SV Vredeburg

de Limmer schaakvereniging

Nieuws

 • Interne competitie: Ronde 12 - 2022-23, alle uitslagen en de huidige stand
  Externe competitie: Team 2 redde het niet tegen de ook op papier sterkere buren uit Castricum.
 • Externe competitie: huishoudelijke mededeling dat de poules ook doordeweeks bijgewerkt worden, zoals nu bij team 2. Verder is er een verse ratinglijst en voor iedereen met rating een grafiekje.
 • Interne competitie: Ronde 11 - 2022-23, alle uitslagen en de huidige stand
  Externe competitie: Beide viertallen mochten aan de bak met wisselend succes. De resultaten van team 3 en 4 zijn te vinden na doorklikken in het overzicht Extern
  En het verslag van gisteravond, eenmalig door Bert.
 • Dit weekend was de halve finale van de Schaak-Off. Vanuit onze voorrondes gingen Barry en Richard Frans naar Zaandam, waar laatstgenoemde knap de hoogste groep won! Barry deed het met 2 uit 3 in zijn groep ook prima, zie de eindstanden.
  Met de donkere dagen voor de deur is het soms leuk grasduinen in het verleden. Uw webmaster heeft wat oude gegevens teruggevonden uit de jaren '70, '80 en '90. Daar zijn o.a. pagina's voor team 1 en team 2 mee aangemaakt, maar ook BALC en het overzicht Extern zijn uitgebreid.
  Verder is een conflict in het programma op 6 januari opgelost.
  Tenslotte staat bij het verslag van gisteren nu ook een foto.
 • Interne competitie: Ronde 10 - 2022-23, alle uitslagen en de huidige stand
  Externe competitie: Het eerste achttal won thuis nipt een erg spannende wedstrijd tegen de reserves van De Waagtoren
  En het verslag over de drukte van gisteravond, door Harold.
 • Interne competitie: Ronde 9 - 2022-23, alle uitslagen en de huidige stand
  En het verslag van deze schaakweek, door Harold. (Update: met foto.)
 • Externe competitie: Team 2 blijft op goede koers door deze avond uit Krommenie een gelijkspel mee te nemen. Zie de link voor de stand en uitslagen per bord.
 • Interne competitie: Ronde 8 - 2022-23, alle uitslagen en de huidige stand
  En het verslag van ronde 8, door Harold.
 • De inschrijving voor "Wijk aan Zee" in januari is gestart. Dit zit vaak vol binnen een week, dus wil je meedoen: kijk vlug op de TATA Steel Chess-site.
  Met november voor de deur is er een nieuwe ratinglijst.
 • Interne competitie: Ronde 7 - 2022-23, alle uitslagen en de huidige stand
  Externe competitie: Team 1 pakte zowaar de punten mee uit Enkhuizen tegen een voor ons wat fortuinlijk verzwakt K.T.V.
  En het verslag van gisteravond, door Harold.
 • Het programma is bijgevuld met de bondscompetitie voor de twee viertallen: team 3 en team 4. Met enig voorbehoud – er zijn enkele conflicten – zijn de cursusdata daarmee ook bekend.
 • Interne competitie: Ronde 6 - 2022-23, alle uitslagen en de huidige stand
  En het verslag van deze ronde, door Harold.
 • Het verslag van de drukke schaakvrijdag, door Harold.
 • Interne competitie: Ronde 5 - 2022-23, alle uitslagen en de huidige stand
  Externe competitie: Team 2 had een spannende avond, maar hield de punten thuis.
 • Interne competitie: Ronde 4 - 2022-23, alle uitslagen en de huidige stand
  En het verslag van ronde 4, door Harold. Nu met foto.
 • Interne competitie: Ronde 3 - 2022-23, alle uitslagen en de huidige stand
  Externe competitie: Team 1 kreeg een pak slaag van het achttal uit Sint Pancras. En nieuwe maand, dus nieuwe ratinglijst.
  En het verslag van gisteren, door Harold.
 • Interne competitie: Ronde 2 - 2022-23, alle uitslagen en de huidige stand
  Verder is gisteren het programma voor team 2 toegevoegd.
  En het verslag van ronde 2, door Harold.
 • Rouwtafel Jos
  Harold heeft de afgelopen dagen een In Memoriam voorbereid en uitgesproken, welke op deze pagina rustig na te lezen is.
  IN MEMORIAM – JOS ADMIRAAL (1949-2022)
  Jos Admiraal

  Op maandag 12 september 2022 ontving Schaakvereniging Vredeburg het onvoorstelbare en zeer droevige bericht dat Jos Admiraal plotseling is overleden. Een bericht even schokkend als onverwachts. Immers, op vrijdagavond was Jos nog aanwezig geweest op de club. Hij had een lange partij geschaakt; gezellig gekletst, gelachen en een biertje gedronken. En in het weekend was hij nog als een trotse opa met z'n kleinkinderen op de Limmer kermis gesignaleerd. Kortom, niets wees op onheil. Maar op maandagmorgen bleek het anders... Een vreselijk verlies voor zijn naasten!
  Ook voor SV Vredeburg en haar leden betekent het overlijden van Jos een groot verlies. De betekenis van Jos voor SV Vredeburg is ongekend groot. Begrippen als 'boegbeeld' en 'drijvende kracht' komen hierbij naar boven. Jos werd onmiddellijk na de oprichting van de schaakvereniging in 1974 lid van de vereniging. Hij was van 1987 tot 2021 (maar liefst 34 jaar!) voorzitter van het verenigingsbestuur. Zelf mocht ik als secretaris gedurende 23 jaar in de nabijheid van Jos functioneren. In zijn rol als voorzitter gaf Jos blijk van zijn warme gevoelens voor de vereniging. Hij investeerde in saamhorigheid onder de leden, onderhield de contacten met de schaakbond en verkocht de schaaksport als een ware zendeling. Toch was Jos niet alleen een vriendelijke voorzitter van een gezellige vereniging. Op zijn tijd waren daadkracht en een principiële houding ook onderdeel van zijn repertoire. Toen de club 2013 in een serieuze crisis belandde vanwege een verschil van inzicht tussen verschillende groepen leden over de koers voor de toekomst toonde Jos tact en vastberadenheid en wist de afvallige leden binnen boord te houden. Ook in het geval van een individueel lid dat grenzen op het vlak van tolerantie en acceptatie overschreed, trad Jos vastberaden en onverbiddelijk op.
  Jos sleepte jarenlang met kratten, flessen en pakken koffie om 'het barretje' van de vereniging draaiend te houden. En Jos gaf schaaklessen aan talloze jeugdspelers. Velen hebben de fijne kneepjes van de schaaksport van Jos geleerd. Jarenlang gebeurde dit op de vroege vrijdagavond bij de vereniging, maar de laatste jaren waren de schaaklessen die Jos verzorgde onderdeel van de naschoolse opvang bij basisschool De Kerkuil. Jos had grote vaardigheden voor de rol van docent: kennis, geduld en humor. Met een vaderlijke uitstraling vond hij de juiste balans tussen serieus leren schaken en een dolletje maken.
  De rol van Jos als vrijwilliger bij SV Vredeburg bleef niet onopgemerkt. Op 24 april 2020 ontving Jos, uit naam van Zijne Majesteit de Koning, een lintje. Bij zijn aftreden als voorzitter, op 17 september 2021, werd Jos, onder applaus van de leden, uitgeroepen tot erelid van SV Vredeburg.
  Jos was natuurlijk ook een heel sterke schaker. Hij werd maar liefst 12 keer clubkampioen. Sinds 2003 worden alle uitslagen binnen SV Vredeburg digitaal bijgehouden: Jos speelde sindsdien 388 partijen, waarvan hij er 175 won. 131 keer speelde hij remise en slechts 82 keer verloor Jos. Met 240,5 punten uit die 388 duels scoorde Jos 62% procent, een geweldige score!
  Je kunt zeggen dat de schaakkracht van Jos een reflectie was van zijn persoonlijkheid. Analytisch vermogen, rust, onverstoorbaarheid en weloverwogenheid waren daarin de kwaliteiten. Jos liet zich niet gauw gek maken, ook niet achter het schaakbord.
  Een man met een koel hoofd en een warm hart! Voor de leden van SV Vredeburg stond Jos te boek als een aimabele en betrokken persoon. Hij gaf blijk van oprechte belangstelling voor het wel en wee van een ieder. Mensen namen Jos snel in vertrouwen en Jos schond dat vertrouwen nimmer. Na zijn schaakpartijen – vooral natuurlijk als hij gewonnen had – kon Jos ook opgetogen en uitgelaten zijn: "doe mij maar een Karaktertje!", zo vroeg hij dan om z'n favoriete biertje.
  Voor de schaakavonden van SV Vredeburg geldt dat het spelletje zelf niet zal veranderen. Nog steeds speelt wit tegen zwart en nog steeds zal er gewonnen worden en verloren! Mat achter de paaltjes en een biertje in het barretje zijn de vaste ingrediënten bij SV Vredeburg en dat zal zo blijven! Maar de sociale context van die schaakavonden zal voortaan anders zijn: het gemis van onze roerganger, onze rots in de branding, zal zich heel lang doen gevoelen.
  We zullen ons 'club-icoon' enorm missen!

  Harold Ebels
 • Gisteren hebben we uitgebreid stilgestaan bij Jos, verder was er een tafeltje ingericht. Daarna werd er nog geschaakt ook: het Schaak-Off toernooi van de KNSB stond op het programma en twintig mensen van binnen en buiten de club streden tegen elkaar. De uitslagen staan op de Rapid-pagina.
 • Rouwkaart J. Admiraal
  Namens het bestuur en Harold: onze schaakvereniging ontving het onvoorstelbare en zeer droevige bericht dat Jos Admiraal gisteren plotseling is overleden. Jos werd door zijn vrouw geroepen voor het ontbijt, maar gaf geen reactie en werd dood aangetroffen in bed. De arts vermoedt dat zijn hart hem in de steek gelaten heeft. Dit na een eerder infarct in de zomer van 2021. Een vreselijk verlies voor zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen.
  Inmiddels is de rouwkaart toegevoegd. Vrijdag de 16e, 16:30, heeft eenieder de gelegenheid tot condoléance. Maandag de 19e volgt de crematie. Komende vrijdagavond zullen we vòòr aanvang van onze schaakactiviteiten stil staan bij het overlijden van ons erelid. Een In Memoriam zal later geplaatst worden.
 • Kom de 16e langs bij de Schaak-Off!
  Het verslag van de eerste ronde, door Harold.
  Cursus: op de lespagina vind je het materiaal van eergisteren terug. A.s. vrijdag gaan we verder. Daarna is om 20:15 de Schaak-Off, kom zeker langs, want het is gratis!
 • Interne competitie: Ronde 1 - 2022-23, alle uitslagen en de huidige stand
 • Na de vergadering begint het echte werk: a.s. vrijdag ronde 1 met vooraf lessen om 19:30. Vrijdag 16 september een Schaak-Off (rapidtoernooi op sterkte, gratis inschrijven via de link) om 20:15. Allebei geschikt voor mensen die schaken eens willen proberen; kom vooral vrijblijvend een kijkje nemen beneden in Vredeburg!
 • De persoonlijke resultaten zijn weer bijgewerkt tot nu. Klik op een naam voor de individuele statistieken, of bekijk de top-5-lijstjes.
 • Het schaakseizoen gaat dit jaar eerder van start, op vrijdag 2 september met de ALV en nulde ronde. Zie het voorlopige jaarprogramma voor alle details en graag tot dan!
 • Jaarmarkt
  SV Vredeburg zit niet stil deze zomer: vorige week waren we actief op de jaarmarkt van Limmen. Voor het gebouw kon wie dat wil een potje tegen clubleden schaken, of tegen elkaar op het grote tuinschaakspel. Sommigen waren geïnteresseerd in onze clubavond, schroom niet om in september eens een kijkje te nemen op vrijdagavond! (Klik op de foto om nog vier foto's, gemaakt door Marlies, te bekijken.)
 • En het verslag van de simultaan, door Harold. Ook zijn enkele stellingen van de succesverhalen op die pagina te vinden.
 • Vrijdag werd met een mooie avond het schaakseizoen afgesloten: grootmeester Karel van der Weide kwam simultaan geven. Op de pagina vind je alle uitslagen, maar deze wordt de komende dagen nog gevuld dus kom zeker nog eens terug.
  Er is ook een kruiwagen vol foto's toegevoegd van allerhande fotografen.
 • Er is een nieuwe ratinglijst, die deze zomer weinig zal veranderen
 • Deze week was het tijd voor het snelschaaktoernooi, klik voor de eindstand en alle uitslagen. Of bekijk het kleine verslagje over het gevlugger.
 • Meer details over de avond van 3 juni op de Simultaan-pagina!
  Vrijdag was ook de laatste les van dit seizoen. Op de Cursus-pagina vind je het mooie probleem met oplossing terug om aan anderen te kunnen laten zien, net als een sfeerfoto door Marlies.
 • Interne competitie: Ronde 26 - 2021-22, alle uitslagen en de eindstand van dit seizoen!
  En het verslag van de laatste ronde, door Harold.
 • Interne competitie: Ronde 25 - 2021-22, alle uitslagen en de huidige stand.
  Externe competitie: Ook team 2 speelde tegen de Wijker Toren en ook dat wilde niet helemaal lukken. De uitslag staat bij het externe overzicht.
  En het met foto's gevulde verslag van deze week, door Harold.
  Tenslotte heeft de vereniging kennisgenomen van het plotselinge overlijden van Jan Borst. Hij was jarenlang een strijdend en gewaardeerd lid van onze vereniging. Ter nagedachtenis hielden we een minuut stilte tijdens de clubavond.
 • Externe competitie: Vredeburg 1 mocht naar de Wijker Toren in hun kampioenswedstrijd voor een pak slaag.
 • Interne competitie: Ronde 24 - 2021-22, alle uitslagen en de huidige stand.
  En het verslag van deze ronde met bijpassende foto, door Harold.
  Met de meivakantie aan de gang is ook weer een einde gekomen aan de schoolschaaklessen.
 • Interne competitie: Ronde 23 - 2021-22, alle uitslagen en de huidige stand.
  Externe competitie: Vredeburg 1 hield alweer de punten thuis na een overwinning tegen de vriendelijke gasten van De Uil.
  En er is weer een nieuwe ratinglijst, alvast voor mei. Ook de persoonlijke grafiekjes zijn weer up-to-date.
  Tenslotte het verslag over gisteravond, door Harold.
 • Interne competitie: Ronde 22 - 2021-22, alle uitslagen en de huidige stand.
  En het verslag van deze ronde, door Harold.
 • Afgelopen Goede Vrijdag vond het Paastoernooi plaats. De opkomst was prima, de gezelligheid nog beter, alleen het aantal foto's liet te wensen over. Die zijn toch in een fotoalbumpje gestopt. En natuurlijk feliciteren we de gelukkige winnaars van de taarten!
 • Kleine wijzigingen aan de rating- en praktijkpagina, alsmede het actualiseren van externe standen
 • Het verslag van deze week, door Harold
 • Interne competitie: Ronde 21 - 2021-22, alle uitslagen en de huidige stand.
  Jeugdschaak: update richting einde seizoen van Jos met foto.
 • Externe competitie: Team 2 won vanavond in Heerhugowaard van het plaatselijke tweede team. Klik op de teamnaam voor alle details en stand.
 • Extern: er zijn wat inhaalwedstrijden voor team 1 en 2 in het programma gepland voor mei. Bovendien kwam vandaag weer een nieuwe ratinglijst uit.
 • Interne competitie: Ronde 19 - 2021-22, alle uitslagen en de huidige stand.
  Externe competitie: een spannende strijd tegen Heemstede eindigde net in het voordeel van team 1.
  En het verslag van gisteren, door Harold. Met foto door Marlies.
 • Jaap vs Bert in Heemskerk
  Interne competitie: Ronde 18 - 2021-22, alle uitslagen en de huidige stand.
  Programma: de komende twee weken geen les voor de speelronde. Het snelschaaktoernooi is verplaatst naar de vrijdag tussen de laatste ronde en simultaan.
  Verder het verslag van ronde 18, door Harold.
  En tenslotte is het goed te vermelden dat Jaap nog steeds zijn residentie in Heemskerk heeft. Uw webmaster kon vandaag tijdens de wekelijkse visite een bezoeker overtuigen om middenin een spannende partij bovenstaande foto te nemen.
 • Interne competitie: Ronde 17 - 2021-22, alle uitslagen en de huidige stand.
  En het verslag met foto van ronde 17, door Harold resp. Marlies.
 • Interne competitie: Ronde 16 - 2021-22, alle uitslagen en de huidige stand.
  Verder spelen we sinds gisteren in de Piet van der Heijdtzaal, uiteraard vernoemd naar onze mede-oprichter, jarenlang bestuurslid en erelid.
  Jeugdschaak: gisteren hebben Jos en Bert weer de lessen op de Kerkuil hervat.
  En tenslotte natuurlijk het verslag van deze week, door Harold.
 • Externe competitie: Ook Vredeburg 1 redde het net niet en ging er in Haarlem met het minimumverschil vanaf.
 • Externe competitie: Vredeburg 2 was gisteren niet opgewassen tegen het zestal van Het Paard van Ree
  Dat was nog met de oude ratings, vandaag kwamen die van maart uit. Zie o.a. de ratinglijst.
 • Interne competitie: Ronde 15 - 2021-22, alle uitslagen en de huidige stand.
  En het verslag van deze ronde, door Harold.
 • Programma: er zijn wat wijzigingen doorgevoerd, vooral bij de wedstrijden van team 1 en 2.
 • Interne competitie: Ronde 14 - 2021-22, alle uitslagen en de huidige stand.
  Ter info: op zondag 10 april is een Damestoernooi in Tuitjenhorn, zie de toernooipagina.
  En het verslag van gisteravond, door Harold.
 • Interne competitie: Ronde 13 - 2021-22, alle uitslagen en de huidige stand.
  En het verslag van ronde 13, door Harold.
 • Interne competitie: Ronde 12 - 2021-22, alle uitslagen en de huidige stand.
  En het verslag van gisteren, door Harold. (Update 07-02: foto toegevoegd.)
 • De ratinglijst is bijgewerkt naar die van februari, net als de grafiekjes bij Resultaten.
 • Interne competitie: Ronde 11 - 2021-22, alle uitslagen en de huidige stand.
  En het verslag van ronde 11, ditmaal door Bert.
 • En het verslag van ronde 10, door Harold.
 • Interne competitie: Ronde 10 - 2021-22, alle uitslagen en de huidige stand.
  Cursus: een deel van de fragmenten uit Wijk aan Zee bleef liggen, die kun je alsnog proberen via Lichess.
 • Goed nieuws: we mogen weer schaken! Vrijdag start de competitie weer, met ervoor om 19:30 een les. Zie ook het programma.
 • Vorige week was de goed bezochte Nieuwjaarspubquiz met taarten voor de winnaars, gefeliciteerd!
  Dit weekend staat in het teken van de start van het TATA Steel-schaaktoernooi (ex-Hoogovens) in Wijk aan Zee voor de grootmeesters. Ook dit jaar weer met vele kanalen live commentaar.

Nieuwsarchief

Benieuwd naar nog ouder nieuws? Dat kan, in het nieuwsarchief!