige tactiek.

31/03: Analyse Barry-Hans

Van elkaar leer je soms nog het meest. De komende twee keer analyseren we recent gespeelde partijen, niet alleen om de leuke zetten te zien, maar ook om plannen te bedenken.

24/03: -
24/02: Spaanse opening

Op veler verzoek hebben we de belangrijkste ideeën en stellingen behandeld die ontstaan na 1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3.Lb5, het Spaans.

17/02: Wilde wedren

Vooral met snelschaak zie je nog wel eens de handen over het bord schieten om als eerste die pion aan de overkant te krijgen. Leer er een gevoel voor te ontwikkelen zodat het rekenen wat eenvoudiger gaat.

27/01: TATA-tactieken

Op grootmeesterniveau werd er in Wijk aan Zee soms flink geofferd. Maar zo moeilijk zijn die tactiekjes toch niet? Zeker niet als je weet dat er iets in de stelling zit... Zeven opgaven ditmaal!

16/12: Dramatische dameoffers

Tactisch correct zo je belangrijkste stuk weggeven. Naast dat het direct een vol punt kan opleveren, geeft het ook nog eens een heerlijk gevoel. Puzzel mee met deze zes opgaven.

18/11: Variëren in de Kelderopening

Vandaag liepen we eens door een opening, maar kijken we er met andere ogen naar. Bekijk dit A4'tje met alle varianten.

04/11: Uitschakelen verdediging

Jos liet zien hoe makkelijk het was om een stuk te winnen of mat te geven: schakel de dekking uit! O ja, en hij liet natuurlijk zijn overwinning op Harold zien.

28/10: Stil weven

De kracht van met stille zetten matnetten weven blijkt ongekend en komt veel vaker voor in je partijen dan je denkt. Weer een A4'tje materiaal met plotse eindes, en de antwoorden staan op het blad erna.

21/10: Magistrale magneten

Ditmaal schaakten we met ongekende aantrekkingskracht: de techniek van het magneten kwam aan bod. Weer een A4'tje materiaal met aanvallen op de koning, en de antwoorden staan op het blad erna.

14/10: David vs mevrouw Goliath

Na een pionnenwedren is de ene partij soms eerder aan de overkant dan de andere. Een dame meer, dat moet toch een eitje zijn? Dat blijkt lastiger dan gedacht, voor beide kanten! In de PDF weer alle stellingen met uitleg, het loont de moeite er een bord bij te nemen.

07/10: Het vergeten trucje

In bijna elke partij dreigt het wel, maar we kijken er niet naar... stukken insluiten! Voor wie het gemist heeft: weer een PDF met de stellingen en antwoorden.

23/09: De omgekeerde penning

Bert opende het seizoen met een relatief onbekend tactisch trucje: de röntgenaanval. In deze PDF kun je zowel de stellingen als de antwoorden terugvinden.


Seizoen 2015/2016


13/05: Nog één keer de batterij opladen

Jos vertelde ons alles over de aftrekaanval, en hoe we zelf batterijen kunnen maken – op het schaakbord.


06/05: Profiteren van penningen

Bert bleef dicht bij zijn tactisch kloppend hart: we bestudeerden penningen. Allereerst schudden we de spieren los door simpelweg zelf te pennen, een gepend stuk aan te vallen, of door te stellen dat een gepend stuk geen goede verdediger is. Daar is al menig partij mee gewonnen, maar wat als er geen winnende penning is? Dan maken we hem winnend. We zoeken een geschikt ander pennend stuk, een nieuw kopstuk, of jagen een nieuw staartstuk naar de "verkeerde" plek.


29/04: Raadselachtige remises

We weten allemaal wanneer het remise is. En ook wanneer we kunnen opgeven. Toch? Met een beetje hulp van Maggie (4+) bekeken we manieren om toch dat halfje er nog uit te slepen, hoe verloren de stelling ook lijkt. Patgrappen met dameoffers, een eeuwige tegenaanval, of net dat laatste pionnetje eraf slaan zodat de tegenstander met twee paarden geen mat meer kan geven.


22/04: Positionele paarden gebruiken gaten goed

We hadden het vorige week over het gat na de opening, maar op het bord heb je ook. Continu. Maar wat is een gat? Het niveau ging naar ongekende hoogtes en we leerden zwakke velden kennen waar sterke stukken op konden staan, natuurlijk met voorbeelden uit de praktijk.


15/04: Het gat na de opening

Minoriteitaanval in het middenspel
Forceren via de f-lijn


08/04: "Ik kwam, ik ontwikkelde, ik overwon"

Het verzoek kwam binnen om ook eens wat aan openingen te doen. Kijk, dat is handig! We begonnen bij de basis die iedereen bij de Stappenmethode krijgt aangeleerd: volg de 3 gouden regels!
  1. Pion in het centrum
  2. Paarden en lopers ontwikkelen
  3. Breng de koning in veiligheid

Vervolgens bespraken we enkele ongeschreven regels – elk met hun uitzonderingen natuurlijk – zoals "paard aan de rand is een schand", lopers willen open diagonalen, toren komen tot hun recht op (half)open lijnen, je dame niet al te vroeg ontwikkelen en speel stukken in de opening het liefst niet tweemaal na elkaar. We keken naar twee partijen waarbij wit die regels aan zijn laars lapte: dat ging snel fout.

Daarna gingen we met concrete openingen aan de slag. Of het nu Open Spaans, de Franse doorschuif, of de Stonewall in het Hollands was, als je de strategische velden voor je stukken en zwaktes van je tegenstander kent, is bijna elke opening te spelen. Tenslotte keken we naar twee gambieten. Het idee is om ten koste van een pion (of twee) je ontwikkeling sneller te voltooien, zoals in het koningsgambiet of Deens gambiet. Die laatste werd behandeld aan de hand van een partij uit de romantische schaakperiode: de 19e eeuw.


Linden - Maczuski, Parijs 1863.

Stelling na:
1. e4   e5           6. Pc3 Pf6
2. d4   ex           7. Pge2?! Pxe4?
3. c3   dx           8. 0-0 Pxc3
4. Lc4   cx         9. Pxc3 Lxc3
5. Lxb2 Lb4+   10. Lxc3 0-0??

Toon oplossing

In de partij volgde 10...Dg5 waarbij het heel fraai ook heel fout ging. Wit mocht een prachtig dameoffer uitvoeren. Zwart rokeerde niet omdat dat desastreuze gevolgen zou hebben met de twee witte lopers en de dame:

11. Dg4   g6
12. Dd4!, 1-0.
De pion op f7 staat gepend, dus mat is niet meer te voorkomen.



01/04: Laat de koning niet in z'n hempie staan

Een week later gingen we onder leiding van Bert bruut achter de koning aan en braken we steeds zijn complete verdediging weg. Dat zijn geen grappen! Moraal van het verhaal: wees niet bang om wat stukken weg te geven als je er mat voor terug krijgt. Hieronder een paar van de behandelde problemen, uit echte partijen:


Toon oplossing

Wit is aan zet. Hint: mat van Boden

De zwarte koning lijkt relatief veilig, maar zijn bescherming kunnen we zonder blikken of blozen weg slaan. Wel dwingend zijn!

1. Dxc6+!! bxc6
2. La6#   Mat met twee lopers. Prachtig.


Toon oplossing

Wit is aan zet. Hint: mat van Anastasia

De zwarte koning lijkt weer relatief veilig, maar ook nu kunnen we weer op spectaculaire en dwingende wijze mat geven. Ook dit komt vaker voor in de praktijk dan je zou denken!

1. Pe7+ Kh8
2. Dxh7+!! Kxh7   De koning kan alleen maar happen...
3. Th1+   ...met mat op de volgende zet.


Toon oplossing

B. Hollander (1696) - F. de Vreeze (1613), Dieren 2015.
Wit staat een pionnetje voor, maar wil meer. Wat is daarvoor de juiste tactiek?

Zwart heeft nog niet gerokeerd en wilde dat net de volgende zet doen. Dat kan de bedoeling niet zijn: ik hou de koning veel liever in het midden!

13. Pxg6! fxg6   (Gespeeld is 13...Tg8, maar dat hielp ook niet, 1-0.)
14. Dxg6+ Kd8   (14...Kf8?? 15.Pe6+ Kg8 16.Dxg7#)
15. Pe6+   Wit wint het stuk met rente terug en de zwarte koning staat in een ruïne.



25/03: Breken in het eindspel

Op 25 maart had Jos enkele leuke stellingen over pionneneindspelen. Wat bleek: niets is wat het lijkt! Als voorbeeldje onderstaande stelling. Wie staat er beter? Waarom? Is daar nog iets aan te doen? Probeer eerst zelf de stelling te beoordelen en druk pas daarna op "Toon oplossing".


Toon oplossing

Wit is aan zet. Heeft het nog zin om door te spelen?

Het lijkt kansloos, zwart kan zonder problemen met de koning alle witte pionnen oppeuzelen. Wit heeft dus maar één kans: hij moet op links door de damevleugel zien te breken:

1. c5!         (1.Kf2 Kf4 2.Ke2 Kxe4 verliest zo voor wit.)
1. ...   Kf4   (1...dxc5 2.bxc5 Kf4 3.d6 en wit loopt door)
2. b5! Kxe4   (2...axb5 3.c6! bxc6 4.a6! en wit is eerder aan de overkant)
3. b6! cxb6
4. cxd6 en opnieuw is wit sneller en mag met een dame meer winnen.

Error 2029