SV Vredeburg

de Limmer schaakvereniging

Nieuws

  @webmaster: pas datumbadge nieuws aan bij ~Nav!
 • De jury in actie
  Gisteren was opnieuw een online pubquiz georganiseerd door Harold om het snelschaaktoernooi te vervangen. Ondanks de iets mindere opkomst dan met kerst was het gezellig en werd er minstens zo hard nagedacht als tijdens een partij. Ook het langsgebrachte borrelpakket van Jos werd zeer op prijs gesteld! Winnaars Jeroen, Barry en Olga kunnen vandaag nog een keer bezoek verwachten voor een prijsje. Hiernaast is de jury te zien voor het nakijkgeweld losbarstte.
  Vandaag begint TATA Steel Chess, helaas alleen met 14 grootmeesters. Elke dag om 14:00 zijn op de toernooisite de partijen te volgen incl. commentaar.
  Morgen hervat de online snelschaakcompetitie. Hier is de Lichess-link als je een paar potjes mee wilt doen.
 • Klik voor rouwkaart Gert-Jan
  Onze vereniging is ontzettend geschrokken van het zeer droevige bericht dat deze week plotseling Gert-Jan Hafkamp overleden is op 65-jarige leeftijd. Boven is, na klikken op de tekst, de rouwkaart te bekijken. Namens het bestuur schrijft Jos: We verliezen met Gertjan Hafkamp een bijzonder mens met zijn kwetsbare en sympathieke kant en ook met zijn soms briljante schaakprestaties, hij had een hekel aan remise. Hij was een van onze trouwste leden. We mogen ons troosten met de overtuiging dat hij het erg naar zijn zin had bij SV Vredeburg. Hij werd bij ons gerespecteerd en zeer gewaardeerd.
  • Er is een online gedenkplaats ingericht.
  • Er is een In Memoriam geschreven
  IN MEMORIAM – GERTJAN HAFKAMP (1955-2021)

  Het zal ergens aan het prille begin van de jaren negentig geweest zijn dat Gertjan Hafkamp – hij woonde in een 'begeleid-wonen-project' van de Sint Willibrordusstichting in Heiloo – zich meldde als lid van de SV Vredeburg. Hij schaakte eerder bij SV Oppositie in zijn woonplaats, maar aardde niet optimaal bij die vereniging. Bij SV Vredeburg was dat anders. Van meet af aan vond Gertjan zijn draai en groeide uit tot een geaccepteerd en gewaardeerd lid van de vereniging.
  In zijn presentatie en uiterlijk verschijning was Gertjan bepaald niet doorsnee. Aanvankelijk tooide hij zich met opvallende kledingstukken: een lederen jasje met hippie-franjes, een roze zonnebril á la Janis Joplin en een cowboyhoed. Het leverde hem in verenigingsverband de bijnaam 'de man met de hoed' op. Toen Gertjan eind jaren negentig wat te zwaar geworden was en zich op doktersadvies tot het hardlopen, of joggen, wendde, transformeerde ook zijn dagelijkse kloffie naar een meer sportieve outfit. Trainingsbroek, hardloopshirt en baseballpet hoorden daarbij. Vastigheid vond Gertjan in een attribuut als een plastic tas van AH, die hij immer bij zich had. Op vrijdagavonden zaten daar zijn blauwe ballpoint van BIC en zijn notitieboekje in.
  Nog los van zijn uiterlijke verschijning was Gertjan ook in de omgang een bijzonder persoon. Niet zelden gaf hij bij de schaakvereniging blijk van het feit dat hij weer 'een heftige week' achter de rug had. Bij doorvragen bleek het dan te gaan om triviale zaken als de vondst van een lege portemonnee, een lekke fietsband of een AH-caissière die hem een beetje snibbig had behandeld. Gertjan had het dan ook vooral 'druk in zijn hoofd'. En daar zat ook ongelooflijk veel feitenkennis in. Zo wist hij alle nummer 1-hits uit de top 40 uit zijn hoofd en had hij een feilloos gevoel voor welke weekdag bij welke datum hoorde.
  Ook het systemische van het schaken zat bij Gertjan goed in het hoofd. Op het bescheiden niveau van dorpsclub SV Vredeburg was Gertjan een sterke speler. In de jaren 1997 en 2000 werd hij zelfs kampioen van de vereniging. Zijn hoogste rating bereikte hij – met 1906 elo-punten – in september 1998. In de externe competities scoorde hij met een gemiddelde van 60,7% de nodige punten voor SV Vredeburg. Hoewel zijn speelsterkte het laatste decennium wat terugliep, wist hij nog menig topspeler te verschalken. Met wit vloog hij va banque op de vijandige koning af; een soort van overrompelingsschaak dat niet zelden succesvol was. Met zwart bediende hij zich bij voorkeur van de Siciliaanse opening. Opvallend was dat Gertjan zich nooit schikte in remise: hij speelde door tot 'het gaatje'. Met de tijdsdruk van de schaakklok kon Gertjan goed omgaan; hij kwam zelden in tijdnood en gaf ook in complexe situaties op het bord geen krimp. Ook opvallend was zijn zeer hoge aanwezigheidspercentage: in de laatste zestien seizoenen miste hij slechts elf partijen. Kortom, Gertjan was voor SV Vredeburg een kundig en ook zeer trouw lid. Omgekeerd was SV Vredeburg voor Gertjan een vereniging en een plek om zich 'thuis' te voelen. Hij kon zichzelf zijn, werd geaccepteerd en kon zich met zijn schaakvermogen goed onderscheiden.
  Maar nu plots... nu plots is Gertjan er niet meer. Nooit zullen we hem meer zien fietsen tussen Limmen en Heiloo, met wapperende AH-tas aan het stuur. Nooit zullen we hem, in zijn kenmerkende dribbelende loopstijl, meer zien joggen langs de Kennemerstraatweg, Nooit zullen we hem meer horen vertellen hoe heftig zijn week nu weer was. Nooit zullen we hem meer achter de schaakstukken zien zitten, in opperste concentratie, nadenkend en noterend in zijn prachtige consequente handschrift. En dat is een groot gemis! We koesteren de herinnering aan een markant en bijzonder lid van onze vereniging.

  Harold Ebels,
  secretaris SV Vredeburg

 • 2021 beginnen we niet met het traditionele snelschaaktoernooi, maar wel met nog een pubquiz! Harold heeft weer een mooie set vragen bedacht en het wordt vast net zo gezellig – met hopelijk een nóg hogere opkomst! Wil je meedoen volgende week vrijdag tussen 20:00 en 22:00, geef dat dan aan bij Harold of Bert.
 • Lichess logo
 • Het voorlopig laatste Lichess-teamsnelschaak als afsluiter dit jaar.
 • Zoom Kersttoernooi
 • Gisteren was de geslaagde online kerst-pubquiz. We zaten met ruim 25 mensen in een Zoom-omgeving (incl. aanhang, zie foto van Robin) en dat was ouderwets gezellig. Namens de "jury" felicitaties aan de top 3: Gijs, Barry en Jeroen voor het uitstekende quizwerk!
  Verder is er morgen en volgende week nog online snelschaak. Hier is de Lichess-link van zondagavond.
 • De link naar het snelschaak op Lichess vanavond staat in deze zin.
  Oproep: zoals geschreven is 18 december vanaf 20:00 een gezellige kerst-pubquiz. Inschrijven bij Harold (of Bert) is gratis en bovendien maak je kans op prijzen die nog bezorgd worden ook! Volg de al ingeschreven deelnemers, of bekijk de verstuurde mail voor alle details.
 • Hier vind je de link naar het snelschaak op Lichess vanavond.
  En nieuws: 18 december – de avond dat het kersttoernooi gehouden zou worden – is er tegen 20:00 een kerst-pubquiz! Ook een mooie gelegenheid om elkaar weer eens te spreken. Aanmelden kan bij quizmaster Harold (of webmaster Bert), zie de mail voor details.
 • Snelschaken met team Vredeburg kan weer vanavond op Lichess in 3e klasse.
 • Dit weekend twee toernooien op Lichess! Vanavond is er vanaf 20:15 een rapidtoernooi (10min), en zondag vanaf 20:00 natuurlijk weer het teamsnelschaak (3min+2sec/zet).
 • Ook vanavond weer snelschaak in clubverband via Lichess.
 • De link naar Lichess voor het snelschaken tegen 9 andere teams vanavond.
 • Nieuw kwartaal, dus een verse ratinglijst. Deze zal straks zichtbaar worden, de bond zit nu namelijk in een overgangsfase van kwartaallijsten via de oude site naar maandelijkse via een gloednieuwe.
  Verder is er op Lichess weer snelschaak van 20:00-22:00, opnieuw in de 3e klasse.
 • Vanavond is er op Lichess weer snelschaak vanaf 20:00, in de 3e klasse. Probeer het eens uit!
 • Let op! Tot nader order, maar minimaal t/m 6 november, is er géén schaken in Vredeburg. Dit werd besloten n.a.v. de nieuwe persconferentie over het coronavirus en hoe de overige gebruikers van de SWOL acteren.
  Ter vervanging is er op Lichess zondagavond weer snelschaak vanaf 20:00 in de spannende 3e klasse. Kom het gerust proberen!
 • Ook morgen is er geen schaken. Voor wie zich verveelt, zijn de persoonlijke resultaten bijgewerkt met het afgelopen seizoen. Klik door via het overzicht voor statistieken. (14.800 rijen aan data zijn verwerkt.)
  Op Lichess wordt zondagavond opnieuw in teams gesnelschaakt om 20:00, ditmaal in de lagere 3e klasse!
 • We zouden vanavond een cursus gehad hebben, die is nu interactief digitaal te doen op onze site. Op Lichess wordt zondagavond de snelschaakcompetitie voor clubteams hervat om 20:00. Wij zijn voorlopig in de 2e klasse geplaatst. Als je mee wilt doen, wordt dat zeker gewaardeerd. Inschrijven kan geheel gratis, met de vrijheid om later te beginnen of eerder te stoppen.
 • Let op! T/m 16 oktober is er géén schaken in Vredeburg. Dit besloot het bestuur n.a.v. de persconferentie over het coronavirus en een oproep van de SWOL. Verspreid dit bericht onder de leden zodat niemand vrijdag voor een dichte deur komt te staan.
 • Interne competitie: Ronde 1 - 2020-21, alle uitslagen en de huidige stand.
  En het verslag van deze eerste ronde, door Harold. (Update: met foto door Marlies.)
 • Een aankondiging van het nieuwe seizoen, door Harold. A.s. vrijdag beginnen we met ronde 1, die zoals altijd om 19:30 wordt vooraf gegaan door een opfriscursus met thema. Graag tot dan!
 • Het nieuwe seizoen staat voor de deur! Vol onzekerheden, maar er is een concept-programma. Eerste afspraak is de ALV op 18 september.
 • Jos met lintje
  De meesten waren al op de hoogte, maar met wat coronavertraging was deze week dan ook de uitreiking. Onze voorzitter Jos kreeg een koninklijke onderscheiding opgespeld van burgemeester Mans, onder andere vanwege zijn inzet voor de schaakvereniging. Gefeliciteerd! (De foto met het zichtbare lintje wordt groter na aanklikken.)

Nieuwsarchief

Benieuwd naar nog ouder nieuws? Dat kan, in het nieuwsarchief!